Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Mark-Brouwers-nieuw-logo.jpg

  Uitzending

  van dinsdag 9 januari 2018

  Presentatie: Mark Brouwers

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Live muziek: Bas Verheijden

   Pianist Bas Verheijden speelt vanavond drie werken van Tsjaikovski.

  • Slaapservice: Froukje van der Ploeg - Val

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoor je:

   Froukje van der Ploeg - Val

   Froukje van der Ploeg is dichter en woont en werkt in Amsterdam. Ze ontving de Hollands Maandblad Poëziebeurs en werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs. Ze is met grote regelmaat te gast op festivals en schrijft ook in opdracht. Ze publiceerde drie succesvolle bundels bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Kater in 2006, Zover in 2013 en Dit is hoe het ging in 2016.

   Foto: Eduard Dieters

  • Te gast: Ruben Terlou en Maaik Krijgsman

   In de nieuwe VPRO-reisserie Door het hart van China reizen fotograaf Ruben Terlou en regisseur Maaik Krijgsman in zeven afleveringen van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje van China: van de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië tot de tropische kust van Macau – dwars door het hart van China. Vanavond vertellen Ruben en Maaik meer over de serie.

  • De Torenkamer: Max Schulze - Dag 2

   De opwinding na mijn eerste minuten op de radio maakt dat ik maandagavond lastig in slaap kom. Tussen elf en twaalf heb ik een soort hyperzintuig ontwikkeld dat van elke regendruppel die langs mijn raam naar beneden glijdt een oorverdovende donderslag maakt.

   Dat is de volgende ochtend te merken. Ik slaap door mijn eerste wekkers heen, begraaf mezelf onder een grote hoeveelheid kussens en strompel uiteindelijk buitengewoon humeurig naar beneden, waar ik een paar koppen koffie en mijn ontbijt naar binnen werk. Het weer lijkt op mijn gemoedstoestand te zijn afgestemd; grauw en zwaar, de wolken komen bijna door de ramen de kamer binnen.Het begin van de dag is minder mild dan ik had gehoopt. Alle wilde plannen die de afgelopen nacht in mijn hoofd hebben gesudderd maken dat ik in lichte paniek en zonder enige voorbereiding of een duidelijk plan de stad in fiets om nieuw materiaal te kopen. Vrijwel elk stoplicht dat ik gedurende mijn drieënhalf uur in beslag nemende fietstocht tegenkom springt zodra ik het nader op rood, hordes toeristen duiken uit onverwachte hoeken de fietspaden op en de kassameisjes die ik tegenkom zijn niet alleen uitermate oninspirerend, maar ook nog eens bijzonder traag. Vandaag is niet mijn dag.

   Als ik mijn kleine wereldreis van West naar Oost naar Centrum en vervolgens weer richting het Vondelpark heb afgelegd en mijn fiets in het rek gooi, ben ik woest. Ik storm de Torenkamer binnen, werp me op de enorme stapel foto's die ik tussendoor nog even uit mijn atelier heb gevist en begin als een bezetene te knippen, kwasten en scheuren. In een korte tijd raakt het maagdelijke papier van mijn nieuwe schetsboeken bevlekt, beklad en bezoedeld en is de vloer bezaaid met overblijfselen van foto's, tubes verf en verdwaalde potloden. Ik laat mijn blik kort over de rommel glijden en besluit dat het dat inderdaad is: rommel. Even voel ik me belachelijk machteloos en nutteloos. Ik maak me uit de voeten en raas een uur uit in het park terwijl de toch al niet geheel zichtbare zon zich achter de bomen verbergt.

   Bij terugkomst in mijn kraaiennest blijkt het allemaal enorm mee te vallen. De collages en tekeningen die ik heb gemaakt bevallen me eigenlijk wel. Zelfs de lullige tekeningetjes die ik uit frustratie bijna had weggegooid mogen er zijn. Toch ben ik niet tevreden. Ik sla nog een aantal boeken open, lees wat zonder echt iets op te slaan en zet wat snelle krabbels op papier, maar besluit dan toch om er een einde aan te breien. Soms kan je brein je nu eenmaal enorm in de weg zitten. Gelukkig is er morgen weer een dag. Vanavond ga ik vroeg naar bed en ik zal er morgen alles aan doen om het park niet te hoeven verlaten. Alleen al de gedachte daaraan stemt me een stuk positiever.

  Speellijst

  • 22:30 Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj Concertsuite voor piano (naar "Notenkraker"), op.71 - deel VI, "Chinese dans" (Arr.) Pletnev, Mikhail [piano] PHILIPS 456 931-2
  • 22:31 Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj Stukken voor piano (18), op.72 - nr.15 ; "Un poco di Chopin (Tempo di Mazurka)" Verheijden, Bas NVT nvt
  • 22:33 bird, andrew Beyond the valley of the three white horses Bird, Andrew [viool] Mom + Popmusic 0858275008616
  • 22:37 Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj Stukken voor piano (18), op.72 - nr.17 ; Passé lontain Verheijden, Bas NVT nvt
  • 22:41 Bosso, Ezio Esoconcerto Agazinni, Giacomo [viool] The Buxusconsort Strings Orchestra Bosso, Ezio SONY MUSIC B06XXSZRNG
  • 22:45 Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj Stukken voor piano (18), op.72 - nr.11 Valse-bluette Verheijden, Bas NVT nvt
  • 22:47 Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj Stukken voor piano (18), op.72 - nr.12 L'espiègle Verheijden, Bas NVT nvt
  • 22:49 Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj Stukken voor piano (18), op.72 - nr.13 Echo rustique Verheijden, Bas NVT nvt
  • 22:51 Mahler, Gustav Symfonie nr.4 in G gr.t. - deel III, "Ruhevoll. Poco adagio" Chicago Symphony Orchestra Solti, Georg DECCA 0028943080422
  • 23:11 Beethoven, Ludwig van Kwintet voor piano, hobo, klarinet, fagot en hoorn, op.16 in Es gr.t. - deel II, "Andante cantabile" Hexagon Ensemble Arsis AC 99072