Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Jan-Mom-nieuw-logo.jpg

  Uitzending

  van woensdag 10 januari 2018

  Presentatie: Jan Mom

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

  Fragmenten

  • Te gast: Ellen de Bruin

   Ellen de Bruin is redacteur bij NRC Handelsblad en nrc.next. Ze schrijft vooral over wetenschap, psychologie en menselijk gedrag.

   Onder het ijs
   Het is 2004. Een groep klimaatwetenschappers doet onderzoek op een schip in het Noordpoolgebied. Een van hen is Bas Fretz, een bijna-volwassen vrouw van 21 die nog met Lego speelt. Zij is mee in plaats van haar hoogleraar, Reinier, nadat die onverwacht is overleden. Ze hield net iets te veel van hem en ze zou graag weten of hij ook iets voor haar voelde, maar daar komt ze natuurlijk nooit meer achter, nu hij dood is. Daar zit ze dan, als junior onderzoeker, op dat schip in het poolijs, tussen wildvreemde wetenschappers die elk zo hun eigen obsessies hebben. En als de expeditie dreigt te mislukken, wordt de kans steeds kleiner dat Bas er nog in slaagt om Reiniers wetenschappelijke ambities te verwezenlijken - laat staan die van zichzelf. Onder het ijs is een originele roman over liefde en verlies, de wereld van de wetenschap en de macht en onmacht van de mens. Spannend, sprankelend en sfeervol - een romandebuut om van te smullen.

  • Live muziek: Hexagon Ensemble

   In het seizoen 2015-2016 bestond het Hexagon Ensemble vijfentwintig jaar.Ze hebben inmiddels negen cd’s uitgebracht met daarop een dwarsdoorsnee van prachtige kamermuziek voor blazers en piano. Het ensemble maakte concertreizen naar de Vereinigde Staten, Rusland, Bashkortostan, Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Slovenië en Engeland. Hexagon wordt gevormd door: Wout van den Berg – fluit, Hans Wolters – hobo, Arno van Houtert – klarinet, Marieke Stordiau – fagot, Christiaan Boers – hoorn en Frank Peters – piano.

   Opnieuw werkt het Hexagon Ensemble samen met de acteurs en dansers van het Staatstheater van Bashkortostan, ditmaal niet alleen met voorstellingen in Ufa maar ook in Nederland.

  • Slaapservice: Mensje van Keulen uit Schoppenvrouw

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Mensje van Keulen uit Schoppenvrouw

   Mensje van Keulen werd op 10 juni 1946 geboren in Den Haag als Mensje Francina van der Steen, roepnaam Mennie. Ze heeft een zoon en woont in Amsterdam. Van 1970 tot 1972 was ze redacteur van Propria Cures waarvoor ze schreef en literaire en politieke cartoons tekende. Hierna maakte ze te zamen met o.a. Gerrit Komrij, Theo Sontrop en Martin Ros acht jaar deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift Maatstaf. Haar eerste verhaal (Een bruiloft) werd gepubliceerd in 1969 in Hollands Maandblad. Haar debuut Bleekers zomer verscheen in 1972. Met de woorden : 'Dit is het,' begon de eerste recensie (door K.L. Poll in NRC Handelsblad) op deze bejubelde en al vele malen herdrukte roman die inmiddels tot de klassieken in de Nederlandse literatuur wordt gerekend. In het autobiografische Olifanten op een Web (1997), dat Mensje naar aanleiding van de dood van haar moeder schreef, is veel over haar jeugd, latere belevenissen en haar schrijverschap te vinden.

  • De Torenkamer: Max Schulze - Dag 3

   Na een nacht vol goede slaap word ik op deze woensdagochtend wakker met het gevoel dat mijn lichaam in een blok beton is veranderd. Hoe lang heb ik wel niet geslapen? Ik slaak een zucht van opluchting als ik er achter kom dat de middag nog een aantal uur op zich laat wachten. Ervan overtuigd dat vandaag anders (en vooral beter) wordt dan gisteren snel ik me naar de sportschool om mezelf eens goed wakker te schudden. Het helpt.

   Eenmaal teruggekeerd in de Torenkamer werp ik een blik op de tekeningen en collages die gisteren zo'n grote teleurstelling vormden. Het duurt niet lang voor ik me realiseer dat ik me weer eens totaal heb laten meeslepen in mijn frustratie (iets waar ik een bijzonder groot talent voor heb) en niet in staat was de kwaliteit van deze werken in te zien. In feite heb ik een aantal blauwdrukken voor schilderijen voor me liggen die wel eens van grote waarde zouden kunnen zijn. Ik besluit dat ik het anders moet benaderen: wat ik deze week ga maken leidt niet tot één eindproduct, maar tot een serie op kleine schaal uitgevoerde ideeën. En is dat niet eigenlijk precies waarom ik hier zit?
   Ook de moeite die ik gisteren had met het feit dat ik collages aan het maken was komt me irrationeel voor, dit doe ik namelijk in al mijn werk. Het enige verschil is dat ik nu foto's gebruik die door iemand anders zijn gemaakt in plaats van zelf een beeld te schilderen. De keuzes maak ik nog steeds zelf. Ik construeer nog steeds zelf het beeld. Dit is het inzicht dat ik op deze grauwe woensdag even nodig had.

