Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Mieke-van-der-Weij-nieuw.jpg

  Uitzending

  van woensdag 16 november 2016

  Presentatie: Mieke van der Weij

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

  Fragmenten

  • Live muziek - Coco Collectief

   Het Coco Collectief brengt maatwerk: lied in een nieuw jasje. Avondvullend of korter, de kerstcollectie of de nieuwste selectie, Coco komt met het hele Collectief. Vijf sopranen en een pianist brengen een frisse kijk op liedrepertoire van klassiek tot morgen. Maatwerk slaat dan zowel op de eigen passende arrangementen als op de flexibiliteit wat betreft repertoire en lengte van het concert...

   Het Coco Collectief bestaat uit de sopranen Wendeline van Houten, Nikki Treurniet, Jannelieke Schmidt, Merlijn Runia en Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Het ensemble geeft regelmatig recitals en was diverse malen te horen op Radio 4, waaronder in Spiegelzaal en Opium op 4. Ook waren de Coco's verschillende keren te zien op Brava TV. Het Coco Collectief zingt voornamelijk eigen arrangementen, die gemaakt worden door Jannelieke Schmidt en Maurice Lammerts van Bueren.

  • Slaapservice: Jante Wortel uit Duinwandelaars

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Jante Wortel uit Duinwandelaars

   Jante Wortel (1996) schrijft proza en poëzie. Ze is vierdejaarsstudent Creative Writing, en won in 2016 de voorronde van Write Now! Groningen. Ze droeg voor bij o.a. het Wintertuinfestival, Dichters in de Prinsentuin en Literaire Hemel. Als je haar zou vragen waar ze het meest over schrijft, luidt het antwoord: ‘ongemak, al komen er ook vaak baby’s of beesten in voor.’ Op dit moment is haar favoriete plek om te schrijven aan een houten tafel, met uitzicht op de slaapkamer van de overburen.

  • Hoofdgast - Andreas Blühm en Natasja Bennink

   Vanavond twee gasten, Andreas Blühm en Natasja Bennink. Adreas Blühm is directeur van het Groninger museum. Blühm is geboren in Berlijn en was sinds 2005 directuer bij Wallraf-Richartz-Museum & foundation Corboud in Keulen. Natasja Bennink is een Nederlandse beeldhouwer. Haar doel is om beelden neet te zetten die communiceren, met een universeel/maatschappelijke geëngageerde inhoud. Zij zullen samen praten over de Rodin tentoonstelling die vanaf 19 november te zien is in het Groninger museum.
   Foto: Erik Vos

  • Torenkamer - Basje Boer - Dag 3

   In mijn notitieboekje zitten al mijn personages aan tafel. Het is zomer en ze zitten in de tuin. Tenminste, op de tekening is dat niet te zien, maar het is de situatie die ik in hoofdstuk 6 en 7 van mijn nog te voltooien roman beschrijf. Tijdens het tikken kijk ik zo nu en dan in mijn notitieboekje, om te zien wie waar zit. O ja, Rens zit schuin tegenover Johanna. Bibi zit naast hem. Ik heb ontdekt dat zij graag haar schoenen uittrekten haar benen optrekt. Zo leer je al schrijvende je personages kennen.

    

   Ik fiets Amsterdam door, nat en herfstig Amsterdam, om buitende deur te eten. Het helpt; de wind, en het rumoer om me heen. De personages lijken nog te veel op elkaar, peins ik tijdens het fietsen. Hoe maak ik ze specifieker, hoe maak ik het onderscheid scherper? Of, een radicale gedachte, zal ik er een of twee schrappen? Heb ik zoveel personages wel nodig? Maar ik wil niet schrappen. Ik ben gesteld op ze geraakt, nu al.

    

   Tijdens de lunch lees ik. De poëtische taal van Eimear McBride werkt soms geweldig, dan weer helemaal niet. Maar nu, in deze specifieke scène, trekt ze me volledig in het verhaal. Op de momenten dat ik me uit het boek weet los te maken, kijk ik op, en denk aan mijn eigen verhaal. Een man loopt langs, hij heeft brede heupen. Ik denk aan een van mijn personages: kan hij niet ook brede heupen hebben? Ik maakte er een notitie van in mijn telefoon.

    

   Op de terugweg vind ik een boomblad, groter dan mijn hoofd en aan de onderkant zo zacht als wol. Ik neem de herfst mee De Torenkamer in.

   IMG_0243.JPG

  Speellijst

  • 22:45 Mendelssohn-Bartholdy, Felix Strijkkwartet nr.3, op.44 nr.1 in D gr.t. - deel II, "Menuetto. Un poco allegretto" Quatuor Ysaÿe DECCA 473 255-2
  • 23:15 Mendelssohn-Bartholdy, Felix Strijkkwartet nr.3, op.44 nr.1 in D gr.t. - deel II, "Menuetto. Un poco allegretto" Quatuor Ysaÿe DECCA 473 255-2