Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Jan-Mom-nieuw-logo.jpg

  Uitzending

  van vrijdag 10 maart 2017

  Presentatie: Jan Mom

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Te gast: Stef Visjager, Annick Boer, Annet Malherbe en Bob Zimmerman

   Radiomusical Madam is een bewerking van de musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink uit 1981 in bewerking en regie van Stef Visjager. Na het succes van Visjagers radiomusical ‘Heerlijk Duurt het Langst’, volgt nu haar bewerking van Madam. Met Annet Malherbe, Pierre Bokma, Annick Boer en Noortje Herlaar in de hoofdrollen en onder de muzikale leiding van Bob Zimmerman.

   Stef Visjager, Annick Boer, Annet Malherbe en Bob Zimmerman zijn bij ons te gast.

   Madam
   Een groep feministen kraakt een pand naast het bordeel van Madam om een blijf-van-mijn-lijfhuis te beginnen en voelt zich geroepen de arme prostituees te redden. Maar willen de meisjes van Madam wel gered worden?

   13 maart eenmalig in het DeLaMar theater
   16 april, 16-18u op NPO Radio 5
   17 april, herhaling, 20-22u op NPO Radio 5

  • Live muziek - Rafael Aguirre

   De Spaanse gitarist Rafael Aguirre maakte op zestienjarige leeftijd zijn debuut met het beroemde Concierto d’Aranjuez en vestigde daarmee voorgoed zijn naam. Rafael Aguirre is duizelingwekkend virtuoos, ongekend muzikaal en een van de meest gevierde gitaristen van het moment. Met zijn internationale concertreizen past hij naadloos in de traditie van zijn beroemde landgenoten Andrés Segovia en Narciso Yepes. Aguirre speelt morgenavond in Het Concertgebouw Amsterdam.
   Foto: AKIHISA HIGASHI

  • Slaapservice: Yannick Dangre uit De idioot en de tederheid

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Yannick Dangre uit De idioot en de tederheid

   Yannick Dangre (1988) studeerde Nederlandse en Franse literatuur. Op tweeëntwintigjarige leeftijd debuteerde hij met de roman Vulkaanvrucht, die lovend onthaald werd en de Debuutprijs in de wacht sleepte. Dangre debuteerde daarna ook succesvol als dichter. Zijn bundel Meisje dat ik nog moet was genomineerd voor de C.Buddingh’-prijs en werd bekroond met de Herman De Coninckprijs. In september 2012 verscheen zijn tweede roman Maartse kamers in 2014 een tweede dichtbundel, Met terugwerkende kracht. De idioot en de tederheid is zijn nieuwste roman.
   Foto: Keke Keukelaar

  • Torenkamer - Emma Lesuis - Dag 5

    Leve de activist in ons

    

   Het afgelopen jaar twijfelde ik. Ik wilde me meer uitspreken, maar hoe dan? Ik las Pleidooi voor radicalisering vanAbou Jah-Jah waarin hij het heeft over het ‘activistisch gen’. Hij stelt dat ‘sommige mensen meer aanleg hebben voor activisme dan anderen’. Ik vroeg me af of ik dat genoeg bezat. Aan verontwaardiging geen gebrek, engagement voldoende, maar het is die stille activist in mij die niet vaak de juiste woorden vind. Dus zwijg ik maar. In de zomer ging ik twee weken naar een schrijversresidentie in Parijsen dat leek een keerpunt voor mijn twijfelende ik.

    

   Onder de schrijvers bevond zich een activiste. We kenden elkaar al voor Parijs en bij elk weerzien bekruipt me een gevoel van respect, maar iets benauwd me ook. Ze doet namelijk iets wat ik te weinig doe of durf: ze spreekt zich duidelijk uit. Ik had zo graag een goed weerwoord willen hebben toen ik werd gecomplimenteerd met mijn mooie dictie 'voor een Surinamer', toen ik vertelde dat ik naar Rwanda ging en de vrouw sprak over 'dat apenland' of onlangs nog toen het meisje zei dat het logisch was dat mijn broer etnisch geprofileerd werd. Vaak ben ik te beduusd. Vaak voel ik in mijzelf heel wat bommetjes opborrelen, maar waar blijft toch die ontploffing?