   Vandaag wandel ik opvallend minder dan de rest van de week, maar in dit geval is dat een goed teken. Het aantal tekeningen en collages dat ik maak groeit niet alleen aanzienlijk, er zitten ook nog eens steeds meer elementen tussen waar ik enthousiast over ben. Ik begin langzaam te geloven dat de serie die ik aan het einde van de week af wil hebben er ook echt gaat komen. Bovendien schiet me, wanneer ik even klaar ben met mijn schetsboeken en toch maar weer een eindje ga lopen, eindelijk de zin te binnen waar ik de afgelopen dagen op heb gewacht. Bij terugkomst schrijf ik zo een aantal pagina's in mijn notitieboekje vol. Zoals met wel meer schetsen het geval is is niet alles even zinvol, maar ook hier zitten fragmenten tussen die me de komende dagen ongetwijfeld van pas gaan komen. De eerste gedichten beginnen zelfs al voorzichtig vorm te krijgen. Wie weet wordt het nog wat met dat schrijven deze week!

   's Avonds laat ik me voor de eerste keer deze week, op een fles wijn na helemaal alleen, in het gebouw opsluiten om nog wat ideeën uit te werken en te lezen. Het idee dat ik morgen als ik wakker word al op de plek ben waar ik moet zijn maakt dat ik er nog meer zin in krijg.
   Morgen wil ik nog wat aanvullingen op mijn serie maken en de verdwaalde elementen die nu nog in de ruimte zweven een plek geven, de losse flodders van de nieuwe stappen onderscheiden en uiteindelijk een mooi overzicht samenstellen om vrijdag te presenteren. Een onbewogen dag zal het in elk geval niet worden. Maar nu eerst stilte en duisternis!

   image_1239239531.JPG

  Speellijst

  • 22:30 Rautavaara, Einojuhani Concert voor orkest en tape, "Cantus arcticus", 1972 - deel II, "Melancholy" Lahti Symfonie Orkest Vänskä, Osmo Bis 1038
  • 22:36 Swiridov, Georgy De sneeuwstorm ; "Troika" Hexagon Ensemble NVT NVT
  • 22:48 Telemann, Georg Philipp Hemmet den Eifer, verbannet die Rache, TWV 1:730 Veldhoven, Klaartje van [sopraan] & Bosgraaf, Erik [blokfluit] Rembrandt Frerichs Trio Klaartje van Veldhoven KV2017-1
  • 22:54 Swiridov, Georgy De sneeuwstorm ; "Romance" Hexagon Ensemble NVT NVT
  • 23:08 Britten, Benjamin A hymn to the Virgin Westminster Cathedral Choir Hill, David Virgin Classics CDA 66220
  • 23:15 Vivaldi, Antonio Le quattro stagioni (De vier jaargetijden) ; La primavera (De lente) op.8 nr.1, RV.269 - deel I, "Allegro" (arragement voor blokfluit) Horsch, Lucie [blokfluit] Amsterdam Vivaldi Players DECCA 4830897
  • 23:22 Mozart, Wolfgang Amadeus Concert voor klarinet en orkest KV.622 in A gr.t. - deel II, "Adagio" Leister, Karl [klarinet] Academy of St. Martin-in-the-Fields Marriner, Neville PHILIPS 446 232-2
  • 23:29 Mozart, Wolfgang Amadeus Concert voor klarinet en orkest KV.622 in A gr.t. - deel III, "Rondo. Allegro" Leister, Karl [klarinet] Academy of St. Martin-in-the-Fields Marriner, Neville PHILIPS 446 232-2
  • 23:38 Mozart, Wolfgang Amadeus Concert voor klarinet en orkest KV.622 in A gr.t. - deel I, "Allegro" Leister, Karl [klarinet] Academy of St. Martin-in-the-Fields Marriner, Neville PHILIPS 446 232-2
  • 23:52 Schumann, Robert Kinderszenen, op.15 - nr.7, "Träumerei" Lupu, Radu [piano] PHILIPS 456 895-2
  • 23:55 Schumann, Robert Kinderszenen, op.15 - nr.11, "Fürchtenmachen" Lupu, Radu [piano] DECCA 4404962
  • 23:56 Schumann, Robert Kinderszenen, op.15 - nr.12, "Kind in Einschlummern" Lupu, Radu [piano] DECCA 4404962