Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Passaggio (KRO-NCRV)

  Gepresenteerd door:

  Lex Bohlmeijer

  MA | DI | WO | DO | VR

  19:00 - 20:00

  De Vier Jaargetijden van Passaggio

  Passaggio gaat van maandag 9 t/m vrijdag 13 januari opnieuw op pad. Lex Bohlmeijer verlaat de benarde ruimte van de studio om de wijdse ruimte van de natuur te betreden.

  “Winter. Je ziet weer de bomen door het bos”
  (Herman de Coninck)

  De wisseling van de seizoenen is een bron van inspiratie voor componisten. En Vivaldi is met zijn Le Quattro Stagioni echt niet de enige.

  Het gaat om verandering, beweging. De cyclus van afsterven en opbloeien, de eeuwige wederkeer, het zijn grootse thema’s. En nu is het weer winter, nou ja, min of meer dan.

  Voor Passaggio het moment om opnieuw op pad te gaan, door vijf schitterende natuurgebieden, verspreid over Nederland.

  Op zoek naar het echte wintergevoel, het grafische landschap, de inkeer en verstilling van de natuur, het knisperen van bevroren grond onder je voeten (als het meezit).

  Lex Bohlmeijer wandelt door Nederland, met in zijn knapzak poëzie en muziek die het seizoen recht doen. Hij ontmoet musici die vertellen over hun wintergevoel. Hoe putten zij inspiratie uit de natuur, welke muziek hoort daarbij?

  Nederland is mooi. En elk seizoen heeft zijn eigen schoonheid, luister maar.

  • De Vier Jaargetijden van Passaggio IV: Duinen van Schoorl

   vrijdag 13 januari 2017

   Vandaag eindelijk een beetje sneeuw, en een prachtige plek: De Schoorlse Duinen. Daar verheft Lex zich samen met Quirine Viersen hoog boven het polderlandschap van Noord-Holland. Het ruisen in de naaldbomen roept bij Quirine talloze herinneringen oproepen aan vroeger, het is de wind die spreekt over het onverklaarbare. En ze vergelijkt de cello suites van Bach (groen) met die van Britten (blauw). 

  • De Vier Jaargetijden van Passaggio IV: Zeisterbos

   donderdag 12 januari 2017

   Vanavond wandelt Lex in het Zeisterbos. Een van de favoriete plekjes van celliste Harriet Krijgh

   Beluisteren
  • De Vier Jaargetijden van Passaggio IV: Meijendel

   woensdag 11 januari 2017

   Vanavond wandelt Lex in het duingebied van Meijendel bij Den Haag, het favoriete wandelgebied van violiste Quirine van Hoek.

   Beluisteren
  • De Vier Jaargetijden van Passaggio IV: Planken Wambuis op de Veluwe

   dinsdag 10 januari 2017

   Vandaag een wandeling door Planken Wambuis op de Veluwe.Natuurmonumenten noemt het een landschap van woeste schoonheid. Met een ruigeafwisseling van donker bos, weelderig groen mos, fraaie beukenlanen, wroetendezwijnen, uitgestrekte heidevelden met oranje-achtig halfhoog gras.

   Vandaag was het licht bovendien weergaloos. Lex wandelde met Cora Burggraaf, mezzo-sopraan,die de natuur opzoekt om zichzelf weer terug te vinden. Ze breekt het ijs, zingt heel zacht Nature boy van Nina Simone, en geniet met volle teugen van de openheid van het landschap.

   Beluisteren
  • De Vier Jaargetijden van Passaggio IV: Kwintelooyen

   maandag 9 januari 2017

   Vandaag wandelt Lesx bij de voormalige zandafgraving Kwintelooyen, nabij Rhenen, gehuld in een mysterieuze sluier van mist. Een waterige atmosfeer. Bijna geen geluid. Behalve een eenzame trekvogel, en de trompet van André Heuvelman, die boven op de heuvel, aan het einde van een majesteitelijke laan If I should loose you speelt.

   Beluisteren