Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  annemieke.png

  Uitzending

  van vrijdag 10 augustus 2018

  Presentatie: Annemieke Bosman

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Slaapservice: Justine le Clercq uit Krimp

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Justine le Clercq uit Krimp

   In 2011 werd Justine le Clercq door ECI uitgeroepen tot ‘Schrijver van Nu’, net nadat haar debuutroman De roemlozen was uitgekomen. In 2013 organiseerde ze de reizende tentoonstelling Gratis is het woord niet, waarbij beeldende kunstenaars en schrijvers een werk maakten naar aanleiding van het gelijknamige gedicht van Arnon Grunberg. In datzelfde jaar kwam haar verhalenbundel Wegens geluk gesloten uit. 

  • Te gast: Theo Loevendie

   Theo Loevendie werd in 1930 geboren en groeide op in armelijke omstandigheden in een Amsterdamse volksbuurt. In zijn kindertijd was muziek op straat zijn grote inspiratie, omdat hij thuis geen andere muziek kende dan wat volkse smartlappen. Als kleuter werd hij zelfs twee keer als vermist opgegeven omdat hij de uitdrukking 'met de muziek mee' letterlijk in de praktijk had gebracht toen er een optocht met muziek voorbijkwam.

   Zijn reddende engel was de onderwijzer op de lagere school, die hem in contact bracht met de muziek van Johann Sebastian Bach. Mede door de erbarmelijke omstandigheden in de Tweede Wereldoorlog duurde het tot 1947 voordat een geleende klarinet het startschot vormde voor een inhaalmanoeuvre die Loevendie via het conservatorium bracht tot het hoofdleraarschap compositie aan de conservatoria van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

   Theo komt in Opium praten over zijn autobiografie "Memoires van een componist"

  • Live muziek: Jeff Heijne

   Jeff Heijne leerde op achtjarige leeftijd gitaar spelen en kwam al snel in aanraking met flamencomuziek. Tien jaar later werd hij toegelaten op het Conservatorium van Amsterdam en koos hij neerlands bekendste flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel als hoofdvakdocent.

   Hij volgde door de jaren heen cursussen bij alom gerespecteerde flamenco gitaristen als Manolo Sanlúcar, José Antonio Rodriguez, Manolo Franco, Paco Serrano en Tomatito. Jeff treedt op in binnen- en buitenland, zowel solo als samen met andere artiesten zoals de Pablo Martínez Flamenco Jazz Band, Trio Mañanitas, oud-speler Jaber Fayad en celliste Maya Fridman.

   Onlangs heeft Jeff als één van de vijf winnaars de YAA-award 2018 (Young Artsupport Amsterdam) gekregen; een jaarlijks uitgereikte prijs aan jonge en bijzondere kunstenaars op het gebied van film, muziek, theater en kunst.


  • De Torenkamer: Renée van Marissing - Dag 5

   Mijn laatste dag in de Torenkamer. En dit is dus mijn laatste blog.


   Gisteren had ik er weinig vertrouwen in, maar tegen alle verwachtingen in is het goed gekomen. 

   Nou ja, tegen alle verwachtingen in... Ik weet dat ik deadlines nodig heb, dat ik onder druk het beste presteer, maar elke keer weer denk ik: dit keer val ik door de mand.

   Dat is gelukkig niet gebeurd. Ik zag vanochtend wat de tekst kon worden, wat er in zat en welke richting het op moest gaan en het is gelukt vandaag nog een tekst te schrijven met een begin, midden en iets dat op een einde lijkt.


   Straks rond elf uur schuif ik beneden aan bij Opium om over mijn week hier te vertellen en een fragment van de tekst voor te lezen. Daarna loop ik een laatste keer naar boven om mijn spullen in te pakken en stap ik op de fiets naar huis.

  Speellijst

  • 22:30 Loevendie, Theo Turkish Folk Poems (6) - nr.4 Hardy, Rosemary [sopraan] & Nieuw Ensemble Spanjaard, Ed Etcetera KTC 1097
  • 22:36 Heijne, Jeff Compañeros Heijne, Jeff [gitaar] & Nieuwkerk, Mascha van [cello] NVT NVT
  • 22:48 Fux, Johann Joseph Sinfonia a 3 K.331 - deel II, "Passacaglia" Combattimento Consort Amsterdam Vriend, Jan Willem de Bona Nova PCCC-10011 SA
  • 22:50 Loevendie, Theo Passacaglia Loevendie, Theo [piano] NVT nvt
  • 22:54 Heijne, Jeff La Niebla se Levanta Heijne, Jeff [gitaar] NVT NVT
  • 23:07 Loevendie, Theo Mediterranean dances (2) - deel I, "Zeybek" Cello Octet Conjunto Ibérico Arizcuren, Elias ET''CETERA KTC 1252
  • 23:17 Bizet, Georges Carmen ; Suite nr.1 ; "Entr'acte II. Allegro moderato" (Les dragons d'Alcala) Orchestre de l'Opéra Bastille Chung, Myung-Whun Deutsche Grammophon 471 736-2
  • 23:22 Heijne, Jeff La Parrandera Heijne, Jeff [gitaar] & Nieuwkerk, Mascha van [cello] NVT NVT
  • 23:31 Loevendie, Theo The Rise of Spinoza Mead, Tim [Spinoza; countertenor] & Baerts, Katrien [Clara; sopraan] & Reijans, Marcel [François van den Ende; tenor] & Claessens, Huub [Morteira, Rabbijn; bas-bariton] & Bosgraaf, Erik [Jacob van Eyck; blokfluit] & [leden van het] Groot Omroepkoor [marke Radio Filharmonisch Orkest Stenz, Markus NVT NVT
  • 23:52 Mozart, Wolfgang Amadeus Divertimento voor klarinetten [2] en fagot nr.6, KV.deest in Bes gr.t. - deel I, "Andante" Klöcker, Dieter [ klarinet] & Wandel, Waldemar [klarinet] & Hartmann, Karl-Otto [fagot] CPO 999 822-2