Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Jan-Mom-nieuw-logo.jpg

  Uitzending

  van maandag 21 augustus 2017

  Presentatie: Jan Mom

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Vandaag presenteert: Jan Mom.
  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Live muziek - HortusEnsemble

   Foto: Anne Meyer

  • Te gast - Tom Hofland

   Tom Hofland (Apeldoorn, 1990) woont in Antwerpen en schrijft verhalen (uitgegeven door Uitgeverij Querido), toneel, film en columns (bijvoorbeeld voor De Gids). Daarnaast is hij werkzaam als creative copywriter en tekstschrijver. Zijn lovend ontvangen debuut roman Lyssa verscheen 21 maart bij Uitgeverij Querido.

   Lyssa
   Mestopes, 1877. Op zomerverlof in de grote stad ontmoet de jonge officier Gaspar Szabo de intrigerende Lyssa Boktani. Als vrouw van een rijke intellectueel introduceert zij hem in de hogere kringen van de Mestopische elite. Gaspar droomt ervan haar weg te kapen van haar man Viktor, een schuwe mensenhater. Intussen broeit er in de zonnige straten van Mestopes een ziekte die van mensen beesten maakt. Een reeks ongelukken zorgt ervoor dat Gaspar de mysterieuze Viktor Boktani daadwerkelijk ontmoet en de zomer in het teken komt te staan van de grote drie: liefde, vriendschap en de dood.

   Lyssa is een uitzonderlijk boek: een ode aan de befaamde romans van de Grote Russen, aan de negentiende eeuw en aan het kostuumdrama in het algemeen.

  • Slaapservice: Pieter Boskma - Bliksemtocht, in memoriam Czeslaw Milosz

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Pieter Boskma - Bliksemtocht, in memoriam Czeslaw Milosz


   Pieter Boskma (1956) publiceerde veertien dichtbundels, alsmede de novelle Een foto van God (1993), het romangedicht De aardse komedie (2002) en de verhalenbundel Westerlingen (2006). Doodsbloei verscheen in 2010, een van zijn meest geprezen en gelezen bundels. Daarna verschenen de eveneens succesvolle bundels Mensenhand (2012, Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014) en Zelf (2014, Poëzieclubkeuze 2015, Nominatie VSB Poëzieprijs 2016). Recent verscheen zijn veertiende dichtbundel Tsunami in de Amstel.
   Foto: Koos Breukel

  • De Torenkamer: Hugo Naber - Dag 1

   Maandag Way in – Fade Out.

   Ik heb kwartier gemaakt in de prachtige torenkamer van VondelCS gebouw in het Vondelpark Amsterdam. Het is vandaag letterlijk een “Way-in” vinden. A way into the story, into the room, into the new week, into the work. De zon klokt hier zo rond 12:00 de ramen binnen en verlicht het lege pakpapier dat ik aan de muur bevestigd heb. De redactie van Opium geniet nog na van het Prinsengrachtconcert van afgelopen zaterdag en ik luister naar het "Concerto for piano and Orchestra No. 3" van Beethoven uitgevoerd door Leif Ove Andsnes, en die van Daniel Barenboim (die ik eigenlijk iets mooier vind). Concentratie muziek laten we maar zeggen vooral zo rond 15:41 op het moment dat de pauken komen.

   Anyway, back to the story. Ik reis vandaag de route af op de E75 via google-maps/street view die mijn hoofdpersonages maken door het landschap van Finnmark. Finnmark is een roadmovie met meer stopovers dan echt de road volgens mij. Finnmark ruw landschap in het uiterst puntje van Noorwegen dat grenst aan Rusland. Een bevriende Noorse cameraman vertelde mij dat daar echt kleine mensjes wonen met korte lontjes. Lopende bommetjes. Het korte verhaal gaat over een geradicaliseerde jongen die samen met een geweer en de liefde van zijn leven een tocht begint om te ontsnappen uit hun vrij overzichtelijke maar onmogelijke bestaan. Een vluchttocht met desastreuze gevolgen.

   Ik luister een fragment terug op Radio 1 van afgelopen zaterdagmiddag. WNL had forensisch psycholoog Ernst Ameling aan de lijn m.b.t. adolescentie en proces van radicalisering. Een mooie uiteenzetting over de kant en klare identiteit waarin je kunt stappen, een ideaal vinden in religie, sektes, maar ook in iets gewelddadigs. Je behoort tot een groep, je bent iemand. Er is opeens een doel in je leven, hoe gewelddadig dan ook. Je beschikt over de absolute waarheid. De woede die zich manifesteert. Het zich vrij kunnen bewegen in een samenleving vrij anoniem en ondertussen heimelijk radicaliseren.

   Ik heb een originele filmposter van Boxcar Bertha uit 1972 van Martin Scorsese opgehangen in de torenkamer, (in 2006 gekocht in straatje in Istanbul (Turkije). De verheerlijking van geweld in thrillers, romans en tv-series , WHY?. Waarom hebben films als Scorsese's Boxcar Bertha, Bonnie and Clyde (Arthur Penn) en Natural born killers (Oliver Stone), zulke verleidelijke elementen? (en dat zijn nog echte classics) Vandaag dus de eerste KM in het proces van “A Way Into The Story vinden”.


   image2.jpg

  Speellijst

  • 22:30 Marianelli, Dario Anna Karenina ; "Kitty's debut" studio-orkest Wallfisch, Benjamin DECCA 3716013
  • 22:32 Lekeu, Guillaume Kwartet voor piano, viool, altviool en cello Hortus Ensemble NVT NVT
  • 22:36 Skrjabin, Alexandr Preludes voor piano (24), op.11 - nr.8 in fis kl.t. Basilova, Helena [piano] Quintone 15003
  • 22:38 D'Indy, Vincent Kwintet voor piano, violen [2], altviool en cello, op.81 - deel II "Assez animé" Hortus Ensemble NVT NVT
  • 22:41 Satie, Erik Gnossiennes (6) - nr.5 Leeuw, Reinbert de [piano] PHILIPS 4122 432
  • 22:45 Grieg, Edvard Fuga voor strijkkwartet in f kl.t., "Allegro con fuoco" Raphael Strijkkwartet Olympia OCD 432
  • 22:48 Faure, Gabriel Kwintet voor piano, violen [2], altviool en cello, nr.2, op.115 in c kl.t. - deel IV, "Allegro molto" Hortus Ensemble NVT NVT
  • 22:52 Rota, Nino O Venezia, venaga, venusia (uit: 'Il Casanova' van Fellini) Studio Orkest Savina, Carlo BARCLAY 900.526
  • 22:56 Cikker, Ján Mamika spieva, op.27 Pergler, Frantisek [piano] Pavlik Records PA 0099-2-131
  • 22:59 Cikker, Ján Desat uspávaniek (10): selectie Benackova, Marta [mezzosopraan] Sloveens Kamerorkest Bohdana Warchala Pavlik Records PA 0099-2-131
  • 23:09 Cikker, Ján Dupak, op.31 Pergler, Frantisek & Cernecka, Ida [piano 4h] Pavlik Records PA 0099-2-131
  • 23:16 Arensky, Anton Stepanovitsj Pianotrio nr.2, op.73 in f kl.t. - deel II, "Romance. Andante" Beaux Arts Trio PHILIPS 442 127-2