Geelvinck Fortepiano Festival 2017

De zevende editie van het Geelvinck Fortepiano Festival  is begonnen en duurt nog tot 29 oktober. Met ruim dertig kamermuziekconcerten, lecture-recitals, masterclasses en een symposium is dit het grootste fortepianofestival ter wereld. Met concerten in het  Geelvinck Muziek Museum in Zutphen, en op meerdere plekken in en rond Amsterdam. Morgen zijn er maar liefst drie concerten:
MEER INFORMATIE


Peter Eötvös met Multiversum

De Hongaarse componist en dirigent Peter Eötvös leidt het Koninklijk Concertgebouworkest komende donderdag in de Nederlandse première van zijn werk Multiversum. Een compositie voor orgel, hammondorgel én orkest. Over het stuk zegt Eötvös: ‘Ik creëer een muzikale kosmos rond het publiek met het orgelgeluid dat van voren komt, het geluid van het hammond orgel door speakers in de zaal en daartussenin het orkest.’

Op het programma verder twee andere werken die met de kosmos te maken hebben, Orion van Claude Vivier – geïnsprireed door de oneindigheid van het heelal - en Atmosphères van György Ligeti – een stuk dat velen kennen van de film 2001: A Space Odyssee van Stanley Kubrick.

Do 19 okt om 20.15 in Concertgebouw, Amsterdam
MEER INFORMATIE

 

Rigoletto in Leeuwarden

De opera Rigoletto van Verdi is één van zijn meesterwerken en betekende destijds zijn internationale doorbraak. De Staatsopera van Tatarstan toert ermee door het land, morgen zijn ze in Leeuwarden.
Het verhaal: de nar én bezorgde vader Rigoletto die zijn mooie dochter Gilda wil beschermen tegen een onbetrouwbare hertog. Met de klassieke aria ‘La donna è mobile’. Kort na de première in 1851 was het lied in heel Italië een hit, dankzij de draaiorgels die het overal lieten horen. Donderdag in Leeuwarden, vrijdag in Haarlem en daarna nog in zes andere steden.

Do 19 okt om 20.15 in De Harmonie, Leeuwarden
Vrij 20 okt om 20.15 in de Stadsschouwburg, Haarlem
MEER INFORMATIE


J.S. BACH: DIE GESUNGENE KUNST DER FUGE

Do 19 Okt 20.00 Koewacht
Als onderdeel van het festival van Zeeuws-Vlaanderen
Luister concert terug op NPORadio4.
MEER INFORMATIE

 

Mini Mozart Festival

Deze week staat TivoliVredenburg in Utrecht in het teken van Mozart. De Van Swieten Society is initiatiefnemer van het ‘Mini Mozart Festival’.

Zondag opende het festival met Mozarts opera ‘La Clemenza di Tito’ door het Orkest van de 18e Eeuw – een in de pers bejubelde productie.
Woensdag zijn er kamermuziekconcerten en vrijdag begint al om halftien een forte- piano marathon waarbij alle 18 pianosonates van Mozart worden gespeeld. Vrijdagavond is de finale; een slotconcert met de Van Swieten Society en het Haagse barokorkest Symphonie Atlantique.

Zo 15 okt t/m vrij 20 okt in TivoliVredenburg, Utrecht
MEER INFORMATIE

 

Nederlandse Bachvereniging

De Nederlandse Bachvereniging geeft morgen onder leiding van Lars Ulrik Mortensen een concert in de Theresiakerk in Maastricht. Op het programma twee Orkestsuites van Bach en zijn twee concerten voor drie klavecimbels – die Bach mogelijk componeerde voor hemzelf met zijn twee componerende zonen Wilhelm Friedemann en Carl Philipp Emanuel.

De solisten morgen zijn Siebe Henstra, Menno van Delft én dirigent/klavecinist Lars Ulrik Mortensen.

Di 17 okt om 20.30 in Theresiakerk, Maastricht
MEER INFORMATIE

 

Dutch Classical Talent

Dutch Classical Talent Tour
Nadezda Filippova

7 okt t/m 8 nov
MEER INFORMATIE


Rosanne van Sandwijk in 'La Clemenza di Tito' van Mozart 

Opera seria in twee actes over liefde, jaloezie, macht en vergeving
Orkest van de 18e eeuw olv. Kenneth Montgomery dirigent
Jeroen Lopes Cardozo regisseur.

