Zomerconcert Tindal Stichting

Het eerste pianoconcert van Frédéric Chopin meemaken in een zomerse tuin in Bussum? De Tindal Stichting besluit z’n seizoen met een openluchtconcert in de tuin van hun Bussumse Villa. Het et Waar het Matangi Kwartet en contrabassist Hans Roelofsen begeleiden pianiste Muza Rubackytein b in Chopin én in Franz Liszts Malediction, een pianoconcert in dezelfde bezetting. Ook gaat de strijkersserenade van Tsjaikovski, in solistische bezetting dus.

Bij slecht weer is er een binnenlocatie.

Zo 24 juni 15.00 Tindalvilla Nieuwe 's Gravelandseweg 21 Bussum

MEER INFORMATIE

 

Concert op historische instrumenten

Mayumi Eguro op (fortepiano) en Marike Tuin op viola da gamba én cello zijn morgen te horen in het Geelvinckmuseum in Zutphen. Het museum bevat een grote collectie fortepiano’s.

Op het programma werken van Carl Philipp Emanuel Bach en zijn peetoom Georg Philip Telemann. En verderop in de tijd spelen zij werken van Mozart en Beethoven.

Zo 24 juni 16.00 Geelvinck Muziek Museum, Zaadmarkt 88 Zutphen.

MEER INFORMATIE

 

Talent Gala Koninklijk Concertgebouw

Al tien jaar biedt het Koninklijk Concertgebouw Concours jong muzikaal talent een professioneel podium. Speciaal voor het tienjarig jubileum van het Concours wordt het hoofdpodium gebruikt: de Grote Zaal. Eerdere winnaars treden er op. Onder meer:  Lucie Horsch en Nikola Meeuwsen, die inmiddels al flink naam aan het maken zijn. Én de kersverse winnaar van het concours van 2018, violiste Luna van Leeuwen.

Zo 24 juni 15.00 tot 17.30 Concertgebouw Amsterdam

MEER INFORMATIE

 

Festival Elburg

Vorig jaar begon Pieter Jan Leusink, de dirigent die al sinds jaar en dag succes heeft met zijn uitvoeringen van de Matthäus Passion, zijn eigen festival. Plaats van handeling: het vestingstadje Elburg, waar Leusink geboren is. De eerste editie was een groot succes, en er werd dan ook besloten om de editie van dit jaar uit te breiden naar twee weken. Dit en komend weekend zijn er in de historische binnenstad van Elburg, die zozeer de sfeer van de Middeleeuwen ademt, weer tal van concerten. Met muziek van Boccherini, Vivaldi, Händel en natuurlijk veel Bach. Vrijdag 22 juni  bijvoorbeeld wordt de Johannes Passion uitgevoerd, door solisten en The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. In de Grote Kerk in Elburg, 20.15 uur

MEER INFORMATIE

 

Orgelrecital Arjen Leistra

De Schiedamse stadsorganist Arjen Leistra bespeelt komende zaterdag het Garrels-orgel in de Groote Kerk in Maassluis.

Leistra’s programma bevat drie werken. Tussen de meer uitbundige  Deuxième Symphonie van Marcel Dupré en een fantasie & fuga van Franz Liszt staat een triosonate van Johann Sebastian Bach. Deze dient als een contrasterend rustpunt waarbij de luisteraar als het ware ‘op adem’ kan komen, aldus de organist.

Zaterdag 23 juni, 20.00 uur, Groote Kerk in Maassluis.

MEER INFORMATIE

 

Bach-festival

Op maandag 18 juni start het jaarlijkse Bach-festival in Dordrecht. Tot en met zondag 24 juni zijn er concerten, masterclasses en lezingen. Natuurlijk klinkt er muziek van Johann Sebastian Bach, maar ook van andere componisten. En er is ook plek voor nieuwe muziek. Morgenmiddag bijvoorbeeld geeft celliste Lidy Blijdorp een soloconcert waarbij zij naast de 5e suite van Bach twee werken van de Australische componiste Kate Moore speelt.

En morgenavond combineert het Matangi strijkkwartet werken van Bach en Beethoven met Reflections on the theme B-A-C-H uit 2002 van de Russische componiste Sofia Gubaidulina. Dat concert wordt live uitgezonden door de NTR in het Avondconcert.

Kijk voor meer informatie over het Bach Festival in Dordrecht op onze website. Woensdagvond in het NTR Avondconcert.

http://www.bachfestivaldordrecht.nl/

http://www.radio4.nl/avondconcert

 

The Dove descending door Kamerkoor Cocu

Het Utrechtse kamerkoor Coqu is al meer dan 35 jaar een begrip in het Utrechtse. Vanaf vrijdag presenteren zij een nieuw en uitdagend programma dat is geïnspireerd door een Anthem van Igor Stravinsky: The Dove descending, Stravinsky componeerde het op een tekst van T.S. Elliott. Hij omarmde in de jaren zestig het zgn. serialisme dat gebruik maakte van een ingewikkeld stelsel van regels, waarbij er geen sprake meer was van de vertrouwde harmonie. Deze ‘late’ Stravinsky vormt een uitdaging voor elk koor.

The Dove descending is onderdeel van een bont programma, dat ook werken omvat van György Ligeti, Peteris Vasks en volksmuziek van Lajos Bárdos.

Vrijdagavond in de Utrechtse Pieterskerk en Zaterdag in de Pelgrimvaderskerk Rotterdam - Delfshaven

 Kamerkoor Cocu olv. Niels Kuijer

Vrij 22 juni 20.15 Pieterskerk Utrecht

Za 23 juni 20.15 Pelgrimvaderskerk Rotterdam (Delfshaven)

MEER INFORMATIE

Opera aan de Zaan

De Nationale Opera liet dit seizoen 7.000 kinderen van 25 basisscholen in de Zaanstreek kennismaken met de wereld van de opera. Vrijdag wordt het project met de titel Opera aan de Zaan afgesloten met een ‘grande finale’ in het hart van Zaandam.

