Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Jan-Mom-nieuw-logo.jpg

  Uitzending

  van woensdag 7 februari 2018

  Presentatie: Jan Mom

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

  Fragmenten

  • Slaapservice: Herien Wensink - fragment uit Kleihuid

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Herien Wensink - fragment uit Kleihuid

   Herien Wensink (1977) is theaterredacteur bij De Volkskrant. Hiervoor was zij tien jaar cultuurredacteur bij NRC Handelsblad. Als cultuurjournalist heeft ze haar werk kunnen maken van twee grote liefdes: schrijven en kunst. In De Volkskrant schrijft ze gezichtsbepalende artikelen: recensies, reportages en interviews, en heeft ze een maandelijkse column. Wensink studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Algemene Cultuurwetenschappen in Amsterdam. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in literatuur uit de Eerste Wereldoorlog. In haar prozadebuut Kleihuid, pas verschenen bij De Arbeiderspers, vertaalt ze haar fascinatie voor die tijd in een intense historische roman over identiteit, traumaverwerking, vriendschap, en - natuurlijk - kunst.
   © Sanja Marušić

  • Te gast: Patrick Minks en Irma Wijsman

   Op donderdag 15 februari om 19.15 uur is in Het Ketelhuis in Amsterdam de première van de documentaire MICHEL, acteur verliest de woorden over Michel van Dousselaere, naar een idee van Irma Wijsman.

   In 2014 is bij Michel van Dousselaere (Gent, 1948) een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de film MICHEL, acteur verliest de woorden is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur.

   Irma Wijsman komt samen met regisseur Patrick Minks vertellen over de aangrijpende documentaire.

  • Live muziek: Feico Deutekom

   Al van jongs af aan is de pianist Feico Deutekom in de ban van minimal music. Philip Glass zelf nodigde Deutekom een aantal keren uit om als gast tijdens zijn concerten op te treden.

   Overmorgen verschijnt zijn cd FEICO SOLO. De cd is een road trip door de repetitieve en neo-klassieke pianomuziek vanaf 40 jaar geleden tot nu: van de vroege klanktapijten van Philip Glass en John Adams tot Clint Mansell, Max Richter en Nils Frahm. Bijzonder is de wereldpremière van de Mishima Sonata, een bewerking van de filmmuziek die Philip Glass oorspronkelijk voor strijkkwartet schreef voor de film Mishima en die Deutekom zelf voor piano bewerkte met toestemming van de componist.

  • De Torenkamer: Junadry Leocaria - Dag 3

   Blog 7 Februari 2018 #torenkamer
   Vandaag was een lange maar mooie dag. Terwijl ik door het verzamelde beeldmateriaal ging scheen de zon heerlijk op m’n bolletje en als ik zo af en toe uit Mn raam keek zag ik de mensen buiten in het park ook van de zon genieten. Ik word daar blij van! Ik ben ongeveer 2 uur bezig geweest met kijken naar de beelden en toen vond ik het wel weer leuk geweest. Vervolgens ben ik opzoek gegaan naar muziek en gelukkig heb ik iets gevonden waar ik me in kan vinden. De tijd om te creëren was aangebroken. De begin positie die ik heb gekozen voor mijn solo is nou niet bepaald een gemakkelijke positie, het doet pijn en is erg oncomfortabel maar wel perfect voor hetgeen wat ik wil vertellen. De 4 minuten die daarna volgen is ook een struggle maar in mijn ogen is het de moeite waard. Helaas ben ik vandaag niet verder gekomen dan de helft dus ik zal morgen extra hard moeten werken om mijn doel van 8 minuten te behalen. Voor vandaag is het mooi geweest, morgen weer een nieuwe torenkamerdag.


   Junadry dag 3 foto 1.jpgJunadry dag 3 foto 2.jpgJunadry dag 3 foto 3.jpg

  Speellijst

  • 22:30 Waso Quartet Tschawo Waso Quartet waste productions WP9103
  • 22:32 Frahm, Nils Hammers Deutekom, Feico [piano] NVT nvt
  • 22:36 Wit, Harry de Liefde Wit, Harry de [piano] NVT nvt
  • 22:38 Richter, Max Written on the sky Deutekom, Feico [piano] NVT nvt
  • 22:41 Purcell, Henry Dido and Aeneas Z.626 ; Akte III - aria, "Thy hand Belinda... When I am laid in earth" Bonney, Barbara [Dido; sopraan] Academy of Ancient Music Hogwood, Christopher DECCA 468 818-2 DH
  • 22:44 Beethoven, Ludwig van Strijkkwartet nr.3, op.18 nr.3 in D gr.t. - deel III, "Allegro" Jerusalem Quartet Harmonia Mundi HMC 902207
  • 22:47 Glass, Philip & Deutekom, Feico Mishima Sonata Deutekom, Feico [piano] NVT nvt
  • 22:53 Mahler, Gustav Symfonie nr.5 in cis kl.t. - deel IV, "Adagietto. Sehr langsam" Wiener Philharmoniker Bernstein, Leonard Deutsche Grammophon 4236 082
  • 23:05 Mahler, Gustav Symfonie nr.5 in cis kl.t. - deel V, "Rondo-Finale. Allegro - Allegro giocoso. Frisch" Wiener Philharmoniker Bernstein, Leonard Deutsche Grammophon 4236 082
  • 23:21 Franck, Cesar Sonate voor viool en piano in A gr.t., 1886 - deel I, "Allegretto moderato" Jacobs, Lisa [viool] & Kouzmenko, Ksenia [piano] Challenge CC72624