Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Jan-Mom-nieuw-logo.jpg

  Uitzending

  van dinsdag 10 juli 2018

  Presentatie: Jan Mom

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Te gast: P.F. Thomése

   P.F. Thomése (Doetinchem, 1958) kreeg in 1991 de AKO Literatuurprijs voor zijn debuut Zuidland, hij schreef veelgeprezen historische romans, essays en verhalen en werd internationaal geprezen voor het ijzingwekkende en ontroerende Schaduwkind. Het afgelopen decennium publiceerde hij ook twee roadnovels: J. Kessels - The Novel en Het bamischandaal. Een paar jaar geleden kondigde hij aan dat er nog een derde zou volgen: Ik, J. Kessels. Het begin van hun journalistieke carrières van P.F. Thomese en J. Kessels was ook het begin van hun vriendschap. Maar die vriendschap hield geen stand, daarover schrijft hij in het laatste deel van de trilogie.

   Ik, J. Kessels
   ALS JE BESTE VRIEND DOET ALSOF JE NOOIT HEBT BESTAAN
   P.F. Thomése overkomt het. Hij raakt niet alleen zijn beste vriend kwijt, maar ook zijn favoriete personage, J. Kessels, met wie hij vele avonturen beleefde: van Tilburg tot Hamburg, van New Orleans tot aan de San Francisco Bay. Ontgoocheld neemt de auteur zich voor om nooit meer een letter aan hem te wijden. Zijn ex-beste vriend zelf dacht er dus anders over.

  • Live muziek: Ksenia Kouzmenko

   Ksenia Kouzmenko werd geboren in Minsk als dochter van een pianistenechtpaar. Op zevenjarige leeftijd werd ze aangenomen op het Nationaal Muziek College te Minsk, waar ze cum laude afstudeerde, met gouden medaille. Ze vervolgde haar pianostudie aan de Nationale Muziekakademie, waar ze, eveneens cum laude, haar master degree haalde als concertpianist, docent, en in pianobegeleiding en kamermuziek. In 1995 kwam ze met een internationale studiebeurs naar Nederland voor een post-graduate studie bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ksenia ontving in 1997 en 1998 een beurs van de Yuri Egorov Foundation. Sinds 1999 geeft ze les aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

  • Slaapservice: Joost Baars uit de bundel Binnenplaats

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Joost Baars uit de bundel Binnenplaats

   Joost Baars (1975) is dichter, essayist en boekverkoper. Zijn debuutbundel Binnenplaats verscheen in 2017 bij Uitgeverij Van Oorschot, werd zeer lovend ontvangen en genomineerd voor zowel de VSB Poëzieprijs als de C. Buddingh’prijs. Hij schrijft recensies en interviews Poëziekrant en Awater, essays voor Liter en deRecensent.nl en schreef columns over boekverkopen voor hard//hoofd en Boekblad. Hij maakt de poëziepodcast VersSpreken en geeft een reeks no-budget chapbooks uit met Halverwege Chapbooks. In die reeks verscheen in 2012 zijn chapbook iemand anders.
   Foto: Tessa Postuma de Boer

  Speellijst

  • 22:31 Kabelac, Miroslav Een raadsel Kouzmenko, Ksenia [piano] NVT NVT
  • 22:40 Strauss, Richard Der Rosenkavalier, op.59 ; Akte III - Trio, "Marie Theres'!... Hab' mir's gelobt" + Finale, "Ist ein Traum ... Spür' nur dich" Fleming, Renée [Die Feldmarschallin Fürstin Werdenberg; sopraan] & Graham, Susan [Octavian; mezzosopraan] & Bonney, Barbara [Sophie; sopraan] & Berry, Walter [Herr von Faninal; bas] DECCA 466 314-2
  • 22:47 Debussy, Claude Preludes voor piano boek 2 (12) - nr.3, "La puerta del vino" Kouzmenko, Ksenia [Erard-vleugel] Zefir ZEF 9656
  • 22:52 Falla, Manuel de Homenaje, "Le tombeau de Claude Debussy" Kouzmenko, Ksenia [piano] NVT NVT
  • 22:55 Padding, Martijn Ballad: for Ensemble (1995) Altena Ensemble NVT nvt