Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd.

  Via ons Instagram account houden de kunstenaars je op de hoogte van hun voortgang:

  Torenkamer

  Billie van Katwijk

  Billie van Katwijk is ontwerper en werkt deze week in de Torenkamer onder andere aan kostuums en sieraden voor eenden en andere dieren van het Vondelpark.

  Beluisteren

  Bio

  Billie van Katwijk is een ontwerper met een focus op herwaardering van natuur. Ze heeft een fascinatie voor dieren en natuurlijke materialen en gebruikt onconventionele methoden om iets nieuws te creëren.

  Ze studeerde in 2017 af van Design Academy Eindhoven in de richting van conceptueel ontwerp.

  Met haar project Ventri ontwikkelde ze een unieke leercollectie gemaakt van koeienmagen. Ventri laat zien hoe slachtafval luxe design kan zijn.

  Haar projecten worden wereldwijd getoond op verschillende exposities en Dezeen noemde haar project Ventri in de top 10 van de grootste designtrends van 2017.

  Momenteel heeft ze haar studio in Amsterdam, waar ze nieuwe en bestaande projecten ontwikkelt om mensen te inspireren.

  "Ik geloof in het tonen van tegenstellingen en taboes, zonder oordeel. Ik gebruik een onconventionele aanpak, trek bestaande regels, gewoonten en dogma’s in twijfel en verlaat de platgetreden paden om iets nieuws te creëren."


  Torenkamerplan

  Voor het nieuwe project heb ik mij laten inspireren door het Vondelpark. Het Vondelpark is door tuinarchitect Jan David Zocher, ontworpen in de Engelse landschapsstijl. De bedoeling van deze stijl is dat de bezoeker zich in de natuur waant, wanneer hij door het park loopt. Veel mensen vinden de Engelse tuin natuurlijk overkomen, maar niets is minder waar. Het gaat om een romantische illusie van natuur. Die beleving van de gestileerde romantische natuur wil ik betrekken op de dieren van het park. Eenden en andere vogels worden door de bezoekers gevoerd. Het idee dat het park met de dieren er zijn voor onze ontspanning, recreatie en entertainment wil ik doortrekken. Ik wil aanpassingen maken voor de dieren in het park waardoor ze nog mooier en liever worden. Sieraden of kostuums voor eenden waardoor ze nog mooier op onze foto’s staan. Dan is er ook een eenden-selfiefilter nodig. Of kunnen hebben we liever alleen decoratieve dieren? Dan hoeven ze misschien niet echt te zijn.

  Ik ben benieuwd of door de prikkelarme omgeving super productief ben of dat ik me ga vervelen als ik weinig afleiding heb, en tot nieuwe inzichten kom.

  • De Torenkamer: Billie van Katwijk - Dag 5

   vrijdag 11 mei 2018

   Vandaag heb ik de eend van Ingrid opgehaald. Zij had hem ook via marktplaats gekocht, hij was al tweedehands anders vond ze het geen fijn idee. Maar nu vallen haar katten hem aan dus moet hij weg. Als ik aankom staat hij op de wc, voor zijn eigen veiligheid. Ze zegt dat hij geen naam heeft, terloops noemt ze hem Henk. Welkom Henk. 


   Terug in de toren lig ik nog de laatste hand aan de creaties. Voordat we het park in gaan voor de shoot gaan de modellen in de visagie. Voor deze look meng je je lipgloss met oogschaduw, hiervoor geldt: less is a bore. 


   In het park hebben de modellen veel bekijks. Mensen blijven staan, soms op afstand, er worden foto’s gemaakt en word soms wordt er gevraagd of ze nep zijn. Een Frans stel twijfelt en vraagt: “Is this art?” Er komt een man aan met zijn hondje 'Google'. Het hondje draagt een pakje waar zijn naam op is geborduurd. De man vindt het zielig voor de eend, gelukkig is die al dood. 


   Mijn schoenen worden vies. Ik klim in bomen en word geprikt door brandnetels. Er ligt een spoor van glitters over de verdieping. Geniet er van.


   IMG_0534[1].JPG

   Beluisteren
  • De Torenkamer: Billie van Katwijk - Dag 4

   Herman is vandaag bij me ingetrokken. Het is een lelijk eendje, vernoemt naar de buurman die hem opzette. Zijn verenkleed heeft betere tijden gekend. Vandaag kreeg hij een make-over. Veren-extensions doen wonderen, hij was meteen 70 jaar jonger. Morgen maakt hij zijn modellen debuut. 


