Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Mark-Brouwers-nieuw-logo.jpg

  Uitzending

  van dinsdag 16 januari 2018

  Presentatie: Mark Brouwers

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Slaapservice: Ties Teurlings - Uitstekend

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Ties Teurlings - Uitstekend

   Ties Teurlings (1993) studeerde aan de kunstacademie in Breda. In zijn tweede jaar maakte hij voor zijn minor fotografie een fotoserie over zijn opa en zijn oma. In 2014 deed hij mee aan het Leids Cabaret Festival en in 2015 liep hij de pelgrimsroute van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostella. Hij groeide op in het Brabantse Oosterhout. Begin 2017 verscheen zijn bundel Krentenkoppen, humoristische en ontroerende verhalen over zijn bezoeken aan zijn opa en oma.


   Foto: Lona Aalders

  • Te gast: Sybrand van der Werf

   Regisseur Sybrand van der Werf volgde na zijn studie Kunstmatige Intelligentie de opleiding tot regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Nu regisseert hij bij BarokOpera Amsterdam een nieuwe versie van King Arthur.

   King Arthur
   Vijf zangers en een tiental barok-instrumentalisten richten samen een (klank-)beeld op voor de geniale ‘Britse Orpheus’. Afwisselend laten we de poëtische Engelse taal van John Dryden horen, of, als het publiek de handeling direct moet volgen, een vertaling in het Nederlands van de hand van vertaler dr. Toon van Wolferen.  

  • Live muziek: Folke Nauta

   Pianist Folke Nauta is te gast bij ons in de studio. Hij werd geboren in Hengelo en studeerde piano aan de conservatoria van Zwolle en Amsterdam. Al tijdens zijn studie won hij meerdere prijzen. Hij trad op als solist en in kamermuziek, en nam diverse CD’s op.Op zijn meest recente cd speelt hij Russisch repertoire voor enkel de linkerhand en daar zal hij vanavond ook werken van laten horen.

  • De Torenkamer: Nancy de Graaf - Dag 2

   ‘16 januari 2018 - Torenkamer - Dag 2

   Met z’n allen kwam Groen naar Laura’s toilet om op het kleed te lopen. Dit mocht echter niet. Gepikeerd wilde Groen zich daarna opdringen aan de boomstam van muziekstuk twee, maar dat kon niet, want daar stond een muur.

   Vanwege privacy.’


   Uit mijn boekje ‘Zwarte gal’

   Gisteren luisterde ik naar drie gitaarstukken, elk zo verschillend. Vandaag maakte ik naar aanleiding van de muziek (en twee vragen) drie werken; de Hup, kleed, schilderij-Torenkamer-Livemuziek-Specials.

   Ik stelde mezelf de vragen; ‘welke kleuren heeft deze muziek?’ en ‘als deze muziek een boom was, hoe zag die er dan uit?’.

   Ik smelt graag dingen samen. Zo gaat dat ook in mijn hoofd. Er ontstaan dan dingen die ik nooit had gedacht dat ik ze ooit zou denken. En daar word ik meestal heel gelukkig van. Soms houden ze me wakker, al die dingen. Daar word ik dan minder gelukkig van.

   Naast de vragen bij de muziek stelde ik ook het thuisfront (Pim) de vraag om mij elke dag een foto te sturen van een restvorm die ik kan gebruiken in mijn werk. Vandaag kreeg ik daar een geweldig cadeau bij; iemand zag gisteren de koningin en maakte van haar een foto. Dus nu gaat de koningin op bezoek in het werk van muziekstuk drie (Junto al Generalife - J. Rodrigo). Het wordt een heus feest! Ik hoop dat het lukt.
   Het verhaal is er al in tekst, maar er een beeld van maken lukt niet. Misschien komt het door de dynamiek van de muziek. Die was heel dynamisch.
   Zoiets moet het ongeveer zijn:

   ‘Warm. Woestijn. Het is wel een boom, maar hij lijkt meer op een tak. Er is zand en een hagedisje. geel/bruin/sienna. Er plopt plots nog zo’n boom uit de grond. Floep. en nog één, en nog één. Nog veel meer van die bomen ploppen en floepen uit de grond. Ze hebben niet veel takken, maar aan de takken die ze hebben hangen zwarte spiraaltjes. Ze eten samen, de bomen. Aan een lange tafel met water erop, in karaffen. Ze eten broccoli met tomaat. En er is er één die grappen maakt en die Iedereen leuk vindt en Iedereen vindt hem ook leuk. En in de late avond kijken ze naar de sterren. Tot er één niest.

   Oh. En de koningin is er ook bij. Ze draagt een hoed.’


   Om eerlijk te zijn ben ik wel een beetje klaar met bomen.

  Speellijst

  • 22:30 Purcell, Henry King Arthur: First Music Barokopera Amsterdam Chauvet, Frédérique Harmonia Mundi HM 76X2
  • 22:32 Glière, Reinhold Impromptu op.99, nr.1 Nauta, Folke [piano] NVT NVT
  • 22:35 Purcell, Henry Two daughters of this aged stream Barokopera Amsterdam Chauvet, Frédérique Harmonia Mundi HM 76X2
  • 22:37 Gabrilówitsch, Ossip Etude op.12, nr.2 Nauta, Folke [piano] NVT NVT
  • 22:41 Rameau, Jean-Philippe Zaïs ; Ouverture Les Talens Lyriques Les talens lyriques Rousset, Christoph Aparte AP 109
  • 22:46 Rachmaninov, Sergej Vocalise voor zangstem en piano, op.34 nr.14 (Arr.) Nauta, Folke [piano] NVT NVT
  • 22:51 Rachmaninov, Sergej Liederen voor zangstem en piano (12), op.21 - nr.7, "Het is mooi hier" (Arr.) Nauta, Folke [piano] NVT NVT
  • 22:52 Bach, Johann Sebastian & Nystedt, Knud Immortal Bach Ensemble 96 Fevang, Oystein 2L 2L29SACD
  • 22:56 Ravel, Maurice Ma mère l'oye - compleet Koninklijk Concertgebouworkest Giulini, Carlo Maria Sony SK 66 832
  • 23:16 Mozart, Wolfgang Amadeus Sonate voor viool en piano KV.454 in Bes gr.t. - deel III, "Allegretto" Wildschut, Noa [viool] & Ish-Hurwitz, Yoram [piano] Warner Classics 0190295828431