Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Andrea-van-Pol-logo.jpg

  Uitzending

  van woensdag 14 februari 2018

  Presentatie: Andrea van Pol

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

  Fragmenten

  • Slaapservice: Hannah van Binsbergen uit Kwaad gesternte

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Hannah van Binsbergen uit Kwaad gesternte

   Hannah van Binsbergen schrijft gedichten. In juni van het vorige jaar kwam haar debuutbundel Kwaad gesternte uit, die onlangs bekroond is met de Herman de Coninckprijs voor beste debuut en de VSB poëzieprijs. Ze woont in Amsterdam.

  • Te gast: Hanro Smitsman

   Regisseur Hanro Smitsman is te gast, hij vertelt over zijn film Broeders.

   Broeders (Brothers)
   Wanneer Yasin El Amrani na een periode van vrijwilligerswerk in een vluchtelingenkamp in Jordanië spoorloos verdwijnt in de oorlogshel van Syrië, maakt zijn familie in Nederland zich grote zorgen. Zijn oudere broers, tegenpolen stand up-comedian Hassan en militair Mourad, besluiten hun broertje zelf op te sporen en hem mee terug te brengen. Terwijl Hassan en Mourad met minimale voorbereiding of aanknopingspunten de levensgevaarlijke tocht naar Daraa ondernemen, worden de broers in dit drama geconfronteerd met hun eigen vooroordelen en beperkingen.

  • Live muziek: Claudine Carmen Roma

   Claudine werd geboren te Amsterdam op 12 oktober 1975. Op jonge leeftijd verdiepte ze zich in eigen composities. In 1991 begon zij haar studies aan het Utrechts Conservatorium. In 1993 vervolgde zij haar opleiding bij de Amerikaanse pianist Alan Weiss en daarna bij de Russische pianist Alexander Warenberg. In 1994 ontving zij van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds een vleugel in bruikleen. In 1996 werd Claudine toegelaten op het conservatorium van Brussel,als enige Nederlandse ooit bij Elizabeth Concours Winnaar, de legendarische Russische pianist Evgeny Moguilevsky. In 1998 studeerde zij af als Uitvoerend Musicus. Masterclasses volgde zij bij o.a. Wibi Soerjadi, Jan Wijn, Karl-Heinz Kämmerling, György Sandor (welke nog studeerde bij Béla Bartók), Detlef Kraus,Ivan Moravec, Michel Béroff, John O'Connor, Alwin Bär en Lazar Berman.

   Claudine won verscheidene prijzen bij nationale en internationale pianoconcoursen, tot twee keer toe 1e Prijs Prinses Christina, de DONEMUS Prijs en 1e Prijs Petrov Concours. Zij gaf concerten in binnen- en buitenland, o. a. in Salzburg, Noth (Frankrijk), Brussel en London. Zij maakte verschillende opnamen voor de radio.In 1996 verscheen er een CD van haar met werken van Mozart, Rachmaninoff,Liszt, Prokofiev, opgenomen door Classic FM in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

  • De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 3

   ’s Nachts word ik wakker van een geluid dat ik eerst niet kan plaatsen, maar dan bedenk ik me dat het een onderdeel van mijn tekening is dat naar beneden komt. Mijn tekening komt tot leven, nou ja eigenlijk stort er gewoon een deel in. Iets wat ik soms in mijn tekeningen ook probeer te suggereren, maar in het geval is het wel heel letterlijk.

   Dit is de manier waarop ik werk. Ik zoek in mijn tekeningen naar de juiste compositie door de ruimtelijke elementen tijdelijk vast te zetten met tape en ze te plaatsen en verplaatsen totdat het klopt. Met mijn kleine tekeningen (A3-A4) werkt dit prima, maar in deze grotere tekeningen heb ik af en toe last van de zwaartekracht. Ach ja maar veel foto’s maken tussendoor, zodat ik weet hoe het hing als het valt. En morgen (of vandaag dus) knopen doorhakken en alles definitief vast zetten, een goeie drijfveer.

   Ik moet ineens denken aan mijn vroegere bovenbuurman die thuis een antiquariaat had en meer, maar vooral ook minder stabiele boekenkasten, bouwde met losse planken en stenen. Zijn hele huis (een kleine 50 vierkante meter) stond tot de nok toe vol, je kon er nauwelijks tussendoor. Een keer in de zoveel tijd stortte er weer een stapel naar beneden en hoorde ik door het geluid van de vallende boeken mijn buurman vloeken en steevast roepen: “Blijf nou toch eens ligguh.” Of het hielp weet ik niet, maar als er deze week weer eens een aantal onderdelen naar beneden valt roep ik geluidloos in mijn hoofd af en toe iets soortgelijks.  

   Deze dag wil ik dus besteden aan het afmaken van tekening nummer een om vervolgens door te gaan met nummer twee en drie. Rond de middag hoop ik klaar te zijn met de eerste. Maar zoals altijd duurt het langer dan gehoopt. Bijschaven, bijpoetsen, de juiste manier van bevestigingen bedenken… laat in de avond is nummer een dan toch klaar. Ik ben blij met het resultaat. Nu een ruwe schets voor nummer twee, zodat ik weet hoe ik morgen verder wil. Een groot aantal losse onderdelen is al klaar en liggen veilig op de grond te wachten op hun definitieve plek.


   IMG_2916 (1).JPG

  Speellijst

  • 22:30 Morricone, Ennio The mission London Philharmonic Orchestra Morricone, Ennio VIRGIN CDV2402
  • 22:32 Liszt, Franz Etude d'exécution transcendante S.139, nr.12 in bes kl.t., "Chasse neige" Roma, Claudine Carmen [piano] NVT NVT
  • 22:35 Mozart, Wolfgang Amadeus Requiem KV.626 in d kl.t. ; Lacrimosa RIAS Kammerchor & solisten Freiburger Barockorchester Jacobs, René Harmonia Mundi HMM 902291
  • 22:39 Schumann, Robert Fantasiestücke (8), op.12 - nr.3, "Warum?" Roma, Claudine Carmen [piano] NVT nvt
  • 22:41 Schubert, Franz Strijkkwartet nr.14, D.810, "Der Tod und das Mädchen" - deel III, "Scherzo. Allegro molto & Trio" Jerusalem Quartet Harmonia Mundi HMC 901990
  • 22:45 Barber, Samuel Adagio for strings, op.11 Philadelphia Orchestra Ormandy, Eugene EMI CDC 7476362
  • 22:51 Wagner, Richard Tristan und Isolde ; Liebestod (Arr.) Roma, Claudine Carmen [piano] NVT NVT
  • 22:58 Bach, Johann Sebastian Concert voor klavecimbel en strijkorkest nr.1, BWV.1052 in d kl.t. - deel I, "Allegro" Gould, Glenn [piano] Columbia Symphony Orchestra Bernstein, Leonard Sony Classical B0085MK2A8
  • 23:06 Bach, Johann Sebastian Concert voor klavecimbel en strijkorkest nr.1, BWV.1052 in d kl.t. - deel II, "Adagio" Gould, Glenn [piano] Columbia Symphony Orchestra Bernstein, Leonard Sony Classical B0085MK2A8
  • 23:13 Schumann, Clara Romances voor piano (3), op.21 - nr.3 in g kl.t. Ortiz, Cristina [piano] Carlton 30366 00292