Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Mieke-van-der-Weij-nieuw.jpg

  Uitzending

  van donderdag 19 januari 2017

  Presentatie: Mieke van der Weij

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!

  Fragmenten

  • Slaapservice: Jan Kuijper - Tombe van Lucebert

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Jan Kuijper - Tombe van Lucebert

   Jan Kuijper (Amsterdam, 30 december 1947) is een Nederlands dichter. Hij schreef zesentwintig nieuwe albumbladen voor dichters: 'Aanmatigingen: sonnetten'. Voor onder anderen Astrid Lampe, Eva Gerlach, H.H. ter Balkt - steeds vertrekkend vanuit regels uit hun gedichten, vanuit 'van die woordjes die weer woordjes wegmaken'. 

  • Te gast - Charlotte van den Broeck

   Charlotte Van den Broeck (1991) publiceerde in verschillende literaire tijdschriften en zoekt op het podium naar de zegbaarheid en beleving van poëzie. Ze debuteerde begin 2015 op overdonderende wijze met Kameleon en was dat jaar de revelatie van Saint-Amour. De bundel werd overladen met enthousiaste kritieken en bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs. In 2016 verschijnt bij De Arbeiderspers haar tweede bundel, Nachtroer.

   Nachtroer
   iets in het vlees, uren na het schot nog, zal pulseren
   tot ook dat op is, herinnering aan een hartslag
   welk dier hielden we ons voor te willen raken?
   we jaagden altijd al op elkaar in onszelf

   Dit zijn gedichten als nomadische behuizingen. Het woord ‘nachtroer’, de naam van een Antwerpse nachtwinkel, vormt het vertrekpunt van deze tweede bundel van Charlotte Van den Broeck. De gedichten worden aangedreven door een diep verlangen naar ontheemding, verdwijning, naar een opgaan in de permanente stroom van het tomeloze leven.

  • Live muziek - Classicurls

   Drie vrolijke krullenbollen die niet alleen kunnen zingen, maar ook nog eens een podium présence hebben waar je U tegen zegt. Onder het motto “Waarom solo als het ook gezellig met z’n drieën kan” steken Mattanja, Kikki en Nienke klassiek repertoire in een hip jasje. De operawereld een stoffig imago? Daar weten deze dames wel raad mee! Met een breed scala aan repertoire is dit trio in te zetten voor allerlei gelegenheden: van recepties tot dinershows, van achtergrond tot avondvullend programma. Maak nu kennis met klassieke muziek, die tóch modern is.

  • De Torenkamer - NO-MADE - Dag 4
   SOFT BRICKS 
   Vorig jaar stond het Magna Plaza in de steigers. De stelling was overspannen met een doek waarop, zoals je vaker ziet bij de restauratie van monumenten in de binnenstad, een beeld van de gevel gedrukt staat. Na de restauratie hebben wij het doek geconfiskeerd en ontstond het project MAGNA. Verschillende ontwerpers en kunstenaars werken met het doek om dit een nieuwe bestemming te geven. (Mocht je ook graag met het materiaal willen werken kun je ons contacten!) Deze week in de torenkamer onderzoeken we of en hoe MAGNA samengaat met het barkcloth en de bamboo wol. 


   De kleurtesten hebben we in de ochtend al gedaan maar we zijn afgeleid door onze ideeën over wandstructuren. We laten ons inspireren door lange pruiken met weelderige krullen uit de 17de en 18de eeuw en maken bamboo kronkels wat een bijzonder schaduweffect creëert. Misschien word het een wandtapijt, maar misschien ook niet. Ook werken we aan een serie ‘soft bricks’; een aaibare versie van de typisch Nederlandse bouwstenen. Tot nu toe zijn we meer enthousiast over de titel dan de uitwerking maar weten ook dat we meer bricks moeten bouwen voordat het idee tot zijn recht komt. 


   magna plaza.jpg

  Speellijst

  • 22:30 Vivaldi, Antonio Concert voor fluit, strijkers en b.c. RV.439, op.10 nr.2 in g kl.t., "La notte" - deel III, "Allegro" Steger, Maurice [blokfluit] I Barocchisti Fasolis, Diego Harmonia Mundi HMC 902190
  • 22:31 Bizet, Georges Carmen ; Akte I - habanera, "L'amour est un oiseau rebelle" Vanhautem, Kikki [zang] & Nillesen, Nienke [zang] & Lennings, Mattanja [zang] & Daal, Ben van [piano] NVT NVT
  • 22:34 trad. Tezeta Astatke, Mulatu [piano] Buda Records 829642
  • 22:41 Brouwer, Leo Un dia de noviembre Cotsiolis, Costas [gitaar] GHA 126.040
  • 22:44 Skrjabin, Alexander Vers la flamme, op.72 Horowitz, Vladimir [piano] CBS MK 42411
  • 22:50 Sullivan, Arthur The Mikado ; "Three little maids from school are we" Vanhautem, Kikki [zang] & Nillesen, Nienke [zang] & Lennings, Mattanja [zang] & Daal, Ben van [piano] NVT NVT
  • 22:52 Cimarosa, Domenico Il matrimonio segreto ; Akte I - terzet, "le faccio un inchino" Vanhautem, Kikki [zang] & Nillesen, Nienke [zang] & Lennings, Mattanja [zang] & Daal, Ben van [piano] NVT NVT
  • 22:56 Arnalds, Olafur Raein Arnalds, Olafur Erased tapes ERATP17CD
  • 23:00 Satie, Erik Gnossiennes (6) - nr.1 (Arr.) Meijer, Lavinia [harp] Sony Classical 88875046402
  • 23:04 Satie, Erik Gnossiennes (6) - nr.2 (Arr.) Meijer, Lavinia [harp] Sony Classical 88875046402
  • 23:06 Satie, Erik Gnossiennes (6) - nr.3 (Arr.) Meijer, Lavinia [harp] Sony Classical 88875046402
  • 23:10 Satie, Erik Gnossiennes (6) - nr.5 (Arr.) Meijer, Lavinia [harp] Sony Classical 88875046402
  • 23:13 Satie, Erik Gymnopédies (3) - nr.1 (Arr.) Meijer, Lavinia [harp] Sony Classical 88875046402
  • 23:16 Donmez, Karsu Summer Breeze Donmez, Karsu [zang en piano] SU Music 8901992356590