Er zijn talloze voorstellingen. Ik pik er twee uit: in het Zaantheater worden voorstellingen gegeven door musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest, professionele operazangers en leerlingen van de scholen.

En in de Oostzijderkerk exposeren de scholen kunstwerken van plastic soep – het thema van de kindervoorstelling Hondenhartje die de scholieren dit seizoen bij De Nationale Opera hebben gezien.

Vr 22 juni 15.00-22.00

MEER INFORMATIE

 

Kamermuziekfestival Middelburg, 20ste editie

Zaterdag opent de 20ste editie van het Kamermuziekfestival in Middelburg met een openluchtconcert op Plein 1940. Met onder anderen de pianiste Ksenia Kouzmenko en violiste Lisa Jacobs. En ook cellist en artistiek leider van het festival Ramón Jaffé is van de partij.

Voorafgaand aan het concert bespeelt stadsbeiaardier Janno den Engelsman het  carillon van de Lange Jan, waarbij hij improviseert op thema’s uit de verschillende festivalprogramma’s.

Het Zeeuwse festival duurt een volle week, tot en met 30 juni. Kijk op onze site voor alle informatie.

 Kamermuziekfestival Middelburg (20ste editie)

23 t/m 30 juni Zeeuwse Concertzaal

Openingsconcert in de openlucht vanaf 14.00 Plein 1940

MEER INFORMATIE

Koninklijk Concertgebouworkest speelt voor vluchtelingen

Op initiatief van chef-dirigent Daniele Gatti geeft het Koninklijk Concertgebouworkest op 21 juni een lunchconcert speciaal voor asielzoekers.

Drie jaar geleden nodigde het Concertgebouworkest al eens 400 asielzoekers uit afkomstig uit de regio Zwolle. Nu geeft het orkest een lunchconcert voor asielzoekers uit de regio Heerhugowaard in Cool kunst en cultuur aldaar. Op het programma de Tweede symfonie van Beethoven. Alle musici werken belangeloos mee.

,,Wat wij zien en ervaren tijdens de concerten zijn vluchtelingen die getroffen worden door de muziek. Het raakt vluchtelingen bovendien dat een dergelijk beroemd orkest vrijwillig een concert geeft ", zegt Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland.

MEER INFORMATIE

Gesualdo in Holland Festival

Het Nederlands Kamerkoor en theaterkollektief De Warme Winkel vonden in de muziek én de figuur Carlo Gesualdo een ideaal onderwerp voor een gezamenlijke muziektheaterproductie. Voor muziekliefhebbers zijn de madrigalen van Gesualdo subliem en kunstig tegelijk. Voor theatermakers is juist zijn levensloop het ultieme uitgangspunt. In de folder staat te lezen: “Gesualdo leefde een getergd en spraakmakend bestaan in zijn paleizen in Zuid-Italië. De wijze waarop hij zijn echtgenote en haar minnaar vermoordde doet O.J. Simpson blozen; de revolutionaire muziek die hij componeerde laat Phil Spector nederig buigen; de omgang met zijn dienaren dwingt Markies de Sade op de knieën”.

De Holland Festivalproductie beleeft donderdag z’n try-out en is daarna tot 25 juni te zien in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

 

GESUALDO

De Warme Winkel / Nederlands Kamerkoor

Do 21 t/m Ma 25 juni

Stadsschouwburg Amsterdam

MEER INFORMATIE

 

 

Hannes Minnaar

Hannes Minaar, een van Nederlands meest succesvolle pianisten van dit moment, waagt zich dezer dagen aan de Goldberg-variaties van Bach. En dat werk is één van de monumenten uit het klassieke-muziekrepertoire.

Vrijdag 22 juni, Bach-festival in Dordrecht

MEER INFORMATIE

 

Les Contes d’Hoffmann

Aanstaande zondag gaat bij De Nationale Opera ‘Les Contes d’Hoffmann’ in première. De opera, geschreven door Jacques Offenbach, is een opéra comique: dat wil zeggen dat er naast de overwegend gezongen teksten, óók gesproken wordt. De opera gaat over de romantische dichter Hoffman, die in een dronkemansroes verloren liefdes uit zijn leven in zijn herinnering terugroept. De opera is nooit helemaal afgemaakt, omdat Offenbach een jaar voor de première is gestorven. DNO heeft op basis van beschikbare middelen een eigen versie gemaakt.

Vanaf zondag 3 juni tot en met 2 juli te zien bij de Nationale Opera, in Amsterdam. Met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Carlo Rizzi.

MEER INFORMATIE  

 

Licht en Donker door Consensus Vocalis

Een concertreeks met de bijzondere bezetting van zang, saxofoon en orgel. Vocaal ensemble Consensus Vocalis, het Axes Saxofoonquartet en organist Jeddy Podt toeren vanaf morgen door het hele land met een nieuw werk van Jan Welmers, getiteld: ‘Licht en Donker VI’. Extra bijzonder: afhankelijk van het aantal beschikbare orgels heeft Welmers voor iedere locatie een nieuwe versie geschreven. Verder staan er werken van andere Nederlandse componisten én een Georgische componist op het programma, allemaal voor zang en saxofoonkwartet. Morgen in Het Wilminktheater in Enschede, daarna tot 19 juni in concertzalen in de rest van het land.   

Tournee t/m 19 juni
MEER INFORMATIE