Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Andrea-van-Pol-logo.jpg

  Uitzending

  van woensdag 17 mei 2017

  Presentatie: Andrea van Pol

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

  Fragmenten

  • Te gast: Jacomien Kodde

   Documentairemaakster Jacomien Kodde is te gast, ze komt vertellen over haar documentaire over Pail en Menno de Nooijer.

   Vader en zoon Paul en Menno de Nooijer zijn bezig met wat zij denken dat hun laatste project zal zijn. Paul heeft een vergevorderde vorm van prostaatkanker. Al een aantal jaren ziet Menno van dichtbij hoe zijn vader achteruitgaat. Wat we zien is niet alleen de samenwerking van vader en zoon tijdens hun laatste grote artistieke project dat helemaal gericht is op het naderende einde van Paul, maar ook de kwetsbaarheid van deze warme en speciale relatie. Omdat er veel eerder werk van de twee in deze film is ingebed, is de documentaire tevens een retrospectief van de carrières van het duo De Nooijer.

  • Live muziek: Merel Vercammen en Tobias Borsboom

   Violiste Merel Vercammen won de eerste prijs op het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Ze soleerde in 2010 met het orkest van het Utrechts Conservatorium in het werk ‘Capriccio’ van Otto Ketting en behaalde in 2014 haar Master of Performance diploma aan het Royal College of Music in Londen met hoogste onderscheiding (cum laude). 
   Foto: Nike Martens

   Na een masterclass van pianist Paolo Giacometti, georganiseerd door het Prinses Christina Concours (PCC), wordt pianist Tobias Borsboom door Giacometti uitgenodigd om bij hem te studeren aan de Jong-Talent afdeling van het Conservatorium in Utrecht. In 2011 voltooit Tobias de Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam en vervolgt daar zijn studie voor de master. Hij voltooide zijn Masters of Music bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam in 2013. 

  • Slaapservice: Lidewijde Paris leest De naam van de roos van Umberto Eco

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Lidewijde Paris leest De naam van de roos van Umberto Eco


   Lidewijde Paris werkte 25 jaar in het boekenvak als redacteur en uitgever. Ze was copywriter, boekverkoper, etaleur, interviewer, gastprofessor in Hamburg, journalist en docent schrijven en lezen. April 2016 startte ze met De Lees!ambassade die het literaire lezen op een toegankelijke en sprankelende manier wil bevorderen. In september 2016 verscheen haar boek Hoe lees ik? dat dit initiatief kracht bij zet. Ze reist door het land met lezingen, workshops, interactieve lessen en werkt aan een vervolg op Hoe lees ik?.

  • De Torenkamer - Mieke Robroeks - Dag 3

   In de torenkamer is het aangenaam, ondanks de warme temperatuur daarbuiten. Blote benen, oma’s hand-gebreide sokken en ik voel me nog meer thuis.


   Tussen het tekenen door laat ik de fragmenten nu iets vaker renderen. Dat kost meer tijd maar geeft wel een beter inzicht in de dingen die ik doe. Vandaag werk ik op een nieuw vel papier, waarop ik dingen toevoeg en weer weghaal. De gelaagdheid die ontstaat is dat wat ik zoek in mijn werk. Het gaat niet zo snel als ik zou willen; ik hoop morgen een inhaalslag te maken. Als dat goed gaat kan ik vrijdag een begin maken met het monteren.

    

   Tandenpoetsend bestudeer ik het koffiezet apparaat. De tekst ‘maak uw keuze’ licht op. In mijn hoofd herhaalt een computerstem de zin. Hier worden keuzes gemaakt. ‘Morgenochtend weer gewoon gemberthee’, denk ik hardop, terwijl ik mijn spullen bij elkaar raap en rozig in bed kruip.   Falco Verholen

  Speellijst

  • 22:31 Akkerman, Peter Compilatie Akkerman, Peter NVT nvt
  • 22:38 Wantenaar, Mathilde Sprookje No.1 Vercammen, Merel [viool] & Borsboom, Tobias [piano] NVT NVT
  • 22:49 Davis, Miles L'ascenseur pour l'echaufaud Davis, Miles [trompet] Wagram 3242922
  • 22:55 Vercammen, Merel & Borsboom, Tobias Improvisatie op basis van de melodie van het winnende lied van het Songfestival (Salvador Sobral-Amar, Pelos Dois) Vercammen, Merel [viool] & Borsboom, Tobias [piano] NVT NVT
  • 23:06 Frahm, Nils For ; Peter ; Toilet brushes ; More Frahm, Nils [electronica] Erased tapes ERATP055CD
  • 23:14 Stevens, Sufjan Linear tableau with intersecting surprise Stevens, Sufjan & Orkest Asthmatic Kitty AKR278
  • 23:20 Vercammen, Merel & Borsboom, Tobias Vrije improvisatie Vercammen, Merel [viool] & Borsboom, Tobias [piano] NVT NVT
  • 23:26 Arnalds, Olafur Late Night Tales Arnalds, Olafur Late Night Tales ALNCD44
  • 23:52 Bottesini, Giovanni Concert voor contrabas en orkest nr.2 in b kl.t. - deel II, "Andante" Roelofsen, Hans [contrabas] Het Gelders Orkest Francis, Alun Brilliant Classics 92513