Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Andrea-van-Pol-logo.jpg

  Uitzending

  van vrijdag 17 november 2017

  Presentatie: Andrea van Pol

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • De Torenkamer: Vincent van Meenen - Dag 5

   Vandaag is het zulk mooi weer dat ik goed de tijd neem om naar alle dingen in het park te kijken. Bij het VondelCS-gebouw zie ik nu pas de vier vrouwenbeelden aan de trappen langs weerskanten van het gebouw . Elke vrouw heeft een bloemenschaal op het hoofd met vruchtbare zwarte aarde erin. De borsten bloot, de ogen recht naar de kijker, de handen gevouwen voor de schoot, de brede heupen en de blauwe accenten laten er geen twijfel over bestaan: dit zijn vruchtbaarheidsbeelden. 

   Oh ironie dat ik deze prachtige vrouwen bij mijn Mariazoektocht van dag 2 over het hoofd heb gezien! En dagelijks lopen, fietsen en steppen hier zoveel mensen langs. Nederland denkt misschien dat het weinig met Maria heeft, maar dat is schijn. Deze vruchtbaarheidsbeelden bewijzen het eens te meer.  Opvallend is wel dat de beelden zich niets lijken aan te trekken van de aandacht. Ze blijven vlak voor zich uit staren, Kalm en vreedzaam over de koele meren. 


   Ik klok af op 6 gedichten en een half. Dat is meer dan ik had verwacht en ik kan tevreden terug naar België. Net omdat de afstand tot Maria hier groter is dan thuis, lukte het me gemakkelijker om haar aan te schrijven. Reculer pour mieux sauter!

  • Live muziek: Rovshan Mamedkuliev

   Rovshan Mamedkuliev werd geboren op de grens van Europa en Azië, in het meest drukbevolkte  land van de Kaukasus: Azerbeidzjan. Niet lang daarna verhuisde zijn familie naar Rusland waar hij op 11 jarige leeftijd met gitaarspelen begon. Al snel werd duidelijk dat hij over een buitengewoon muzikaal talent beschikte. Rovshan Mamedkuliev schreef meer dan 20 internationale concoursen op zijn naam en wordt door vriend en vijand geroemd om zijn buitengewoon virtuoze en uiterst  poëtische en expressieve spel. 
   Zie Rovshan hier in actie:

  • Slaapservice: Vincent Bijlo - Jij hebt altijd de tijd

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Vincent Bijlo - Jij hebt altijd de tijd
   Vincent Bijlo werd geboren in Amsterdam en groeide op in Bussum. In zijn studententijd kwam een nieuwe liefde op zijn pad, het cabaret. Hij gaf hij zich op voor het Leids Cabaretfestival en werd tweede, won de publieks- en persoonlijkheidsprijs en begon daarna aan het maken en spelen van cabaretprogramma's. Hij heeft inmiddels ook vier romans op zijn naam staan, en hij schrijft columns. Bijlo bracht twee cd’s uit, één met persoonlijke songs en één met liederen geschreven en gezongen door zijn vrouw, zangeres Mariska Reijmerink.


   Foto: Marcel Koeleman

  • Te gast: Anouk Kruithof

   In de tentoonstellingenreeks Next Level presenteert Foam de eerste grote museale solotentoonstelling van Anouk Kruithof (1981, Dordrecht). Met haar werk laat zij een frisse wind waaien door de hedendaagse fotografie. Zij beziet het medium vanuit de meest uiteenlopende invalshoeken en haar werken nemen evenvele vormen aan – van fotocollages tot video-animaties, installaties, sculpturen, publicaties, performances en publieke interventies. Rode draad is Kruithofs fascinatie voor de online weergave van sociaal-maatschappelijke thema’s. Deze onderwerpt zij aan een kritisch onderzoek door bestaande beelden uit de digitale sfeer te onttrekken en naar haar eigen driedimensionale beeldtaal te vertalen.

  Speellijst

  • 22:31 Otárola, Adrián Ojito de agua L'Arpeggiata Pluhar, Christina Virgin Classics 5099967851621
  • 22:36 Albéniz, Isaac Suite española, op.47 - nr.3, "Sevilla. Sevillanas" Mamedkuliev, Rovshan [gitaar] NVT nvt
  • 22:47 Hardin, Louis Bumbo Moondog Big Band Roof Records RD 2433221
  • 22:53 Falla, Manuel de La vida breve ; Spaanse dans nr.1 Mamedkuliev, Rovshan [gitaar] NVT nvt
  • 23:06 Sheppard, Phillip Porcelain Forest Glennie, Evelyn [slagwerk] NVT nvt
  • 23:14 Trad. Cerez Pole Utrechts Byzantijns Koor Antonowycz, Myroslaw Te Deum 99.009
  • 23:19 Amirov, Fikret Miniaturen voor piano (12) - "Lyrische dans" (Arr.) Mamedkuliev, Rovshan [gitaar] NVT nvt
  • 23:22 Morricone, Ennio A professional Gun - L'Arena Studio orkest Morricone, Ennio EDEL 0166272ERE
  • 23:29 Copland, Aaron Concert voor klarinet en orkest - compleet Goodman, Benny [klarinet] & Newell, Laura [harp] & Bogin, Abba [piano] Columbia Symphony Strings Copland, Aaron Sony 513909 2
  • 23:46 Copland, Aaron Rodeo ; Four dance episodes - nr.2, "Corral nocturne" London Symphony Orchestra Copland, Aaron Sony 513909 2
  • 23:52 Telemann, Georg Philipp Kwartet voor violen, altviool en b.c. TWV.43, nr.g7 in G gr.t., "Concerto polonois" - deel I, "Dolce" Ensemble Masques Fortin, Olivier Alpha ALPHA 256
  • 23:54 Telemann, Georg Philipp Kwartet voor violen, altviool en b.c. TWV.43, nr.g7 in G gr.t., "Concerto polonois" - deel III, "Largo" Ensemble Masques Fortin, Olivier Alpha ALPHA 256