Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Passaggio (KRO-NCRV)

  Gepresenteerd door:

  Lex Bohlmeijer

  MA | DI | WO | DO | VR

  19:00 - 20:00

  Cipressen van Dvorak

  Liederen met de hartstocht van de eerste liefde in Passaggio

  Juli 1865, in twee weken tijd schreef Dvorak, 24 jaar, een cyclus van 18 liederen. You ardent songs, go forth through the night. Hij is stapelverliefd op een meisje van Josefina Dermakova, 16 jaar, dochter van de goudsmid. Hij kent haar van het theater waar hij werkt, ze speelt toneel, hij geeft haar pianoles. Een probleem: Josefina wijst zijn liefde af. In het vuur van verlangen en wanhoop schrijft Dvorak zijn eerste liederen.

  Het is vrijwel zijn eerste werk dat overleeft in de tijd. De liederen zijn niet perfect, het tsjechisch past maar net in de muziek, maar toch openbaart het gevoel voor melodie zich al, en het gaat om de algemene stemming, van verfijning en elegantie.

  Dat ze veel voor de componist betekenden blijkt uit het feit dat hij tot twee keer toe een deel ervan heeft verwerkt in een nieuwe cyclus, Songs, op.2 en Love songs, op.83. En er is een bewerking voor strijkkwartet. 

  Zoals je de eerste liefde nooit vergeet. Dvorak zou later met het jongere zusje van Josefina trouwen, terwijl zij zelf trouwde met een graaf. Op diens landgoed had de componist een zomerhuisje. Hij bleef in de buurt. En toen hij in 1895 in Amerika hoorde van dood, citeerde hij een van de vroege liederen in zijn 2e celloconcert.

  Kortom, dit zijn liederen gesmeed in de hitte van het vuur, de eerste liefde.

  • 19:45u Liedcyclus - Cypressen van Dvorak, nr.18 "Weet je waarom ik huil?"

   woensdag 9 november 2016

   Het laatste lied van deze cyclus heeft een verrassend slot. Je hebt me gevraagd waarom ik zo wanhopig zing (al 17 liederen lang - over de gefrusteerde verliefdheid op een jong meisje toch?), maar het gaat niet om liefde. Ik ween voor mijn geplaagde Vaderland ..

   Beluisteren
  • 19:45u Liedcyclus - Cypressen van Dvorak nr.17 "Schitterend is deze meinacht"

   dinsdag 8 november 2016

   Hij was jong en verliefd. En dat vond zijn neerslag in de eerste liedcyclus die Dvorak schreef: Cypressen. Achttien liederen in totaal, in twee weken neergepend. Over dat hopeloze gevoel van verliefdheid waarbij je heen en weer geslingerd wordt tussen hoop en vrees. In het 17e en voorlaatste lied is de natuur weer eens verrukkelijk, maar ik loop erlangs met mijn ziel onder de arm

   Beluisteren
  • 19:45u Liedcyclus - Cypressen van Dvorak, nr. 16 "Aan het einde van de vallei"

   maandag 7 november 2016

   Hij was jong en verliefd. En dat vond zijn neerslag in de eerste liedcyclus die Dvorak schreef: Cypressen. Achttien liederen in totaal, in twee weken neergepend. Over dat hopeloze gevoel van verliefdheid waarbij je heen en weer geslingerd wordt tussen hoop en vrees. In het 16e lied, met Timothy Robinson, geeft hij de plek aan waar hij begraven wil worden: aan het einde van de vallei, bij een eenzame rots

   Beluisteren
  • 19:45u Liedcyclus - Cypressen van Dvorak, nr.15

   vrijdag 4 november 2016

   Hij was jong en verliefd. En dat vond zijn neerslag in de eerste liedcyclus die Dvorak schreef: Cypressen. Achttien liederen in totaal, in twee weken neergepend. Over dat hopeloze gevoel van verliefdheid waarbij je heen en weer geslingerd wordt tussen hoop en vrees. Lied nr.15: meer leed

   Beluisteren
  • 19:45u Liedcyclus - Cypressen van Dvorak nr. 13 "Alles is stil"

   woensdag 2 november 2016

   Hij was jong en verliefd. En dat vond zijn neerslag in de eerste liedcyclus die Dvorak schreef: Cypressen. Achttien liederen in totaal, in twee weken neergepend. Over dat hopeloze gevoel van verliefdheid waarbij je heen en weer geslingerd wordt tussen hoop en vrees. 

   Beluisteren