Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Andrea-van-Pol-logo.jpg

  Uitzending

  van vrijdag 10 november 2017

  Presentatie: Andrea van Pol

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Wouter Klein Velderman - Dag 5


   Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,

   Over many a quaint and curious volume of forgotten lore—

       While I nodded, nearly napping, suddenly there came a tapping,

    

   Vogels, vogels, vogels. Ik had er even genoeg van en besloot gisteravond, vlak voor middernacht mijn motor aan te trappen en naar huis te sturen.

   Even geen zee van PVC, geen reporters op safari, geen radicale denkers en ridicule doeners. Vier dagen en vier nachten leven in de publieke radioruimte van Nederland had mij erg mat en moe gemaakt.

    

   In de Torenkamer was het de hele week nogal fris. Thuis had ik een kachel waar ik naar hartelust houten pallets in kon verbranden. Het was al laat, maar ik besloot toch om het vuur nog even hoog op te stoken. Lampenolie, karton en hout. In gedachten zag ik de vlammen al dansend tegen de wanden van mijn Spaanse houtkacheltje. De temperatuur kan nu ieder moment gaan stijgen.

    

   As of some one gently rapping, rapping at my chamber door.

   “’Tis some visitor,” I muttered, “tapping at my chamber door—

               Only this and nothing more.”

    

   Ik werd wakker van een tik. Of was het een schuif? Iets tikte en schoof. En wat was het nog steeds akelig koud in huis. Ik probeerde zo stil mogelijk op te staan. Halverwege de kamer stopte ik om de herkomst van het geluid te vinden. Maar het bleef stil.

    

   Ah, distinctly I remember it was in the bleak December;

   And each separate dying ember wrought its ghost upon the floor.

    

   Ik opende mijn kachel, een bovenlader. Een dikke grijze rookwolk vloog op. Binnen in de kachel was het koud en nat. Daar snapte ik niets van, want op de schoorsteen, boven op het dak van mijn huis, had ik ooit zelf een kapje geplaatst dat de regen ervan moest weerhouden door te dringen tot mijn droge, warme nestje.

    

       Eagerly I wished the morrow;—vainly I had sought to borrow

       From my books surcease of sorrow—sorrow for the lost Lenore—

   For the rare and radiant maiden whom the angels name Lenore—

               Nameless here for evermore.

    

   Lampenolie, karton en hout. Ik heb me nooit verdiept in het maken van vuur binnenshuis. Dat was tot nu toe nooit nodig geweest.

    

   Back into the chamber turning, all my soul within me burning,

   Soon again I heard a tapping somewhat louder than before.

    

   Deze keer leek het vuur aan te slaan. Het flesje lampenolie was nu helemaal leeg. Bij het neerlaten van het stalen deksel zag ik nog net hoe de vlammen in vol enthousiasme over elkaar heen stormden, richting het gitzwarte trekgat. Ik knikte zelfgenoegzaam, ik had brand gemaakt.

    

       “Surely,” said I, “surely that is something at my window lattice;

         Let me see, then, what thereat is, and this mystery explore—

   Let my heart be still a moment and this mystery explore;—

               ’Tis the wind and nothing more!”

    

   Maar het schuiven werd krassen, een intens en ongelijk geluid. Het kwam vanuit de schoorsteenpijp. Een plof klonk, gevolgd door een roetwolk die zich door de kleine openingetjes van asla en luchtkanaal naar buiten perste.

    

   Open here I flung the shutter, when, with many a flirt and flutter,

   In there stepped a stately Raven of the saintly days of yore;

    

   Ik lichtte de klep en zag dat het vuur wederom gedoofd was. Ik besloot het interieur nog aan een laatste inspectie te onderwerpen. Nu voornamelijk uit veiligheidsoverweging. Er was iets mis met het rookkanaal, dat was zeker, en ik wilde niet dat de vlammen mij vannacht uit mijn slaap zouden likken.

    

   Het zicht naar binnen werd geblokkeerd. Iets met witte vlekjes. Vlekjes op iets zachts. Langzaam liet ik mijn hand afzakken de duisternis in. Ik voelde een vleugel. Een vleugel en een levenloos warm pluizig lichaampje.

