Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Opium (AVROTROS)

  Gepresenteerd door:

  Jan Mom, Andrea van Pol, Annemieke Bosman

  MA | DI | WO | DO | VR

  22:30 - 00:00

  Uitzending

  Lennart-Booij.jpg

  Uitzending

  van dinsdag 17 juli 2018

  Presentatie: Lennart Booij

  Luister terug

  Vandaag in de uitzending

  Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

  Fragmenten

  • Te gast: Benjamin Janssens

   Conservator Benjamin Janssens van het Lalique Museum in Doesburg is te gast. Het museum is gedeeltelijk gewijd aan het werk van de Franse edelsmid en glaskunstenaar René Jules Lalique (1860-1945). Daarnaast is er ook altijd een tijdelijke tentoonstelling te zien. Nu is dat Edelstenen uit de hemel - Marc Chagall in het Lalique Museum.

   Edelstenen uit de hemel
   De tentoonstelling over Marc Chagall richt zich in het bijzonder op de keuze van zijn onderwerpen en het kleurgebruik daarin, waarvan de oorsprong in Chagalls jeugd ligt. Het werk is dromerig en vol van kinderlijke fantasie.

  • Live muziek: Lisa Jacobs en The String Soloists

   Nederlands topvioliste Lisa Jacobs wordt geroemd om haar gepassioneerde, meeslepende en virtuoze spel, verrassende programma's en podium presentatie in combinatie met haar frisse uitstraling. Ze debuteerde op 17 jarige leeftijd bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van Riccardo Chailly, rondde haar conservatoriumstudie af met een 10 en won verschillende grote prijzen. Onlangs bracht Jacobs een album uit met caprices van Paganini en aanstaande donderdag is ze met haar ensemble The String Soloists te horen in Het Concertgebouw Amsterdam.
   Foto:Ronald Knapp

  • Slaapservice: Yentl van Stokkum - Advies voor de jonge, alleenreizende vrouw

   De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

   Yentl van Stokkum - Advies voor de jonge, alleenreizende vrouw

   Yentl van Stokkum (1991) studeerde in 2017 af aan de opleiding Writing for Performance van de HKU. Ze schrijft toneel, hoorspel, poёzie en proza. Daarnaast zit ze in de redactie van online platform Hard//hoofd en regisseerde ze voor het radioprogramma Fluiten in het Donker het hoorspel Lichtblauw. Ze droeg o.a. voor bij Mooie Woorden, Dit zijn de schrijvers, Betweter Festival en de Orde van de Dag. Op dit moment maakt ze onderdeel uit van talentontwikkelingstraject Slow Writing Lab, bij het Nederlands Letterenfonds. Hier doet ze onderzoek naar de Engelse moors, Emily Brontë, de roman Wuthering Heights en hoe het spookverhaal met poëzie gecombineerd kan worden.

  • De Torenkamer: Cathelijn van Goor - Dag 2

   Vandaag voelde de warmte als een zware deken in de kleine Torenkamer. Een ommetje door de stad om aanvullende materialen te kopen bracht wat verkoeling.


   Om weer in een flow te komen, ben ik verder gaan tekenen aan een opzet die ik gisteren al had gemaakt. Het duurde lang voordat het werk een beetje de sfeer kreeg die ik voor ogen had. Het lukte me niet te stoppen voordat ik het werk zo goed als klaar had, omdat ik steeds weer iets nieuws zag wat ik andere wilde hebben. Ik vond het beeld lang saai blijven, omdat de boom gecentreerd geplaatst was. Uiteindelijk lukte het me het werk de spanning te geven waarop ik hoopte, door de schaduw, die licht was in plaats van donker, sterker naar voren te laten komen.


   Toen was het tijd om te gaan spelen met water, zoals dat hoort met mooi weer. In mijn eigen studio ben ik ruim een jaar geleden begonnen aan twee grote tekeningen, ongeveer 1,5 bij 2 meter, waarin ik aquarelverf combineerde met kleurpotlood. Na een aantal maanden puzzelen heb ik de werken opgerold en aan de kant gelegd, omdat het me niet lukte de twee technieken naar wens te combineren. Soms is het handig om eerst in het klein onderzoek te doen, alvorens direct op wallpaper-formaat te beginnen. Een goede uitdaging dus voor in de Torenkamer. De eerste laag verf ligt nu te drogen, zodat ik morgen ten strijde kan trekken met mijn kleurpotloden.


   Cathelijn van Goor dag 2 afb1.jpg


   Cathelijn van Goor dag 2 afb2.jpg


   Cathelijn van Goor dag 2 afb3.jpg


   Cathelijn van Goor dag 2 afb4.jpg


   Cathelijn van Goor dag 2 afb5.jpg

  Speellijst

  • 22:30 Copland, Aaron Pianotrio, "Vitebsk" Trio Wanderer Harmonia Mundi HMC 901825
  • 22:32 Ysaye, Eugene Rêve d'enfant, op.14 Jacobs, Lisa [viool] & The String Soloists NVT NVT
  • 22:34 Vardapet, Komitas Erzeroumi Shoror Arax Arax 5637209838
  • 22:38 Tartini, Giuseppe Sonate voor viool en b.c. in g kl.t., "Il trillo del Diavolo" (Duivelstriller-sonate) - deel I, "Larghetto affettuoso" (arr.) Jacobs, Lisa [viool] & The String Soloists NVT NVT
  • 22:42 Tartini, Giuseppe Sonate voor viool en b.c. in g kl.t., "Il trillo del Diavolo" (Duivelstriller-sonate) - deel II, "Tempo giusto" (arr.) Jacobs, Lisa [viool] & The String Soloists NVT NVT
  • 22:45 Olshanetsky, Alexander & Jacobs, Jacob Belz (, Mayn Shtetele Belz) Talila Ensemble Kol Aviv Arion ARN 64042
  • 22:50 Paganini, Nicolo Capriccio's voor viool (24), op.1 - nr.14 in Es gr.t., "Moderato" Jacobs, Lisa [viool] & The String Soloists NVT NVT
  • 22:52 Debussy, Claude Beau soir (Arr.) Jansen, Janine [viool] & Golan, Itamar [piano] DECCA 478 2590
  • 22:54 Liszt, Franz Sonate voor piano S.178 in b kl.t. - compleet Argerich, Martha [piano] PHILIPS 456 703-2
  • 23:20 Thomas, John The minstrel's adieu to his native land Wentink, Gwyneth [harp] Rhapsody 000999111