    

   We spraken af in een hippe brasserie in het wervelende la Goutte d’Or en ze duidde me op de controverse aangaande deze 'witte' plek, de belichaming van gentrification. Ik schaamde me lichtelijk voor mijn keuze en moest denken aan het boek White Innocence van Gloria Wekker, waarin ze stelt dat witte onschuld niet verbonden is aan de kleur van de huid. De activiste stak een sigaret op en vertelde over een aanvaring met een van de schrijvers in de groep. Het ging om het woord 'neger'. ‘Waarom wil je dat woordgebruiken, vroeg ik hem, leg het me uit. Ik voelde dat hij in het gedrang werd gebracht.' Met haast stak ze een volgende op en vurig praatte ze verder, inhaleerde, pufte uit. Intussen nipte ik wat aan mijn rosé van 5,5 euro.


    

   In het boek van Wekker staat ook dat 'wij' samen moeten werken, tegen de witte onschuld in. Daar in die hippe brasserie keek ikmijn collega-vriendin aan en toch vroeg ik me af: behoor ik tot die 'wij'? Maar we klonken. Santé! Op die toekomst die komen zal! Nous ensemble! En met die gedachten verlieten we de brasserie en stapten we de wereld in. Sindsdien vul ik de boekenkast aan met boeken over het koloniaal verleden, maar ook moderne literatuur-namen zoals Ta-Nehisi Coats, Zadie Smith en Chimamanda Ngozi Adichie vonden hun plek. Youtube bleek een grote inspiratiebron voor mensen die er net zo mee bezig zijn als ik. De doeken in mijn haar, die ik altijd al droeg, krijgen langzamerhand een diepere betekenis. Hoe bewuster ik word, hoe meer bommetjes opborrelen naar boven. Ze komen voornamelijk tot ontploffing in huiselijke kring. Familie, vrienden, lief: iedereen lijkt het te moeten ontgelden.

    

   Vrijdag tijdens de presentatie liet ik horen dat de activist in mij wakker was en niet meer zweeg. Maar er was ook die twijfel, omdat ik de wereld langzamerhand in zwart-wit begon te zien, de nuance begon te verliezen. Het afgelopen jaar werd ik feller en datgene wat ik zo graag had willen bereiken in gesprekken, verbinding, was ver te zoeken. Daarom zocht ik 'activisten' op om te vragen hoe zij dat nu deden: zich uitspreken. Ik sprak mensen die met het woord streden, de intellectuele activist. Maar ook de klassieke activist, de doener. Na al die gesprekken over racisme, seksisme, gendergelijkheid, het klimaat, werd het me wel duidelijk dat we allemaal wel een activist zijn, ergens van binnen. Je kan je uitspreken tegen onrecht, afval opruimen op straat, of seksistische grapjes op een verjaardagspartij onderuit halen. We kunnen allemaal wel wat doen, en best wat meer, maar op je eigen manier. Na vijf dagen in mijn Torenkamer te hebben nagedacht, ga ik snel de wereld in. De Women’s March wacht op mij.

  Speellijst

  • 22:30 Bannink, Harry & Schmidt, Annie M.G. Ja zuster, Nee zuster ; Duiffies, duiffies Oliemans, Thomas [bariton] & Amstel Saxofoonkwartet NVT nvt
  • 22:32 Mendelssohn-Bartholdy, Felix Lieder ohne Worte op.19 - nr.6 in g kl.t., "Venezianisches Gondellied" (Arr.) Aguirre, Rafael [gitaar] NVT NVT
  • 22:34 Bannink, Harry & Schmidt, Annie MG Madam ; "How Wonderful You Are" Malherbe, Annet [zang] & Zimmerman, Bob [piano] NVT NVT
  • 22:37 Gounod, Charles Roméo et Juliette ; Akte IV - recitatief + duet, "Va! je t'ai pardonné...Nuit d'hyménée" Netrebko, Anna [Juliette; sopraan] & Alagna, Roberto [Romeo; tenor] The Metropolitan Opera Orchestra Domingo, Plácido Deutsche Grammophon 477 9903
  • 22:39 Bannink, Harry & Schmidt, Annie MG Madam ; "Hun hebben de macht" Boer, Annick [zang] & Zimmerman, Bob [piano] NVT NVT
  • 22:42 Gutiérrez, Pedro Elías Alma llanera Aguirre, Rafael [gitaar] NVT NVT
  • 22:46 Pujol, Emilio Tres piezas españolas ; "Tonadilla" Aguirre, Rafael [gitaar] NVT NVT
  • 22:48 Chopin, Frederic Variaties voor piano en orkest, op.2, "La ci darem la mano" Arrau, Claudio [piano] London Philharmonic Orchestra Inbal, Eliahu PHILIPS 4261 472
  • 23:08 Supriani, Francesco Paolo Toccata voor cello en b.c. nr.5, "Toccata quinta con diminuzione" Turina, Guillermo [cello] & Matsuoka, Tomoko [klavecimbel] Cobra 0053