Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Mieke-van-der-Weij.jpg

  Uitzending

  van woensdag 26 februari 2014

  Presentatie: Mieke van der Weij

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een hoofdgast en is er live muziek! Vandaag presenteert Mieke van der Weij.

  Fragmenten

  • Hoofdgast - Roel Adam   Schrijver en acteur Roel Adam (1953) is sinds 1975 werkzaam in het Nederlandse theater. Hij was medeoprichter en huisschrijver van de jeugdtheatergroepen Lijn Negen, El Dorado en Huis aan de Amstel. Ook schreef hij onder meer voor het Ro Theater, Theatergroep Maccus en Jeugdtheater Sonnevanck. Vanaf 2009 is hij verbonden aan de Toneelmakerij, het gezelschap dat is ontstaan uit de fusie Van Huis aan de Amstel en Theatergroep Wederzijds.  Zijn stukken zijn in meerdere talen vertaald en worden regelmatig in het buitenland gespeeld. Onlangs verscheen een selectie uit zijn werk onder de titel:  15 teksten van Roel Adam bij Uitgeverij International Theatre & Film Books.

   Hij is nu te zien in Koud vuur, een toneelstuk voor kinderen vanaf zes jaar over het theater. Het stuk werpt een blik op de geheimen achter de schermen van het schouwburgtoneel. Roel Adam speelt de oude toneelmeester Gradus.

  • Live muziek - Mascha van Nieuwkerk (cello)

   Mascha van Nieuwkerk (23) kreeg haar eerste celloles toen ze zes was. Ze had les bij Johannes Eisenmeier, Lenian Benjamins en Monique Bartels en voltooide in juni 2012 haar bachelor bij Quirine Viersen. Naast haar conservatoriumstudie volgt Mascha de Onderzoeksmaster Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar de ontwikkeling van de concertpraktijk in de negentiende eeuw. Mascha speelt op een cello die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

   Foto: Thomas Beijer

  • De Slaapservice - Niki Romijn

   Vandaag bellen we met theatermaakster/zangeres Niki Romijn, morgen gaat haar vierde voorstelling in première, BIRD, een verhalende muziekvoorstelling over de Victoriaanse wereldreizigster Isabella Bird.

  • De Torenkamer - Stefan Kasper - Dag 3

   Ik ben hard aan het werk. De hele tijd ben ik bezig met het beeld in mijn hoofd en wat er allemaal nog moet gebeuren voordat ik kan beginnen met vouwen. Het zijn korte nachten en wordt moe wakker, maar krijg al snel veel energie omdat het af moet komen en de zon schijnt. Mijn schouders en rug beginnen gevoelig te worden. Dat is wel vaker als er druk op de ketel zit om een tekening af te krijgen. Tot nu toe ben ik tevreden met de resultaten binnen twee en een halve dag. De tekening meet op dit moment ca.150x270cm, er ontstaan nu op losse stukken papier nieuwe onderdelen die toegevoegd zullen worden. Het beeld en formaat zijn groeiende.


   Het is kort een week. Gelukkig lijkt het redelijk te lukken tot nu toe. Ik wil al een tijd lang weer terug naar het speelse begin, waarin alles mogelijk leek. Wanneer je een aantal jaar aan het werk bent, wordt je vaardig. Dit is dan ook een valkuil, je kunt door je eigen vaardigheden verslappen. Wanneer je te goed in iets bent, is het risico groot dat je in herhaling valt. Ieder werk is dan een repetitie van het voorgaande. Voor mij moet er altijd iets nieuws in een tekening zitten waardoor ik, als eerste, verrast ben. Anders komt de tekening het atelier niet uit. De toeschouwer ziet het werk en weet niet beter dan wat hij of zij voorgeschoteld krijgt, die ziet niet de ontwikkelingen en processen waar je dag in dag uit mee bezig bent.

   Naast dat ik tevreden ben, merk ik ook een onzekerheid. Ik twijfel of ik niet een verkeerde beslissing genomen heb binnen het beeld. In mijn hoofd klopt het, alleen de eerste stappen om dit te bereiken geven niet het vertrouwen dat ik ook maar een klein beetje in de buurt ga komen van wat ik in mijn hoofd heb.
   Dat is sowieso een raar fenomeen. Je hebt een idee, maar kan het niet letterlijk reproduceren. Ik begin zin te krijgen in het vouwen en kapot snijden van het beeld. Probeer vandaag de tekening af te krijgen.

   Stefan woensdag I.jpg


   Stefan woensdag II.jpg

  Speellijst

  • 22:32 Bizet, Georges Jeux d'enfants voor piano 4h, op.22 - nr.4, "Les chevaux de bois" (scherzo) Labèque, Katia [piano] & Labèque, Marielle [piano] PHILIPS 473 582-2
  • 22:33 Ravel, Maurice Pièce en forme de habanera Nieuwkerk, Mascha van [cello] &Nieuwkerk, Yuri van [piano] NVT nvt
  • 22:36 Panaigu, Gregorio Anakrousis Atrium Musicae de Madrid Harmonia Mundi HM 90.1015
  • 22:52 Dvorak, Antonin Legenden, op.59 - nr.1, "Allegretto" Boedapest Festival Orkest Fischer, Iván PHILIPS 464 647-2
  • 22:59 Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj Suite voor orkest nr.1, op.43 in D gr.t. - deel VI, "Gavotte. Allegro" Detroit Symphony Orchestra Järvi, Neeme Chandos CHAN 9587
  • 23:03 Nieuwkerk, Willem Wander van Dans Capriccio's Nieuwkerk, Mascha van [cello] & Nieuwkerk, Yuri van [piano] NVT nvt
  • 23:07 Nieuwkerk, Willem Wander van Dans Capriccio's Nieuwkerk, Mascha van [cello] & Nieuwkerk, Yuri van [piano] NVT nvt
  • 23:10 Breuker, Willem Als de zachte bleke zomer Pels, Tony [mandoline] & Klaver, Cees [trompet] & Breuker, Willem [sopraansax] NVT nvt
  • 23:19 Medtner, Nikolaj Vergessene Weisen, op.38 nr.6, "Canzona serenata" Leschenko, Polina [piano] Vanti 5415706
  • 23:23 Bach, Johann Sebastian Magnificat BWV.243 in D gr.t. - compleet Larsson, Lisa [sopraan] & Magnus, Elisabeth von [sopraan] & Bartosz, Bela [alt] & Türk, Gerd [tenor] & Mertens, Klaus [bas] Amsterdam Baroque Orchestra & Choir Koopman, Ton Erato 3984-23416-2
  • 23:55 Elgar, Edward Chanson de nuit, op.15 nr.1 BBC Symphony Orchestra Davis, Andrew Teldec 4509-92374-2