Zo 8 okt t/m 18 okt
MEER INFORMATIE 

 

Nederlands Blazers Ensemble  met Georgische muziek

Afgelopen mei reisde het Nederlands Blazers Ensemble door Georgië en ging op zoek naar bijzondere muzikanten, die hun eeuwenoude traditionele muziek koesteren en vernieuwen. Ze ontmoetten o.a. het Gori vrouwenkoor en het Anchiskhati mannenkoor met hun typisch Georgische meerstemmige zangstijl: archaïsch en complex, emotioneel en stoer. En ze smeedden plannen met jonge componisten om stukken voor hen te schrijven.

Het Nederlands Blazers Ensemble heeft ze nu uitgenodigd om samen op het podium te staan in Nederland en de resultaten van al die ontmoetingen te laten horen.

Donderdag 5 oktober begint een tournee langs 9 concertzalen. Te beginnen in TivoliVredenburg in Utrecht.
MEER INFORMATIE


La Traviata

La Traviata van Giuseppe Verdi door de Nederlandse Reisopera.
Zaterdag is de première in het Wilminktheater in Enschede.

Het Gelders Orkest en koor Consensus Vocalis olv dirigent Ilyich Rivas
Violetta: Urška Arlič Gololičič
Alfredo Germont: Jesús Garcia
Giorgio Germont: Anthony Michaels-Moore

30 sep tot en met 18 nov
MEER INFORMATIE

 

 

Ciconia Consort op tournee met schrijfster Rosita Steenbeek

Het jonge strijkorkest Ciconia Consort, onder leiding van Dick van Gasteren, speelt muziek uit alle stijlperioden en werkt graag samen met solisten en sprekers. Eerder deden ze dit al met o.a. harpiste Lavinia Meijer en spreker Maarten van Rossum.
Vanaf vrijdag 29 september gaan ze op tournee met schrijfster Rosita Steenbeek.
Met een nieuw programma, getiteld: ‘Heimwee’, brengt het ensemble muziek van o.a. Tsjaikovksi, en muziek van Charlie Chaplin uit de film ‘Modern Times’. Alles afgewisseld met verhalen van Rosita Steenbeek.

MEER INFORMATIE

Ida Haendel fotoserie van Jelle Pieter de Boer

Ida Haendel is een levende legende op de viool. Zij behoort tot de allergrootsten uit de geschiedenis, hoewel ze nooit de bekendheid kreeg van collega’s als Yasha Heifetz of David Oistrakh. Over haar leeftijd bestaat nog altijd onzekerheid, maar waarschijnlijk is ze geboren in 1928 in Polen. Ruim 80 jaar speelde ze op podia over de hele wereld.
De  Nederlandse fotograaf Jelle Pieter de Boer is een grote fan van Ida Haendel en mocht de afgelopen zes jaar haar leven door het oog van zijn camera vastleggen. Dat resulteerde een in prachtige serie die tot eind oktober te zien is in het Groninger Forum. 

Tot en met 29 oktober in Groninger Forum
MEER INFORMATIE


Opening tentoonstelling 'Haagse virtuozen: de violist Theo Olof'

De tentoonstelling 'Haagse virtuozen: de violist Theo Olof' - te zien in stadhuis van Den Haag - markeert de overdracht van het archief van de violist Theo Olof aan het Nederlands Muziek Instituut.
Jarenlang was Theo Olof, die stierf in 2012, samen met Herman Krebbers, concertmeester van het Residentie Orkest en daarna van het Concertgebouw Orkest. Tot 1982 was hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast schreef hij veel over muziek.
Ook op andere terreinen was hij actief. Zo was hij één van de initiatiefnemers van Radio4. Ook was hij een van de oprichters van Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en was hij betrokken bij het Prinses Christina-concours voor jong talent, waar een prijs naar hem is vernoemd.

Tentoonstelling 'Haagse virtuozen: de violist Theo Olof'

25 Sept t/m 20 Nov.
Atrium Stadhuis Den Haag (Spui 70), 1e etage
MEER INFORMATIE

 

Johanette Zomer met Bach2Ways

Sopraan Johannete Zomer zou je met recht een Bachspecialiste kunnen noemen, haar stem is te horen op talloze opnames in Bachs Cantates en in de Hohe Messe. Haar liefde voor Bachs muziek wilde zij nu eens combineren met nieuwe muziek. Voor haar eigen ensemble -het Tulipa Consort- bedacht zij nu het programma Bach2Ways. Zij vroeg drie componisten die affiniteit hebben met Bach om muziek te componeren: Mayke Nas -componiste des Vaderlands-, Reza Namavar en de jonge Mathilde Wantenaar. 

Zo 17 sep t/m 28 okt
MEER INFORMATIE