Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Hans-Smit-nieuw.jpg

  Uitzending

  van vrijdag 20 mei 2016

  Presentatie: Hans Smit

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een hoofdgast en is er live muziek! Iedere vrijdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Slaapservice: Jonathan Griffioen - Drie ja…snorren getekend, tijd om te dansen

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Jonathan Griffioen - Drie ja…snorren getekend, tijd om te dansen

   Dichter Jonathan Griffioen (1987) was finalist van Write Now! 2012 en halvefinalist van de NK Poetry Slam 2015. Zijn gedichten werden gepubliceerd op o.a. De Optimist en Het liegend Konijn. In 2015 verscheen zijn debuutbundel 'Wijk' bij uitgeverij Lebowksi.

  • Live muziek - Chen Guang

   De net de twintig gepasseerde Chinese pianist Chen Guang kan al bogen op behoorlijke internationale ervaring. Via China ging de weg naar de Amerikaanse Juilliard School en tegenwoordig studeert Guang in Italië. Ondertussen won hij diverse competities, zoals in 2013 de Internationale Alexander Skrjabincompetitie in Italië, en geeft hij al vele recitals. Zondag speelt hij in Het Concertgebouw sonates van Schumann en Prokofjev.

  • Te gast - Jan Bor

   onZen
   Waarom dit boekje over moderne spiritualiteit? Omdat de haren van filosoof Jan Bor recht overeind gaan staan bij de honderden nieuwe sektes die ons land inmiddels rijk is en die hun inspiratie uit het Oosten putten. Zelf heeft Bor veel ervaring met zen opgedaan. Zen zou de ultieme weg naar innerlijke vrijheid zijn. Net als andere religies - want dat is het - roept zen echter op tot het volgen van een leer en praktijk en tot afhankelijkheid van een geestelijk leider. Daarom zegt Bor: stink er niet in! Volg je eigen hart, zoek je eigen weg en voed je daarbij met 's werelds grootste filosofieën. Dat is een moderne invulling van moderne spiritualiteit.

   Jan Bor (1946) is filosoof. Hij publiceerde onder meer De verbeelding van het denken, waarvan meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht, Op de grens van het denken, Een (nieuwe) geschiedenis van de filosofie en Wat is wijsheid?. In 2015 verscheen zijn laatste boek, Mondriaan filosoof.

  • De Torenkamer - Ank Daamen - Dag 5

   Vandaag alweer de laatste dag. Ik heb het erg goed gehad in de Torenkamer, met alle fijne mensen van de redactie hier. Wat ik mooi vind aan wat er deze week gebeurde is dat het schilderij tijdens het maakproces zelf inhoud werd. Wat ik daarmee bedoel is dat ik niet alles van te voren bedacht heb, dat de werking van een beeld - dat intuïtief ontstaat - inhoudelijk voor zichzelf gaat spreken. 

   Zoals in dit schilderij de paradox van nabijheid en afstand als element naar voren is gekomen, dit vind ik een hele interessante toevoeging. Voordat ik mijn spullen ga klaarzetten voor het laatste interview, wil ik graag afsluiten met een quote. Ik las gisteren namelijk het artikel 'stateloos en rechteloos' in de Groene Amsterdammer van 12 mei, en het trof me hoe dit aansluit bij de thematiek van de serie schilderijen Het Respijt - waar ook dit schilderij met betrekking tot geborgenheid deel van is.

    "[..] wie niet wordt opgenomen in een nieuwe politieke gemeenschap 'verliest niet alleen bescherming van zijn staat, maar ook en vooral een eigen plek die gewaarborgd is en waar hij thuis is."

   Het resultaat:

   Falco Verholen


  Speellijst

  • 22:31 Ligeti, György Bagatellen voor blaaskwintet (6) - nr.1, "Allegro con spirito" London Winds Sony SK 62309
  • 22:35 Scarlatti, Domenico Sonate voor toetsinstrument K.1 in d kl.t. Guang, Chen [piano] NVT NVT
  • 22:44 Webern, Anton Sätze (5), op.5 - nr.4, "Sehr langsam" Kolisch Quartet NVT NVT
  • 22:49 Bach, Johann Sebastian Koraalbewerking voor orgel BWV.639, "Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ" (Arr.) Lipatti, Dinu [piano] Membran 221761-350
  • 22:59 Coleman, Ornette Free Jazz Ornette Coleman Double Quartet ATLANTIC 7567-813472
  • 23:06 Debussy, Claude Nuit d'étoiles Oelze, Christiane [sopraan] & Jansen, Rudolf [piano] Berlin Classics 0011892BC
  • 23:10 Schubert, Franz Gretchen am Spinnrade D.118, op.2 (Arr.) Guang, Chen [piano] NVT NVT
  • 23:17 Sjostakovitsj, Dmitri Prelude en fuga voor piano, op.87 nr.15 in Des gr.t. Guang, Chen [piano] NVT NVT
  • 23:23 Dutilleux, Henri Concert voor cello en orkest, ''Tout un monde lointain...'' Rostropovitsj, Mstislav [cello] Orchestre de Paris Baudo, Serge EMI CDC 7493042
  • 23:48 Haydn, Joseph Strijkkwartet, op.76 nr.4 in Bes gr.t. (Hob.III, nr.78), "Sonnenaufgang" - deel II, "Adagio" Matangi Quartet Challenge Classics CC72592