Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Andrea-van-Pol-logo.jpg

  Uitzending

  van donderdag 17 mei 2018

  Presentatie: Andrea van Pol

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!

  Fragmenten

  • Slaapservice: Jeroen Olyslaegers - Monoloog van Pentheus

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Jeroen Olyslaegers - Monoloog van Pentheus

   Jeroen Olyslaegers (1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen. 

   Foto: Koen Broos

  • Te gast: Antoon Erftemeijer

   Antoon Erftemeijer, curator Moderne Kunst van het Frans Hals Museum en publiceert over beeldende kunst. Hij komt praten over zij nieuwste boek: Kunst is om te huilen.

   Kunst is om te huilen
   Flauwvallen voor de Mona Lisa. Huilen van ontroering bij een Mondriaan. Weerzin voelen bij een Picasso. Kunst kan zeer uiteenlopende emoties oproepen: van ontroering, vrolijkheid, verliefdheid en zelfs vervoering, tot grondige afkeer en woede.

   Dergelijke emotionele reacties zijn van alle tijden. Al in 1641 schreef Franciscus Junius in De schilder-konst der oude: 'Een geest die oprecht aangedaan en gepassioneerd is, is de enige fontein waaruit zulke heftige emoties vloeien dat de kijker, niet in staat tot enige weerstand, willoos meegevoerd wordt naar waar de kracht van een zo machtige kunst hem wenst te brengen'.

   'Kunst is om te huilen' bevat honderden voorbeelden van emotionele reacties op kunstwerken uit 2500 jaar kunstgeschiedenis. Boeiende, verbijsterende en inspirerende reacties, die laten zien dat kunst heel veel in mensen teweeg kan brengen.

  • Live muziek: Kamermuziekfestival Schoorl

   In het Pinksterweekend presenteren Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, beter bekend als het Pianoduo Scholtes & Janssens (foto), voor alweer de derde maal het Kamermuziekfestival Schoorl in de Protestantse Kerk en Restaurant Merlet aan de Duinweg.

   Wij krijgen vanavond een voorproefje door: Trio 258 (Eduardo Paredes, viool & Leonard Besseling, cello & Lestari Scholtes, piano), Ilonka Kolthof (fluit) en Gwylim Janssens (piano).

  • De Torenkamer: Bart Lunenburg - Dag 4

   Vanmiddag scheen de zon naar binnen in de Torenkamer, dus was het een mooie gelegenheid om de toren opnieuw te fotograferen in daglicht. Vannacht was ik ook al bezig met het fotograferen van de maquette, maar dan met kunstlicht. De foto’s van de toren in het interieur van de torenkamer doen bijna mysterieus aan. De maquette is volledig wit en steriel, terwijl de ruimte in de torenkamer veel meer geleefd en gebruikt is door de kunstenaars die voor mij in de Torenkamer verbleven. Deze spanning tussen maquette en echte ruimte, en hoe deze samenkomen in de foto, vind ik erg interessant. Waarom staat dat bouwwerk daar in de hoek van de kamer? Het is er neergezet maar de mens is er uit verdwenen, of moet juist nog in beeld komen.


   Verder besloot ik vandaag aan de hand van de ‘plattegronden’ die ik gisteren op straat heb gevonden schakeringen te gaan maken met torens. Om dit te doen heb ik echter veel meer torentjes nodig. Daarom heb ik de schaal van de toren sterk verkleind, en ben ik de rest van de dag nog meer kleine plankjes en rondhoutjes gaan zagen. Op deze manier kan ik nog meer spelen met de schaal van de toren en allerlei verschillende plattegronden en rasters uitproberen, en kan ik de torens aan elkaar schakelen. Ik hoop morgen op de laatste dag nog een aantal experimenten hiermee te kunnen uitvoeren.


   The Tower's Memory.jpg2018-05-18 13.30.14.jpg

  Speellijst

  • 23:59 Hahn, Reynaldo Berceuses voor piano 4h. (7) - compleet Sermet, Hüseyin [piano] & Paik, Kun Woo [piano] NAIVE V 4902