Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Annemieke-Bosman.jpg

  Uitzending

  van vrijdag 7 april 2017

  Presentatie: Annemieke Bosman

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Slaapservice: Joke van Leeuwen - Zei ze

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Joke van Leeuwen - Zei ze

   Joke van Leeuwen is auteur, dichter, tekenaar en performer, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Haar werk werd veelvuldig vertaald, en bekroond met onder meer de Theo Thijssenprijs, de Gouden Ganzenveer en de Constantijn Huygensprijs. Van 2008 tot 2010 was ze stadsdichter van haar woonplaats Antwerpen, en momenteel schrijft ze, als Dichter der Nederlanden, Nederbelgische poëzie. Haar voorlaatste roman 'Feest van het Begin' kreeg de AKO Literatuurprijs. Onlangs verscheen haar nieuwe romen, 'De Onervarenen'.

  • Te gast: Mariët Meester

   Mariët Meester (1958) schrijft zowel fictie als non-fictie. Een belangrijk thema in haar eerste romans is de tegenstelling tussen cultuur en natuur, dood en leven, man en vrouw. Haar latere romans draaien om de dilemma’s die de mens ondervindt wanneer hij in moeilijke omstandigheden zijn medemenselijkheid probeert te bewaren. ‘De tribune van de armen’ is haar nieuwste boek.

   De tribune van de armen
   Terwijl ze met een ezeltje van Sevilla naar Granada trok, deed Mariët Meester een raadselachtige ontdekking: tijdens een van de paasprocessies in de Semana Santa wordt elk jaar een veroordeelde crimineel vrijgelaten uit de gevangenis van de provincie Málaga. Om de achtergrond van deze traditie te ontrafelen vestigt ze zich in Málaga-stad, waar ze vanaf de Plaza de los Cristos, midden tussen de gitanos, het leven in Andalusië schetst.De tribune van de armen gaat over een eeuwenoud en uniek gebruik, over het zoeken naar troost in de roes van de nacht, maar vooral over het verlangen naar menselijkheid.

  • Live muziek - Izhar Elias en het Matangi Quartet

   Guitar Vibes is het nieuwe album van gitarist Izhar Elias. Over het album zegt hij: "Dit album laat de veelzijdigheid van de gitaar horen. Tegenwoordig veranderen en vervagen grenzen tussen de verschillende muziekstijlen steeds meer. Op het album hoor je invloeden uit de klassieke muziek, avant-garde, Caribische muziek, Spaanse folklore, flamenco, Arabische muziek, blues, Argentijnse tango en zelfs trip-hop en heavy metal.”
   Op de cd wordt hij bij sommige werken begeleid door het Matangi Quartet, zij komen ook mee vanavond.

  • De Torenkamer - Sophia Bustin - Dag 5

   Als laatste zelfportret wil ik een stukje schrijven. Het is een klein gedicht geworden. Ik begon mijn project met een quote van Albert Camus: 'Man is the only creature that refuses to be what he is'. Nu ik mijn productiviteit heb onderzocht in de Torenkamer aan de hand van zelfportretten heb ik een week lang letterlijk mezelf onder ogen gezien. Dat gaat vaak gepaard met een beetje onzekerheid, maar ook dat deel van mezelf ben ik steeds meer gaan accepteren. Of het klopt wat Camus zegt? Dat vind ik een lastige. Want wat zijn we eigenlijk? Of is die onwetendheid juist de ontkenning die hij bedoelt? Misschien proberen we onszelf te creëeren door productief te zijn en in beweging te blijven. Toch komen we onszelf vaak pas tegen als we tot stilstand komen en na moeten denken.

   Torenkamer - Sophia Bustin - Dag 5.JPG

   De laatste zin - Sophia Bustin

   In rust

   Als mijn hoofd gaat rennen

   wil mijn lichaam erachteraan


   Maar wat nou 

   als mijn hoofd wegrent

   en ik het laat verdwalen


   Zou het dan weer thuis komen?

   Zou het vanzelf weer stil gaan staan?

   Zou het omkijken en zeggen

   Dit ben ik

   Hier kom ik vandaan

   Bekijk de video:


  Speellijst

  • 22:30 Albeniz, Isaac España, op.165 - nr.1, "Preludio" Sánchez, Esteban [piano] Ensayo ENY-CD-9731
  • 22:31 Pujol, Máximo Diego Mujeres Elias, Izhar [gitaar] & Matangi Quartet NVT NVT
  • 22:34 Munoz, Jose Dominguez La piedra sigue durmiendo El Cabrero [zang en gitaar] Doblon 50 1744
  • 22:37 Hermo, Cinta Saeta al Cristo Hermo, Cinta [zang] Rockadillo ZENCD 2116
  • 22:41 Trad. Dame la libertad El Lebrijano Orquesta Andalusi de Tanger ARIOLA CDORB 024
  • 22:45 Pujol, Máximo Diego El ave Elias, Izhar [gitaar] & Matangi Quartet NVT NVT
  • 22:48 Pujol, Máximo Diego El caballo y el toro Elias, Izhar [gitaar] & Matangi Quartet NVT NVT
  • 22:52 Chopin, Frédéric Sonate voor piano nr.2, op.35 in bes kl.t. - deel III, "Marche funèbre. Lento" Real Hermandad de nuestro Padre Jesus del Santo Sepolcro y n NVT nvt
  • 23:01 Chopin, Frédéric Sonate voor piano nr.2, op.35 in bes kl.t. - deel III, "Marche funèbre. Lento" Moog, Joseph [piano] Onyx Onyx 4152
  • 23:11 Chopin, Frédéric Sonate voor piano nr.2, op.35 in bes kl.t. - deel IV, "Finale. Presto" Moog, Joseph [piano] Onyx Onyx 4152
  • 23:12 Gallois Montbrun, Raymond Pièces musicales d'études (6), voor saxofoon en piano, 1954, - deel IV, "Lied (La sonorité)" Bornkamp, Arno [saxofoon] & Janssen, Ivo [piano] Vanguard 99143