Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Hans-Smit.jpg

  Uitzending

  van dinsdag 22 april 2014

  Presentatie: Hans Smit

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma van Radio 4 boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een hoofdgast en is er live muziek!

  Fragmenten

  • Hoofdgast - Jan Siebelink

   Het nieuwste boek van schrijver Jan Siebelink is 'De blauwe nacht'. Het verhaal speelt in Parijs. Het is begin jaren '60, de tijd van de OAS, de rechts-extremistische terreurorganisatie die met bomaanslagen strijd voert tegen de afscheiding van Algerije.

   Siebelink groeide op in een streng-godsdienstig christelijk gezin. Hij werd leraar Nederlands en Frans. Naast zijn leraarsbaan begon hij te schrijven en bracht hij een aantal romans en verhalen voort. Zijn belangrijkste romans zijn De herfst zal schitterend zijn, En joeg de vossen door het staande koren en de bestseller Knielen op een bed violen. In het laatstgenoemde boek vertelt Siebelink over de godsdienstige kring waar zijn vader toe behoorde en hoe hij daar zelf bij betrokken werd. Van Knielen op een bed violen waren in 2009 een meer dan 700.000 exemplaren verkocht. In september 2009 kwam de vijftigste druk uit. Naast zijn literaire werk schreef Siebelink ook essays over decadente Franse literatuur.

   De expositie JAN SIEBELINK HET WONDER DAT MIJ IS GESCHIED, in 2013 te zien geweest in het Letterkundig Museum Den Haag, is nu in EDE te zien in het HISTORISCH MUSEUM.

   Foto: De Bezige Bij/Hannah van Soelen

  • Live muziek - EnAccord Strijkkwartet


   Ilka van der Plas - viool
   Helena Druwé -viool
   Rosalinde Kluck - altviool
   Mette Seidel - cello

   Het ensemble kiest in haar programmering voor een combinatie van werken uit uiteenlopende stijlperiodes en streeft naar afwisseling van klankkleuren, karakters en dynamiek. Een bijzondere band heeft het EnAccord Strijkkwartet met de muziek van Felix Mendelssohn. Voor het seizoen 2014 - 2015 staat er een spannende samenwerking op het programma met sopraan Hendrickje van Kerckhove, met wie het kwartet liederen van Mendelssohn zal uitvoeren in een geheel nieuwe bewerking van Wijnand van Klaveren.

  • De Slaapservice - Aukelien Weverling

   We bellen met schrijfster Aukelien Weverling. Ze is genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs met haar boek 'Het Land'. De prijs wordt morgen uitgereikt.

  • De Torenkamer - Louis Reith - Dag 2

   Eerst lesgeven in de ochtend. Eindexamen-coaching, iets dat je niet 1-2-3 verplaatst. Om 11 uur spring ik op de fiets en bel kort met mijn goede vriend Daan voor ik de Torenkamer binnen stap.

   Door het ontbreken van een afstandsbediening lukt het me alsnog niet om muziek van een externe speler te draaien. Gelukkig ben ik een groot verzamelaar van cassettes (trendy) en zo slim geweest een aantal favorieten mee te nemen.

   Muziek! Zon! Snoepjes! Hop, door met schetsen. Gisterenavond schoten er toch nog wat ideetjes door mijn hoofd over meer gelaagdheid, het vuil maken van hout om kleurverschillen te maken, etc. Ik besluit om de houtlagen eerst in papier na te maken en zo te bepalen wat er straks gezaagd moet worden.

   Een rondje wandelen rond "de toren" doet me goed en na terugkomst vliegt de eerste tekening uit mijn mouw, gebaseerd op een oude compositie van de (onleesbare) letters AARDE.

   Ik wil net beginnen aan deel twee als Daan belt: "Louis kom, we gaan hout halen!" We spreken af, huren een bus en halen hout. Helaas hebben ze niet genoeg voor twee werken en het leek ook even duurder dan gehoopt maar dat valt door krantjes-korting (ofzoiets) enorm mee. Ik wilde eigenlijk knallen met twee werken op vrijdag maar het wordt er één. Één hele mooie, hopelijk. En waarschijnlijk ben ik hier al heel druk mee.

   De band van mijn fiets is tussendoor lek gegaan dus ook vanavond zal ik hier nog even gevangen blijven. Geen enkel probleem want het zonnetje schijnt door de ramen en ik heb zin om door te werken. Ik draai de cassette "Because Time Is Too Short" van Ignatz, mijn favoriet van 2012 met nog een avond en drie dikke dagen.

   reith2.JPG

   reith1.JPG

  Speellijst

  • 22:30 Maurice, Paule Tableaux de Provence (5) - deel III, "La bohémienne" Bornkamp, Arno [saxofoon] & Janssen, Ivo [piano] Vanguard 99143
  • 22:33 Debussy, Claude Prélude à l'après-midi d'un faune Koninklijk Concertgebouworkest Haitink, Bernard PHILIPS 4387422
  • 22:34 Mendelssohn-Bartholdy, Felix Strijkkwartet op. 81, deel 1 Thema met variaties (vanaf Presto) EnAccord Strijkkwartet NVT NVT
  • 22:48 Chopin, Frédéric Marche funèbre, op.72 nr.2 in c kl.t. Magaloff, Nikita [piano] PHILIPS 426 817-2
  • 22:58 Rachmaninov, Sergej Etudes voor piano (8), op.33, "Etudes tableaux" - nr.4 in d kl.t. Petkova, Marietta [piano] Bloomline 8512-092
  • 23:08 Baker, Chet The Night We Call it a Day Baker, Chet NVT nvt
  • 23:10 Mozart, Wolfgang Amadeus Piano Sonata No. 1 in C Major, K. 279: II. Andante Brautigam, Ronald NVT nvt
  • 23:19 Mendelssohn-Bartholdy, Felix Strijkkwartet op. 81, deel 2 Scherzo EnAccord Strijkkwartet NVT NVT
  • 23:26 Mendelssohn-Bartholdy, Felix Strijkkwartet op. 81, deel 3 Capriccio (tot Allegro Fugato) EnAccord Strijkkwartet NVT NVT
  • 23:26 Debussy, Claude Prélude à l'après-midi d'un faune Koninklijk Concertgebouworkest Haitink, Bernard PHILIPS 4387422
  • 23:35 Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj Souvenir d'un lieu cher, op.42 - compleet (Arr.) Jansen, Janine [viool] Mahler Chamber Orchestra Harding, Daniel DECCA 478 0651
  • 23:55 Strauss, Richard Concertante voor 2 violen, cello en piano AV.157 in C gr.t., "Andante" Enigma Ensemble Balance BAL-9442-1