Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Hans-Smit.jpg

  Uitzending

  van vrijdag 24 januari 2014

  Presentatie: Hans Smit

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een hoofdgast en is er live muziek! Iedere vrijdag live vanuit Splendor in Amsterdam.

  Fragmenten

  • Hoofdgast - Margje Teeuwen

   Margje is een creatieve duizendpoot, met een heel eigen kijk op de wereld. 10 jaar lang hockeyde ze in het Nederlands elftal. Het heeft haar een grote dosis door zetting vermogen opgeleverd en skills om samen te werken. Een vreemde eend in de bijt, omdat ze hockey combineerde met kunstacademie. Het zorgde er ook voor dat ze na haar sport carrière haar eigen weg koos, en meteen haar eigen bedrijf begon. Ze combineerde inrichten van huizen en bedrijfspanden, met haar vrijheid op het doek. Al snel won die ultieme vrijheid, en stortte ze zich volledig op het schilderen. Met succes, haar werk wordt verkocht door verschillende galeries, en inmiddels is haar werk te zien in binnen en buitenland. Na enkele jaren, kwamen er steeds meer aanvragen van bedrijven die haar vroegen of ze de identiteit van dat bedrijf ook kon vertalen in een volledige inrichting. En zo was de cirkel rond en haalde ze hetzelfde plezier uit de architectuur!

  • Live muziek - Thomas Beijer

   Thomas Beijer (1988) won in 2007 het YPF Nationaal Pianoconcours 2007 plaatste zich daarmee aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als "een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een ware kunstenaar."

   DocuConcert
   Onlangs verscheen zijn derde cd, Canción y Danza, met daarop Spaanse pianomuziek. Met filmmaker Lucas van Woerkum is Beijer naar Spanje gegaan om te zoeken naar de beelden die bij de muziek passen. Het resultaat daarvan is te zien in een zogeheten DocuConcert, waarin live recital en documentaire op groot scherm in elkaar overvloeien.

  • Live muziek - Nora Fischer

   Nora Fischer (sopraan) werd opgeleid om elk aspect van de menselijke stem te gebruiken, en die op creatieve wijze in vele muzikale genres te kunnen inzetten. Nora vertegenwoordigt volgens de jury van Dutch Classical Talent de nieuwe generatie musici. 'Ze heeft de stem van een performer, ze is een podiumdier en een echt artiest.' In de afgelopen jaren bouwde Nora een avontuurlijke concertpraktijk op waarbij ze als soliste samenwerkte met o.a. het Calefax Rietkwintet, Asko|Schönberg, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en Claron McFadden, en met componisten als Michel van der Aa en Jacob ter Veldhuis.

  • Live muziek - Tim Kliphuis Kwartet

   Tim Kliphuis & Friends staan aan de vooravond van een tour door Nederland, waarbij ze ook Paradiso aandoen, samen met het Nederlands Kamer Orkest en violist Goran Nikolic.
   Op het programma staat een zinderende mix van klassiek, jazz, folk en wereldmuziek, allemaal bewerkt door Kliphuis. Zijn doel is om de grenzen tussen alle genres te laten vervagen, het beste van alle werelden te mengen in een soepele, swingende en aanstekelijke stijl. Hij heeft klassiek violist Nikolic inmiddels al aangestoken: in eerdere concerten heeft hij zijn debuut als improviserend violist gemaakt en volgens Kliphuis smaakt dat naar meer…
   Op het programma aanstaande vrijdag in Splendor staan onder andere Butter & Couscous (Schotse jig meets Afrikaanse groove) en A la Slovaka van Schulhoff: oosterse volksmuziek in jazzy jasje.

  • De Torenkamer - Vrijdag - het eindresultaat

   Anouar Brahem "le voyage de sahar" galmt over de boxen. Het zou de titel kunnen zijn van de tekening. Ik heb net met een fixeermiddel de tekening behandeld. Dat kan niet gezond zijn, maar ik vind de geur lekker. Giftig en lekker. Hm. En dat in combinatie met die bedwelmende woestijnmuziek.....en de euforie dat het af is..

   Ik ben blij dat ik op tijd klaar ben. Kan nu in alle rust opruimen. En over de volgende uitdaging denken: Hoe krijg ik dit enorme geval in mijn eentje onbeschadigd naar splendor? Ben bang dat het papier gaat scheuren, of dat de fixeerlaag niet dekkend genoeg is en alle kleuren gaan vlekken als ik het oprol. Daar zou ik echt ongelukkig van worden.

   sarah J eindreslutaat_7.jpg

  Speellijst

  • 22:30 Falla, Manuel de El Sombrero de Tres Picos - Danza del Terror Beijer, Thomas [piano] NVT nvt
  • 22:31 Debussy, Claude Beau Soir Fischer, Nora [zang] & Kool, Daniel [piano] RCA 74321 40378 2
  • 22:33 Albeniz, Isaac Iberia - El puerto Beijer, Thomas [piano] NVT nvt
  • 22:36 Falla, Manuel de El Sombrero de Tres Picos - Danza del Molinero Beijer, Thomas [piano] NVT nvt
  • 22:38 Wolf, Hugo Goethe-Lieder - Die Bekehrte Fischer, Nora [zang] & Kool, Daniel [piano] NVT nvt
  • 22:42 Schumann, Robert Blumenstück Horowitz, Vladimir [piano]
  • 22:51 trad. & Kliphuis, Tim Couscous and Butter Tim Kliphuis & Friends NVT nvt
  • 22:55 Schulhoff, Ervín A la Slovacca Tim Kliphuis & Friends NVT nvt
  • 22:58 Bartok, Bela Falun - Legénytánc (Lad's Dance) Fischer, Nora [zang] & Kool, Daniel [piano] NVT nvt
  • 23:00 Mompou, Federico Impressiones Intimas - Secreto Beijer, Thomas [piano] NVT nvt
  • 23:03 Glazoenov, Aleksandr Novelettes voor strijkkwartet (5), op.15 - nr.4, "Wals" Borodin Kwartet Teldec 4509-945722
  • 23:08 Dvorak, Antonin Concert voor cello en orkest, op.104 in b kl.t. - compleet Schiff, Heinrich [cello] Wiener Philharmoniker Previn, André PHILIPS 4349 142
  • 23:31 Ogada, Ayub ntb Ogada, Ayub Globe GLO 5039