   Vanavond word de laatste hand gelegd aan de creaties voor de grote show morgen. ’s Middags is er een fotoshoot in het park en ’s avonds zullen de modellen de laatste mode showen voor de radio. Spannend! Kom morgen langs en laat je inspireren door de nieuwe eenden-fashion. 


   Alvast een tipje van de sluier: Herman vanmiddag tijdens de laatste fittings.

   IMG_0520.JPGUUXA9060.jpgIMG_0527.JPG

  • De Torenkamer: Billie van Katwijk - Dag 3

   woensdag 9 mei 2018

   Ik zat in het gras te borduren. Het was heel warm in de torenkamer. Er kwam een meerkoet aan, die wilde eten van mij. Ik maakte hem duidelijk dat hij dat niet van mij zou krijgen, en ging verder met borduren. Zo heb ik zijn respect afgedwongen. Het zijn brutale dieren met rode ogen. 


   De eenden bleven op afstand. Vandaag heb ik voor hen een pvc regencape gemaakt, afgezet met parels en een paars avondtoilet met pailletten en een strik, geïnspireerd op Gucci. Totdat ik mijn naald in het gras verloor. Loop niet met je blote voeten door het gras. Er ligt ergens een naald. PAS OP!


   IMG_0489.JPGIMG_0496.JPGIMG_0504.JPGIMG_0507.JPG

   Beluisteren
  • De Torenkamer: Billie van Katwijk - Dag 2

   Hallo! Vandaag is mijn tweede dag in De Torenkamer. Gisteravond kwam Annemieke tijdens de uitzending van Opium mij opzoeken in de toren. Heel bijzonder om een kijkje achter de schermen te krijgen!


   Ik voel me al helemaal thuis in mijn toren. Het is genieten, het park, de rust om te werken; gisteravond dronk ik wat op het bordes, er was prachtige live muziek en na een romantische avondwandeling ging ik slapen in het topje van mijn torenkamer. Ik voel me net een prinses. 


   Ik ben nu trendwatcher voor de laatste eenden mode. Ik heb de actuele catwalk trends voor deze zomer bekeken en er zitten hele leuke trends voor eenden bij. Zo was het thema van de SS18 show van Chanel back to nature. Voor de show hadden ze een metershoge rotswand nagebouwd met maar liefst zes watervallen. De looks bestonden uit veel pvc ideaal voor fashionable regencapejes. Maar ook laarzen, handschoenen en tassen kwamen in dat materiaal voorbij. (pvc is immers extra wild en exotisch, denk maar aan al het kleurrijke plastic in de oceaan). Een andere must have voor dit seizoen is de badmuts, gespot op de catwalk bij Gucci, Maison Margiela en Chanel. 


   Vandaag heb ik materialen gehopt en er hebben drie eenden hun intrek genomen in mijn toren. Zij zijn mijn mannequins voor deze dagen. Vanavond begin ik aan de eerste creaties. Ik ben nog opzoek naar meer fotomodel-eenden (dood of levend). Heb jij een eend met ambitie voor een modellen carrière? Geef hem dan op! Castingbureau Duck Face: billievankatwijk@gmail.com


   IMG_0481.JPG

  • De Torenkamer: Billie van Katwijk - Dag 1

   maandag 7 mei 2018

   Hallo!

   Vandaag is mijn eerste dag in de Torenkamer! Met tromgeroffel werd hij onthuld, een mooie lichte ruimte met prachtig uitzicht op een het zonnige park. Uit het raam zie ik eenden in het water dobberen. Zij zullen de komende dagen de modellen zijn voor mijn nieuwe project, geïnspireerd op de romantische landschapsstijl van het Vondelpark.


   De illusie van de wilde natuur, voor onze recreatie, wil ik vertalen naar dieren van het park. Ik heb gekozen voor eenden omdat die veel interactie hebben met mensen. Denk aan het (omstreden) eendjes voeren. Ik wil de eend nog mooier en fotogenieker maken voor onze beleving van de kunstmatige natuur. Daarvoor ga ik antropomorfe eenden accessoires maken, geïnspireerd op de catwalk trends van dit moment. Vanmiddag heb ik eendjes gekeken voor de mogelijkheden van de accessoires. Wat dacht je bijvoorbeeld van een drijvende ketting die achter een eend aan zwemt zoals zijn pijltjes? Misschien wel in de vorm van een cape of bruidssleep?

   Beluisteren