Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Annemieke-Bosman.jpg

  Uitzending

  van donderdag 16 november 2017

  Presentatie: Annemieke Bosman

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!

  Fragmenten

  • Slaapservice: Pieter Boskma - De liefde

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Pieter Boskma - De liefde
   Pieter Boskma (1956) publiceerde veertien dichtbundels, alsmede de novelle Een foto van God (1993), het romangedicht De aardse komedie (2002) en de verhalenbundel Westerlingen (2006). Doodsbloei verscheen in 2010, een van zijn meest geprezen en gelezen bundels. Daarna verschenen de eveneens succesvolle bundels Mensenhand (2012, Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014) en Zelf (2014, Poëzieclubkeuze 2015, Nominatie VSB Poëzieprijs 2016). Zijn veertiende dichtbundel is Tsunami in de Amstel.

   Foto: Koos Breukel

  • Te gast: Marja Bosma

   Marja Bosma is conservator van het Centraal Museum en werkte mee aan een boek over kunstenaar Pyke Koch.

   Pyke Koch neemt een bijzondere plek in binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. Als autodidact ontwikkelde hij zich verbluffend snel en in de jaren dertig was zijn naam definitief gevestigd als een van de meest vooraanstaande kunstenaars in Nederland. In dit boek gaan vier auteurs in op de wereld van Pyke Koch: zijn werk en zijn leven in de context van zijn tijd. Kleinzoon Andreas Koch herinnert zich zijn grootvader als een man met een haarscherpe esthetische blik. Kunsthistoricus Roman Koot gaat in op het vroege werk en beschrijft het culturele wereldje van schrijvers, dichters en schilders waarin Koch zich bewoog. Universitair hoofddocent Mieke Rijnders behandelt Kochs belangstelling voor het fascisme tegen de achtergrond van de algemenen politieke onvrede die in de jaren dertig heerste. Marja Bosma, conservator van het Centraal Museum, exploreert Kochs drijfveren en zijn diepe verlangen naar een ideale kunst.

  • Live muziek: Arosa Trio

   Het Arosa Trio bestaat uit Frederieke Saeijs (viool), Maja Bogdanović (cello) en Nino Gvetadze (piano). Het Arosa Trio noemde zich naar de peetoom van Debussy, kunstverzamelaar Arosa. Maar het trio beperkt zich zeker niet tot impressionistische werken. Sinds 2009 speelt het ensemble een breed repertoire en is het regelmatig te horen op Radio 4.

  • De Torenkamer: Vincent van Meenen - Dag 4

   In de aflevering van maandag zei Siegfried Woldhek dat van zodra je echt naar de dingen begint te kijken, met je ogen en dus niet met je verstand, je dan dingen te zien krijgt die je nooit zou kunnen bedenken. Je moet altijd goed opletten als mensen wiens werk je bewondert aan het woord zijn. Vaak bevatten dat soort zinnen een sleutel die je hele wereld op zijn kop kunnen zetten. 

   Ik probeer het de hele dag, kijken zonder mijn verstand te gebruiken. Kleurvlakken zien, lijnen, de weerspiegeling van de bomen in de vijver van het Vondelpark, de rimpels die de eenden maken in het water. Voor een schrijver is het extra moeilijk want van zodra je de dingen gaat benoemen, ben je eigenlijk niet meer met je ogen maar met je verstand aan het kijken, en benoemen is net wat schrijvers de hele tijd doen. Ik weet nog dat we als kind door het museum werden rondgeleid en we daar van sommige werken moesten zeggen wat we zagen. Die vraag vond ik ongelofelijk banaal en vervelend. Het was toch duidelijk? Het schilderij hing daar toch?

   En toch geloof ik dat die oefening erg belangrijk was. Want de andere kinderen noemden zoveel dingen op die ik zelf niet gezien had. En van zodra je iets benoemt, kan je bijna niet meer naar iets kijken zonder dat benoemde te zien. Als ik zeg 'vijver' terwijl ik naar de vijver zit te kijken, dan zie ik dus een vijver.  Kijken zonder te benoemen, word je daar dan een betere schrijver van? Ik geloof van wel.

  Speellijst

  • 22:30 Rota, Nino La strada ; Tema della strada Franco Ferrara Orchestra Ferrara, Franco El Records ACMEM123CD
  • 22:31 Mendelssohn, Fanny Piano Trio, Op.11 in d kl.t. Arosa Trio NVT nvt
  • 22:35 Adams, John Short ride in a fast machine Bournemouth Symphony Orchestra Alsop, Marin Naxos 8.559031
  • 22:39 Schumann, Clara Pianotrio, op.17 in g kl.t. - deel II, "Scherzo: Tempo di menuetto" Arosa Trio NVT nvt
  • 22:43 Donaldson, Walter Love me or leave me Simone, Nina [zang] Universe 3356
  • 22:47 Reijseger, Ernst Giocoso Reijseger, Ernst [cello] Winter & Winter 910 012-2
  • 22:49 Schumann, Clara Pianotrio, op.17 in g kl.t. - deel I, "Allegro moderato" Arosa Trio NVT nvt
  • 22:57 Dvorak, Antonin Pianotrio nr.4, op.90 in e kl.t., "Dumky" - deel I, "Lento maestoso - Allegro - Lento maestoso - Allegro" Batiashvili, Lisa [viool] & Klinger, Sebastian [cello] & Chernyavska, Milana [piano] Oehms OC 1828
  • 23:02 Dvorak, Antonin Pianotrio nr.4, op.90 in e kl.t., "Dumky" - deel II, "Poco adagio - Vivace - Poco adagio - Vivace" Batiashvili, Lisa [viool] & Klinger, Sebastian [cello] & Chernyavska, Milana [piano] Oehms OC 1828
  • 23:09 Dvorak, Antonin Pianotrio nr.4, op.90 in e kl.t., "Dumky" - deel III, "Andante - Vivace non troppo - Andante - Allegretto" Batiashvili, Lisa [viool] & Klinger, Sebastian [cello] & Chernyavska, Milana [piano] Oehms OC 1828
  • 23:15 Falla, Manuel de La vida breve ; Spaanse dans nr.2 (Arr.) Labeque, Katia [piano] & Labèque, Marielle [piano] PHILIPS 473 582-2
  • 23:20 Cuypers, Leo Zeeland Suite Cuypers, Leo [piano & Breuker, Willem [saxofoon] & Manen, Willem van [trombone] & Duynhoven, Martin van [drums] BVHaast 9307