Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Mark-Brouwers-nieuw-logo.jpg

  Uitzending

  van dinsdag 17 april 2018

  Presentatie: Mark Brouwers

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Slaapservice: Nina Wijsbek uit ‘De Puberdagboeken’

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Nina Wijsbek uit ‘De Puberdagboeken’ 

   In 2017 verscheen 'De Puberdagboeken'; een verzameling dagboekteksten van tieners die schrijvers over onzekerheid, school, vrienden en vriendinnen, ouders en verliefdheid. Nina Wijsbek is een van de samenstellers, zij is verbonden aan het Nederlands Dagboekarchief, en draagt in de slaapservice voor uit 'De Puberdagboeken'. 

  • Te gast: Marc Albrecht

   Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

   Gurre-Lieder
   Zelden is een scenische wereldpremière zo hartstochtelijk onthaald als Arnold Schönbergs laatromantische Gurre-Lieder bij De Nationale Opera in 2014 en daarom nu weer te zien. Daarmee ging een vurige wens van chef-dirigent Marc Albrecht in vervulling. Het was Albrechts idee om het voor de concertzaal geschreven werk Gurre-Lieder als opera te brengen.

   “Een spectaculaire, immense, maar tegelijkertijd heel verfijnde partituur. Al studerend ontdekte ik dat het eigenlijk een typisch operawerk is. Het prachtige verhaal en het innerlijke drama lenen zich ervoor; de reusachtige bezetting past precies in de orkestbak van Nationale Opera & Ballet.”

  • Live muziek: Marta Kordykiewicz en Łukasz Chrzęszczyk

   De Poolse celliste Marta Kordykiewicz geldt in eigen land al als een van de belangrijkste solisten en kamermusici van haar generatie. Kordykiewicz durft te kiezen voor minder gangbaar repertoire en vooral Poolse componisten. Ze speelt samen met de Poolse pianist Łukasz Chrzęszczyk.

   Foto’s: Marta Kordykiewicz © Anita Wąsik-Płocińska en Łukasz Chrzęszczyk © Kamil Przepiórkowski

  • De Torenkamer: Ilse van Stokkum - Dag 2

   Vanmorgen werd ik wakker van de zonnestralen die door het raam heen schenen. Gisteravond toch maar even de batterijtjes uit de kloksysteempjes gehaald. Wat een stilte, Deze stilte was al snel weer voorbij toen ik de vanmorgen de mechaniekjes weer opstartte. Vandaag ga ik vrolijk door met knippen, kleuren en composities creëren. 


   De dag is al weer bijna om. Er zijn verschillende collages bij gekomen. Vandaag ging de meeste tijd naar een collage waarbij ik negen oranje rechthoekjes op verschillende kloksysteem heb bevestigd. Deze rechthoekjes heb ik afwisselend op de minutenwijzer en de urenwijzer gemonteerd. Om de 12 uur vormen deze oranje rechthoekjes samen een grote rechthoek en de rest van de dag om de minuut in een ander patroon staan.


   Schermafbeelding 2018-04-18 om 20.24.50.pngSchermafbeelding 2018-04-18 om 20.23.37.png

  Speellijst

  • 22:30 Schonberg, Arnold Gurrelieder - compleet Fritz, Burkhard [Waldemar; tenor] & Magnee, Emily [Tove; sopraan] & Larsson, Anna [Waldtaube; alt] & Marquardt, Markus [Bauer; basbariton] & Ablinger-Sperrhacke, Wolfgang [Klaus Narr; tenor] & Melles, Sunnyi [spreker] & Koor van De Nationale Opera Nederlands Philharmonisch Orkest Albrecht, Marc NVT NVT
  • 22:31 Saint-Saëns, Camille De Zwaan Kordykiewicz, Marta [cello] & Chrzeszczyk, Lukasz [piano] n.v.t. NVT
  • 22:34 Schonberg, Arnold Gurrelieder ; "Lied der Tove; Du sendest mir einen Liebesblick" Magnee, Emily [sopraan] Nederlands Philharmonisch Orkest Albrecht, Marc NVT NVT
  • 22:40 Chopin, Frederic Introductie en polonaise voor piano op.3 in C gr.t., "Polonaise brillante" (versie voor cello en piano) Kordykiewicz, Marta [cello] & Chrzeszczyk, Lukasz [piano] NVT NVT
  • 22:44 Schonberg, Arnold Gurrelieder ; "Lied der Waldtaube" Larsson, Anna [alt] Nederlands Philharmonisch Orkest Albrecht, Marc NVT NVT
  • 22:50 Lutoslawski, Witold Grave, Metamorphosis voor cello en piano Kordykiewicz, Marta [cello] & Chrzeszczyk, Lukasz [piano] n.v.t. NVT
  • 22:56 Mahler, Gustav & Cooke, Deryck Symfonie nr.10 in fis kl.t. ; Finale. Lento non troppo Allegro moderato Philadelphia Orchestra Ormandy, Eugene CBS 72408/9
  • 23:18 Branco, Cristina O meu amor Cristina Branco UNIVERSAL 3766831