Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Lennart-Booij.jpg

  Uitzending

  van donderdag 15 februari 2018

  Presentatie: Lennart Booij

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!

  Fragmenten

  • Slaapservice: Erik Lindner - Berlin Berlin

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Erik Lindner - Berlin Berlin

   Erik Lindner (1968) is dichter en schrijver. Hij debuteerde in 1996 met de dichtbundel Tramontane. Daarna volgden de bundels Tong en Trede, Tafel, Terrein en Acedia. In 2013 verscheen Naar Whitebridge, zijn eerste roman. Zog is de eerste dichtbundel van Lindner die bij Van Oorschot verschijnt.

  • Te gast: Jacques Westerhoven

   Jacques Westerhoven is vertaler. Hij vertaalt onder andere de boeken van Haruki Murakami van het Japans naar het Nederlands.

   Hij vertelde ooit aan de Volkskrant: “Vertalen bruggen bouwen', zegt Jacques Westerhoven. 'Niet alleen bruggen van het Japans naar het Nederlands en andersom, maar tussen iedere taal. Mensen die elkaar misschien niet zouden begrijpen, kunnen zich een beter beeld vormen van hoe anderen denken door elkaars literatuur te lezen.”

  • Live muziek: Maria Fiselier en Peter Nilsson (Februari Festival)

   Maria Fiselier
   De Nederlandse mezzosopraan Maria Fiselier wordt beschouwd als een van de rijzende sterren van haar huidige generatie. Ze wordt geprezen om haar ‘uitzonderlijke warme en kleurrijke stem vol van sensualiteit’. Momenteel is ze verbonden aan de Komische Oper Berlin.

   Peter Nilsson
   Pianist Peter Nilsson heeft opgetreden in alle grote zalen van Nederland met o.a. Charlotte Margiono, Alejandro Marco-Buhrmester, Olga Peretyatko. In November 2014 brachten mezzosopraan Maria Fiselier and Peter Nilsson een cd uit met liederen van Ivor Gurney, Herbert Howells en Benjamin Britten.

   Ze zijn samen te horen tijdens het Februari Festival in Den Haag.

   Februari Festival 
   Het Februari Festival brengt vanaf woensdag 14 tot en met zondag 18 februari beleving én verdieping van klassieke muziek. Het Februari Festival 2018 laat muziek van twee bijzondere stellen horen: het echtpaar Robert en Clara Schumann en broer en zus Felix en Fanny Mendelssohn
   Foto: Maurice Lammerts van Beuren

  • De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 4

   Vanochtend kom ik minder makkelijk mijn bed uit dan de afgelopen dagen. Waarschijnlijk een combinatie van vermoeidheid en het weer; voor het eerst sinds ik in de torenkamer zit is het grijs als ik naar buiten kijk. Maar even rustig wakker worden, ik heb nog een paar uur voordat een bevriend kunstenaar die ik uitgenodigd heb langskomt.

   Rond 11 uur komt ze de torenkamer binnen. We hebben een fijn gesprek wat alle kanten op gaat en me veel nieuwe inzichten geeft over mijn werk in het algemeen, maar vooral ook over de tekeningen waar ik nu mee bezig ben. Het geeft me veel nieuwe energie om weer door te gaan, maar eerst naar de tekenwinkel. Ik heb besloten dat ik om meer diepte in het zwarte deel van dit werk te krijgen moet werken met verschillende tekenmaterialen.

   Aan het eind van de dag is mijn werk behoorlijk zwart en de verschillende materialen geven het inderdaad een mooie diepte. Morgen nog een laag en dan is ook deze klaar.


   IMG_2923.JPG

  Speellijst

  • 22:30 Richardson, Stan "Kakudo" Choshi Miyata, Kohachiro [shakuhashi] NVT nvt
  • 22:31 Schumann, Clara Die stille Lotosblume, op.13 nr.6 Nilsson, Peter [Piano] & Fiselier, Maria [mezzo-soprano] NVT NVT
  • 22:34 trad. Soran-bushi onbekend nvt nvt Smithonian Folkways recordings SFW40509
  • 22:37 Mendelssohn, Fanny Die Mainacht, op.9, nr.6 Nilsson, Peter [Piano] & Fiselier, Maria [mezzo-soprano] NVT NVT
  • 22:40 Miyagi, Michio Haro no umi Miygai, Michio [koto] & Yoshida, Seifu [shakuhashi] NVT nvt
  • 22:47 trad. Kyu-Tsugaru Jonkarabushi Takahashi, Shiguzan [shamisen] NVT nvt
  • 22:49 Mendelssohn-Bartholdy, Felix Liederen voor zangstem en piano (6), op.86 - nr.3, "Die Liebende schreibt" Nilsson, Peter [Piano] & Fiselier, Maria [mezzo-soprano] NVT NVT
  • 22:52 Takemitsu, Toru November steps ; Green Philharmonisches Staatsorchester Hamburg Metzmacher, Ingo EMI 5 57129 2
  • 22:59 Vaughan Williams, Ralph Fantasia on a theme by Thomas Tallis BBC Symphony Orchestra Davis, Andrew Teldec 9031-731272
  • 23:14 Bruch, Max Stukken voor piano, klarinet en altviool (8), op.83 - nr.2 in b kl.t., "Allegro con moto" Boeykens, Walter [klarinet] & Gilissen, Thérèse-Marie [altviool] & Groslot, Robert [piano] Harmonia Mundi HMC 901371
  • 23:17 Bruch, Max Stukken voor piano, klarinet en altviool (8), op.83 - nr.3 in cis kl.t., "Andante con moto" Boeykens, Walter [klarinet] & Gilissen, Thérèse-Marie [altviool] & Groslot, Robert [piano] Harmonia Mundi HMC 901371