Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Jan-Mom.jpg

  Uitzending

  van maandag 18 januari 2016

  Presentatie: Jan Mom

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Vandaag presenteert: Jan Mom.
  Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Hoofdgast - Eva Crutzen

   Eva won in 2012 de publieksprijs van het Wim Sonneveld Concours. Het Parool riep haar debuutprogramma Bankzitten uit tot een van de vijf beste cabaretvoorstellingen van 2014. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig naar de nieuwe voorstelling Spiritus. haar omschrijving van Spiritus: SPIRITUS 0,84 x 103 kg/m3 • 0,4% Ethanol • 21% Sketches • 85% Dijenkletsers • 51% Muziek van de one-man band ’Jerry Bloem’ • 11% Moralistische ijver • 23% H2O+Natrium (zweet) • 34% Verhalen die je later gaat proberen na te vertellen.

  • Live muziek - Ekaterina Levental

   Ekaterina Levental kwam op 17-jarige leeftijd naar Nederland. Ze studeerde harp en zang aan verschillende conservatoria en behaalde in beide richtingen cum laude haar master. Ze zong rollen in een groot aantal producties, maar vertelt nu over haar eigen leven in De Weg. In de aangrijpende voorstelling neemt Levental het publiek mee op “De Weg” die zij als tiener aflegde. De weg, die begon in Tasjkent en die leidde van land naar land, toen zij en haar familie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie Oezbekistan moesten verlaten.
   Foto: Mats van Soolingen

  • Slaapservice: Don Duyns - Baantjes trekken

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Don Duyns - Baantjes trekken

   Don Duyns (Haarlem, 1967) is schrijver en regisseur en studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft voor theater en film. Ook regisseert hij en werkt(e) als docent toneelschrijven aan toneelscholen in Arnhem, Maastricht en Utrecht. Eind 2015 kwam familievoorstelling De Gelaarsde Poes uit, waar Duyns verantwoordelijk was voor de tekst. 

  • De Torenkamer - Rinske Kegel - Dag 1

   Lieve verkeersdeelnemers,


   Hier in Amsterdam begon het allemaal met het rijles avontuur. 

   Aangezien ik nu wel een rijbewijs heb maar nog geen auto en het bovendien lastig parkeren is, ben ik gisteravond met de trein hierheen gereisd uit Nijmegen, waar ik nu woon. Ik heb een gloednieuw opschrijfboekje meegenomen en schrijf er tijdens de reis Nijmegen-Amsterdam alle ideeën in op, die ik voor de komende week heb.

   Falco Verholen

   Falco Verholen

   En dan kom ik deze ochtend aan in het koude, maar zonovergoten Vondelpark en krijg ik een rondleiding door het prachtige gebouw. In de Torenkamer staan lekkere dingetjes klaar. Allemaal aardige mensen hier en ik installeer me. Daarna wordt er een foto gemaakt voor op de site.

   Ik sta er op met mijn mascotte voor deze week: een speelgoed terreinwagen die ik van mijn vader kreeg voor Sinterklaas met het volgende versje: 'met je ogen dicht, rijdt ie fantastisch licht.'

   Daar gaat het deze week natuurlijk ook om, dat wat je met je hoofd allemaal kan bedenken. Het is ook hetgeen dat je kan blokkeren soms.


   Falco Verholen

    

   Falco Verholen

    

   Falco Verholen

    

   Dit hoofd zit provol gedachten. De onzekerheid die ook tijdens mijn rijlessen bezit van me nam, komt de hoek om grijnzen. Gaat het me lukken om hier vijf dagen te schrijven? Heb ik voldoende materiaal? Gaat men het wel leuk vinden? Ga ik niet stotteren tijdens de uitzending? Ik hoor mijn laatste rijinstructeur Henk zeggen: 'Niet denken, maar doen.' Ik besluit dat ik mijn verhaal aan hem ga richten. Ik zie het maar als autorijden: Het hoeft niet perfect te zijn zolang het maar veilig is.

   Het hoeft nog geen gepolijst verhaal te zijn zolang de lezer er maar iets in herkent en er een beetje om kan grinniken. In een week een volledig boekwerk af hebben is niet realistisch. Een vorm vinden wel, genoeg materiaal verzamelen eveneens.

   Terwijl ik dit schrijf verplaats ik de tafel, de winterzon schijnt recht in mijn gezicht.


   Je bent nooit te jong om te leren. Dus verdiep ik me in Instagram. Er moeten natuurlijk wel foto's op van dit hele project. Eerst zelf proberen, maar dat lukt niet. Dan vragen aan Fieke, van de redactie. Uiteindelijk lukt het. Koppeling langzaam omhoog laten komen en gas geven. Wel eerst even in de spiegels kijken of het veilig is.


   Ik ga dus brieven schrijven aan mijn instructeur Henk. Dit voelt ook een beetje als autorijden, in een kleine ruimte zitten en gewoon beginnen. Van links naar rechts, zou Henk zeggen. Deur dicht, gordel om, koppeling intrappen, versnelling in z'n één zetten, handrem los en rijden maar.

   O jee , een rotonde!


   Meer van Rinske zien en lezen? Klik dan hier!


  Speellijst

  • 22:30 Vivaldi, Antonio Magnificat RV.610 ; "Et excultavit spiritus meus in Deo" Concert Spirituel Niquet, Hervé Alpha 222
  • 22:32 Rachmaninov, Sergej Les Lilas, op.21 Levental, Ekaterina [harp, mezzo-sopraan] NVT nvt
  • 22:34 Crutzen, Eva Nog niet naar huis Crutzen, Eva [zang] & Bloem, Jerry [piano] NVT nvt
  • 22:37 Chopin, Frédéric Wals voor piano nr.2, op.34 nr.1 in As gr.t., "Grande valse brillante" Kissin, Evgeny [piano] RCA 0604452 09026
  • 22:42 Satie, Erik Gnossiennes (6) - nr.1 Thibaudet, Jean-Yves [piano] UNIVERSAL 472 517-2
  • 22:47 Berry, Dennis Sunday Driver Symponia Orchestra Arden, Theo Guild 5164
  • 22:50 Shostakovitch, Dmitri Berceuse op.79 Levental, Ekaterina [harp, mezzo-sopraan] NVT nvt
  • 22:54 Weill, Kurt Je ne t'aime pas Levental, Ekaterina [harp, mezzo-sopraan] NVT nvt
  • 22:58 Mozart, Wolfgang Amadeus Requiem KV.626 in d kl.t. ; Introitus, "Requiem eternam" Bonney, Barbara [sopraan] & Monteverdi Choir English Baroque Soloists Gardiner, John Eliot PHILIPS 420 197-2
  • 23:03 Mozart, Wolfgang Amadeus Requiem KV.626 in d kl.t. ; Kyrie eleison Monteverdi Choir English Baroque Soloists Gardiner, John Eliot PHILIPS 420 197-2
  • 23:05 Mozart, Wolfgang Amadeus Requiem KV.626 in d kl.t. ; Sequentia ("Dies irae" t/m "Amen") Bonney, Barbara [sopraan] & Otter, Anne Sofie von [alt] & Blochwitz, Hans Peter [tenor] & White, Willard [bas] English Baroque Soloists & Monteverdi Choir Gardiner, John Eliot PHILIPS 420 197-2
  • 23:22 Schumann, Robert & Liszt, Franz Frühlingsnacht S.568 Waal, Rian de [piano] Valthermond Recordings 59727557