Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Passaggio (KRO-NCRV)

  Gepresenteerd door:

  Lex Bohlmeijer

  MA | DI | WO | DO | VR

  19:00 - 20:00

  Debussy - Trois poèmes de Mallarmé

  Claude Debussy schreef in zijn jonge jaren een grote hoeveelheid liederen. Hij was verliefd op een zangeres, vandaar. In de laatste jaren van zijn leven keerde hij terug op zijn schreden en voegde hij een paar schitterende cycli toe aan zijn repertoire. Trois poèmes de Mallarmé is een hoogtepunt. Een drieluik gebaseerd op het werk van een dichter die alom in die dagen werd gehoogacht: Stéphane Mallarmé. Kunstenaars kwamen in zijn huis bij elkaar om de nieuwste artistieke inzichten te delen en elkaar hun werk te laten zien en horen. Mallarmé maakte vaak diepe indruk met zijn visionaire en geheimzinnige poëzie die, zo ervoeren tijdgenoten het, de taal zelf bevrijdde van allerlei keurslijven. Dat is waarom hij bewonderd werd: de emancipatoire kracht van zijn werk. Daardoor hebben zij zich laten inspireren. En Debussy ook, op zoek als hij was naar 'lenige muziek die zich moeiteloos plooit naar de lyrische bewegingen van de ziel, de grillen van de droom', zoals hij het zelf eens uitdrukte. 

  De Trois poèmes zijn even sensueel als geheimzinnig. De atmosfeer is herfstig. Met een melancholische ondertoon en verrassende beelden roepen ze in de eerste plaats de raadselachtigheid van het bestaan op. En Debussy geeft daar in zijn geraffineerde muziek perfect gestalte aan. Wij laten de magnifieke uitvoering horen van Bernard Kruysen. 

  • 19:45u Liedcyclus, Trois poèmes de Mallarmé (Debussy) III L'eventail

   vrijdag 9 oktober 2015

   Claude Debussy voegde in de laatste jaren van zijn leven een paar schitterende liedcycli toe aan zijn repertoire. Trois poèmes de Mallarmé is een hoogtepunt. Het drielui is even sensueel als geheimzinnig. Met een melancholische ondertoon en verrassende beelden roepen ze in de eerste plaats de raadselachtigheid van het bestaan op. En Debussy geeft daar in zijn geraffineerde muziek perfect gestalte aan. Wij laten de magnifieke uitvoering horen van Bernard Kruysen. Dit is het derde: L'eventail (De waaier)

   Beluisteren
  • 19:45u Liedcyclus, Trois poèmes de Mallarmé, II "Placet futile"

   donderdag 8 oktober 2015

   Claude Debussy voegde in de laatste jaren van zijn leven een paar schitterende liedcycli toe aan zijn repertoire. Trois poèmes de Mallarmé is een hoogtepunt. Het drielui is even sensueel als geheimzinnig. Met een melancholische ondertoon en verrassende beelden roepen ze in de eerste plaats de raadselachtigheid van het bestaan op. En Debussy geeft daar in zijn geraffineerde muziek perfect gestalte aan. Wij laten de magnifieke uitvoering horen van Bernard Kruysen. Dit is het tweede: Placet futile

   Beluisteren
  • 19:45u Liedcyclus: Trois poèmes de Mallarmé, I: Soupir

   woensdag 7 oktober 2015

   Claude Debussy voegde in de laatste jaren van zijn leven een paar schitterende liedcycli toe aan zijn repertoire. Trois poèmes de Mallarmé is een hoogtepunt. Het drielui is even sensueel als geheimzinnig. Met een melancholische ondertoon en verrassende beelden roepen ze in de eerste plaats de raadselachtigheid van het bestaan op. En Debussy geeft daar in zijn geraffineerde muziek perfect gestalte aan. Wij laten de magnifieke uitvoering horen van Bernard Kruysen. Dit is het eerste: Soupir

   Beluisteren