Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Lennart-Booij.jpg

  Uitzending

  van maandag 6 november 2017

  Presentatie: Lennart Booij

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Vandaag presenteert: Jan Mom.
  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Slaapservice: Erik Jan Harmens - Ik noem dit poëzie

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Erik Jan Harmens - Ik noem dit poëzie

   Erik Jan Harmens (1970) is schrijver en dichter. Hij publiceerde vier dichtbundels die onlangs verschenen in zijn verzameld werk 'Ik noem dit poëzie', schreef samen met Ilja Leonard Pfeijffer de dichtbundel 'Duetten' en schreef met Rick de Leeuw 'Echte mannen scheiden niet'. Zijn romans 'Kleine doorschijnende man' en 'De man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseerde' kregen lovende kritieken, 'Hallo muur' werd een bestseller. Momenteel werkt Harmens aan 'Pauwl', een geestige en hartverscheurende roman over een volwassen man met autisme.

   Foto: An-Sofie Kesteleyn

  • Te gast - Eric de Vroedt

   Regisseur Eric de Vroedt maakt met RACE zijn debuut als artistiek leider bij Het Nationale Toneel. Hij studeerde in 1996 af aan de Toneelschool Arnhem. Met ingang van dit seizoen is hij regisseur en artistiek leider van Het Nationale Toneel en vanaf 2018 zal hij de functie van artistiek directeur overnemen.

   Eric de Vroedt werkte een jaar lang aan The Nation. Deze theaterthriller is als een televisieserie op toneel en duurt 5 uur. Wat is er gebeurd met de elfjarige Ismaël uit de Haagse Schilderswijk? In zes afleveringen wordt het mysterie ontraadseld en een scherp portret geschetst van de staat van de Nederlandse samenleving. 

  • Live muziek - Amatis Piano Trio

   Amatis Piano Trio is een trio dat is opgericht in Amsterdam door de Duitse violiste Lea Hausmann, de Britse cellist Samuel Shepherd en de Nederlands-Chinese pianist Mengjie Han. Met z'n drieën ontdekken ze het repertoire voor piano trio. In 2014 hebben ze de publieksprijs gewonnen bij het Grachtenfestival Concours in Het Concertgebouw.

  • Wouter Klein Velderman - Dag 1

   De torenkamer heeft een vloeroppervlak van 9 vierkante meter. Ik schat dat mijn busje op z’n minst 2 vierkante meter kleiner is. Daarom dacht ik bij het inladen voor het transport naar de torenkamer geen rekening te houden met de vraag of de spullen die ik in mijn busje laadde straks wel in de toren zouden passen. Bovendien, stel ik me voor, kan er in een toren  altijd nog verticaal uitgestald worden.


   In de middag arriveerde ik met mijn 20 puinzakken van de Bouwmaat, vol bont gekleurd PVC doek, 200 meter buizen van tyleen in verschillende dikten, gereedschap, schroeven, het grote Nederlandsche Vogelenboek van Nozeman & Sepp en twee gemakkelijke stoelen. 


   Mijn nieuwe collega’s van de Avrotros hielpen me met de verhuizing naar de bovenste etage van het Vondel CS gebouw. Na een kleine berekening besloten we dat de torenvloer niet zou zwichten onder het gewicht van het -halve kilo per vierkante meter wegende- doek.


   Fijn, ik kan beginnen. Maar niet voordat ik op de radio heb uitgelegd wat ik eigenlijk kom doen. Om 23:10u komt de presentator naar boven. 4 minuten duurt het stukje. Met aftrek van de vragen schat ik dat er zo’n 3,2 minuten voor mij over zullen blijven. Mooi, dan kan ik vertellen over… En het was alweer voorbij.


   Morgen word ik wakker in het Vondelpark. Vroeg op, om vogels te kijken. Vogels en sokkels.

  Speellijst

  • 22:30 Couperin (le grand), François Les nations ; Quatrième ordre, "La Piemontoise" - deel VII, "Gigue" Hespèrion XX Savall, Jordi Astrée CD E-7702
  • 22:31 Ravel, Maurice Le tombeau de Couperin - deel I, "Prélude" Han, Mengjie [piano] NVT NVT
  • 22:34 Rossini, Gioachino Duetto buffo di due gatti (kattenduet) Lott, Felicity [sopraan] & Murray, Ann [mezzosopraan] & Johnson, Graham [piano] EMI 3 50833 2
  • 22:38 Albéniz, Isaac Iberia ; Suite - deel III, "Triana" Han, Mengjie [piano] NVT NVT
  • 22:43 Verdi, Giuseppe Nabucco ; Akte III - koor, "Va, pensiero, sull'ali dorate" (Slavenkoor) Coro del Teatro alla Scala di Milano Orchestra del Teatro alla Scala di Milano Abbado, Claudio Deutsche Grammophon 463 655-2
  • 22:48 Brubeck, Dave Take Five The Dave Brubeck Quintet CBS 40-62710
  • 22:53 Rachmaninov, Sergej Sonate voor cello en piano, op.19 in g kl.t. - deel III, "Andante" Han, Mengjie [piano] & Shepherd, Samuel [cello] NVT NVT
  • 22:58 Weill, Kurt Die Dreigroschenoper Lenya, Lotte & Weill, Kurt & Brecht, Bertolt Sender Freies Berlin Brückner-Rüggeberg, Wilhelm COLUMBIA Y2 32977
  • 23:22 Bach, Johann Sebastian Suite in f, BWV 823 Man, Laurens de [piano] NVT nvt