Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Andrea-van-Pol-logo.jpg

  Uitzending

  van woensdag 8 augustus 2018

  Presentatie: Andrea van Pol

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

  Fragmenten

  • Te gast: Peter Swanborn

   Peter Swanborn (1963) is schrijver, docent en literair medewerker van de Volkskrant. Van zijn hand verschenen tot nu toe vier dichtbundels. Deze werden genomineerd voor onder meer de C.Buddingh'-prijs en de J.C. Bloemprijs. Dit jaar verscheen zijn nieuwste bundel, Het wolkenreparatieatelier. Zijn poëzie is in meerdere talen vertaald.

   Het wolkenreparatieatelier
   Na de veel geprezen dichtbundels Tot ook ik verwaai (over dementie) en Het huis woont in mij (over geheugen) vraagt Peter Swanborn zich in Het wolkenreparatieatelier af wat de alom aanwezige stadsnatuur hem te vertellen heeft.

   Foto: Tineke de Lange

  • Live muziek: Travelling in Baroque

   Festival Travelling in Baroque, dat van 9 t/m 12 augustus op talrijke locaties in Flevoland wordt gehouden, staat in het teken van Muziek van het hoge Noorden. “In veel Scandinavische muziek proef je zowel westerse als oosterse invloeden”, zegt festivaldirecteur Marion Boshuizen.We krijgen een voorproefje in de uitzending van vanavond.

  • Slaapservice: Jan van Mersbergen uit De ruiter

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Jan van Mersbergen uit De ruiter

   Jan van Mersbergen (Gorinchem, 1971) debuteerde in 2001 met de roman De grasbijter, waarmee hij genomineerd werd voor de Debutanten Prijs. Met zijn roman Naar de overkant van de nacht (2011) won hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs en werd hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil en de Libris Literatuur Prijs. De in 2014 verschenen roman De laatste ontsnapping werd bekroond met de prestigieuze F. Bordewijkprijs. 

   Foto: Bob Bronshoff

  • De Torenkamer: Renée van Marissing - Dag 3

   Naast het schrijven heb ik vandaag na de regen een wandeling door het Vondelpark gemaakt en veel spoken word-stukken op YouTube gekeken. Andrea Gibson, Patti Smith, Ani DiFranco. Ik luister natuurlijk naar wat ze zeggen en de stijl van de tekst, maar ook naar de flow, het ritme, de beweging van het stuk.


   Ik heb geprobeerd mijn tekst te ordenen en de fragmenten die ik had in een goede volgorde te zetten. Hierdoor krijg ik overzicht en kan ik zien wat er ontbreekt.

   Het begint iets te worden, maar ik heb het idee dat hoe verder de tekst vordert, hoe verder ik van mijn originele idee af kom te staan. Dat is oké, zo gaat het nu eenmaal. En ik had ook weinig voor ogen, inhoudelijk, ik wilde me laten verrassen door wat er hier zou gebeuren.


   Het voornaamste is nu, denk ik, dat de tekst meer houvast nodig heeft, een meer heldere boog. Dat is voor morgen, met een fris gemoed en nieuwe energie.

  Speellijst

  • 22:30 Janacek, Leos Op een overwoekerd pad - deel V, "Ze kwetterden als zwaluwen" Ciccolini, Aldo [piano] Nocturne S202
  • 22:31 Grieg, Edvard Peer Gynt, op.23 ; Akte I - Ouverture, "Op de bruiloft" Grieg Pianoduo & Heiden, Elles van der [piano] & Nix, Siebert [piano] NVT NVT
  • 22:36 Perotinus Beata viscera The Hilliard Ensemble ECM 837 751-2
  • 22:42 Janacek, Leos Strijkkwartet nr.2 "Intieme brieven" - derde deel Pavel Haas Quartet Supraphon 3877-2
  • 22:48 Moessorgski, Modest Liederen en dansen van de dood - "Serenade" Podles, Ewa [alt] Philharmonia of Russia Orbelian, Constantine Delos 3298
  • 22:53 Grieg, Edvard Peer Gynt, op.23 ; Akte IV - nr.16, "Anitra's dans" Grieg Pianoduo & Heiden, Elles van der [piano] & Nix, Siebert [piano] NVT NVT
  • 22:55 Grieg, Edvard Peer Gynt, op.23 ; Akte IV - nr.15, "Arabische dans" Grieg Pianoduo & Heiden, Elles van der [piano] & Nix, Siebert [piano] NVT NVT
  • 23:00 Bach, Johann Sebastian Partita voor viool nr.2, BWV.1004 in d kl.t. - deel V, "Chaconne" (Arr.) Kopatchinskaya, Patricia [viool] & Romaniuk, Anthony [klavecimbel] Alpha 211