    

    Met in mijn ene hand wat vlekjes en veertjes begon ik met mijn andere hand te bladeren in de grote Nederlandsche Vogelen van Nozeman & Sepp. Mijn hart stokte op pagina 84: Sturnus et Cinclus, Spreeuw en Waterspreeuw.

    

   Je kan de Torenkamer wel willen verlaten, maar de Torenkamer verlaat jou nooit.

    

   (Uit The Raven van Edgar Allan Poe)

  • Live muziek: Dudok Kwartet

   Het Dudok Kwartet studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Mede door hun successen op internationale concoursen wordt het kwartet erkend als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa. Hoogtepunten van het seizoen 2015/2016 waren onder andere optredens in het Concertgebouw in Amsterdam en het Konzerthaus in Wenen en de première van een nieuwe opera van Kaaija Saariaho in samenwerking met De Nationale Opera, met Philippe Jaroussky in een van de hoofdrollen.
   Onlangs speelden ze Mendelssohns zesde strijkkwartet in het Concertgebouw. Het Dudok Kwartet is internationaal geroemd om z'n warme, rijke klank.

  • Slaapservice: Maria Barnas uit de roman Altijd Augustus

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Maria Barnas uit de roman Altijd Augustus

   Maria Barnas (1973) is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1997 met de roman Engelen van ijs. Haar poëziedebuut maakte ze in 2003 metTwee zonnen en werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op. Recent verscheen haar derde roman Altijd Augustus.

   Foto: Blommers/Schumm

  • Te gast: Claudy Jongstra

   Kunstenaar Claudy Jongstra tovert in 2018 het Suikerunieterrein om tot haar Waste NO Waste Factory. Het project borduurt voort op haar culturele non-profitorganisatie Farm of the World, waarmee ze onderzoek doet naar hoe mogelijkheden van het platteland een bijdrage kunnen leveren aan een inclusieve, duurzame en vitale samenleving. Claudy Jongstra is het tegenovergestelde idee van de romantische kunstenaar, eenzaam opgesloten in haar atelier, wachtend op inspiratie. Ze treedt de wereld tegemoet en gebruikt haar creativiteit en kunst om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen in de wereld.

  Speellijst

  • 22:31 Bizet, Georges Jeux d'enfants voor piano 4h, op.22 - nr.10, "Saute-Mouton" (caprice) Labeque, Katia [piano] & Labèque, Marielle [piano] PHILIPS 473 582-2
  • 22:35 Sjostakovitsj, Dmitri Preludes voor piano (24), op.34 - nr.24 in d kl.t. Dudok Quartet Amsterdam NVT NVT
  • 22:45 Marín, Jose Ojos pues me desdeñais Figueras, Montserrat [sopraan] & Lislevand, Rolf [barokgitaar] Alia Vox AVSA9802
  • 22:53 Gore, Dexter Pick it up Famous Dex & A$AP Rocky INTERSCOPE IS123
  • 23:02 Dowland, John Weep you no more, sad fountains Sting [zang] & Karamazov, Edin [luit] Deutsche Grammophon 06025 170 3139
  • 23:11 Weinberg, Mieczyslaw String Quartet No.3 in D Minor, Op.14 Dudok Quartet Amsterdam NVT NVT
  • 23:20 Mendelssohn, Felix String Quartet No.6, Op.80 Dudok Quartet Amsterdam NVT NVT
  • 23:30 Corbetta, Francesco La guitarre Royalle dediée au roy de la Grande Bretagne Ferries, Gordon [barokgitaar] Presto classics DCD34111
  • 23:35 Corbetta, Francesco La guitarre Royalle dediée au roy de la Grande Bretagne Ferries, Gordon [barokgitaar] Presto classics DCD34111
  • 23:46 Corbetta, Francesco La guitarre Royalle dediée au roy de la Grande Bretagne Ferries, Gordon [barokgitaar] Presto classics DCD34111
  • 23:49 Liszt, Franz Berceuse voor piano S.174 Curzon, Clifford [piano] DECCA 475 6786 DC6