Concert aan de Vecht


Zaterdagavond is het traditionele Prinsengrachtconcert; voor veel Nederlanders een goede reden om een dagje Amsterdam te doen. Maar de inwoners van de gemeente Stichtse Vecht hoeven de deur niet uit: daar is zaterdag het eerste “openlucht rivier-concert Vecht Classic”.

Op een ponton bij Nieuwersluis speelt een twaalfkoppig gelegenheidsorkest bestaand uit musici van onder meer het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Gelders Orkest – het publiek kan luisteren op de kade en in bootjes.

Het is wel te hopen dat het droog blijft; er was namelijk geen budget voor een overkapping op het ponton… Gelukkig zijn de vooruitzichten gunstig.

Het eerste stuk dat zaterdag over de Vecht schalt: Music for the Royal Fireworks van Händel.

MEER INFORMATIE

 

Orgel Elfstedentocht

De Elfstedentocht… je kunt hem schaatsen, of fietsen, maar komende zaterdag is hij er voor orgelliefhebbers! Organist Liuwe Tamminga bespeelt op één dag de mooiste kerkorgels van de Friese Elfsteden; een unieke onderneming van meer dan twaalf uur.

Hij begint om half acht ’s ochtends in Leeuwarden, geeft daar een concert van een half uur, en trekt vervolgens verder – met in zijn kielzog een kleine karavaan van publiek. In elke stad speelt hij repertoire dat past bij het orgel, en alle concerten zijn gratis toegankelijk en afzonderlijk te bezoeken.

Om half negen ’s avonds eindigt Tamminga zijn Orgel Elfstedentocht weer in Leeuwarden, voor een slotconcert in de Grote of Jacobijnerkerk.

MEER INFORMATIE

 

Nationaal Jeugd Orkest met Antony Hermus

Met Alpensymfonie van Richard Strauss en het Vijfde pianoconcert van Beethoven met solist Joseph Moog

Morgenmiddag repetities in Theater Orpheus in Apeldoorn, en die zijn vrij toegankelijk
Zondag is het concert in Orpheus en volgende week maandag spelen ze in het Concertgebouw Amsterdam
MEER INFORMATIE


Diamanda Dramm en James Oesi

Contrabassist James Oesi en violiste Diamanda Dramm geven morgen een concert in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Diamanda Dramm won afgelopen april nog de Dutch Classical Talent Award.
Morgen speelt ze dus samen met James Oesi. Op het programma oud en bekend werk van Biber en Bach en nieuw werk van onder meer de Ierse componist Garth Knox en de Amerikaanse componist Edgar Meyer.

Do 16 aug om 20.00 in Vredeskerkje, Bergen aan Zee
MEER INFORMATIE

 

Dennis James op glasharmonica

Dennis James is nog twee keer te zien op het Geelvinck Fortepiano Festival:

Zo 19 aug om 16.45 in Museum Het Cromhouthuis in Amsterdam
Woe 22 aug om 20.00 in Geelvinck Museum in Zutphen
MEER INFORMATIE

 

De Grens

‘De Grens’, dat is de titel van een nieuwe kameropera van de jonge componist Jan-Peter de Graaff. Donderdag en vrijdag is de opera te zien bij het Grachtenfestival in Amsterdam.
De Grens vertelt het verhaal van keizer Wilhelm II die tegen het eind van de Eerste Wereldoorlog aan de grens verschijnt om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. Ondertussen verblijft hij op het station en ontmoet daar een stationschef die in alles zijn tegenpool is. Ze raken in discussie, maar er is één ding dat ze gemeen hebben: totale machteloosheid over de situatie waarin ze zich bevinden.

De opera wordt uitgevoerd door jonge musici en zangers van Opera Zuid, en wordt zowel in het Duits als in het Nederlands gezongen.

Do 16 aug en vrij 17 aug om 17.00 en 19.30 in Mediamatic
MEER INFORMATIE


Willem Brons

Pianist Willem Brons is 80 jaar maar nog zo actief als wat.
Hij geeft concerten en masterclasses over de hele wereld. In september vertrekt hij daarvoor weer naar Japan. Maar eerst kunnen we hem zien en horen in eigen land, want morgen geeft hij een concert in de Amstelkerk. Dat concert is tevens het begin van 10 dagen masterclasses van Willem Brons.
Morgen op het programma werk van Bach, Beethoven, Brahms, Chopin en Schumann. In de Amstelkerk in Amsterdam.
Voor alle info over de masterclasses – die zijn overigens gratis toegankelijk – kijk op onze site: www.radio4.nl/podium

Woe 15 aug om 20.15 in Amstelkerk, Amsterdam
MEER INFORMATIE

 

Zeister Muziekdagen

Morgen beginnen de Zeister Muziekdagen. Tot en met 25 augustus kamermuziek, lezingen en masterclasses, met nationale en internationale musici. Het openingsconcert morgenavond is live te volgen bij radio4.
Rechtstreeks vanuit de kerk van de Evangelische Broedergemeente in Zeist kun je luisteren naar een concert van het Schumann Quartet en cellist Ella van Poucke. Op het programma muziek van Dvorák, Schubert en Webern.

Tot en met 25 aug in Zeist
MEER INFORMATIE

 

Muziek op de Binnendieze

Een romantische vaartocht over het water, op weg naar prachtige muziek, vlakbij Den Bosch. De serie duurt nog de hele maand, bijvoorbeeld 18 augustus trio Camadou. Kijk hier voor meer informatie.


Ella van Poucke 'Artist in Residence' van het Grachtenfestival

Openingsconcert vrij 10 aug op Kloveniersburgwal, Amsterdam
Vrij 10 t/m 19 aug in Amsterdam
MEER INFORMATIE


Orlando Festival

Kamermuziek in Zuid-Limburg

Do 9 aug t/m zo 19 aug
MEER INFORMATIE

Geelvinck Fortepiano Festival in Amsterdam en Zutphen

Donderdag begint het Geelvinck Fortepiano Festival in Amsterdam en Zutphen. Daar is onder meer de glasharmonica te horen. Een 18e -eeuws instrument dat bestaat uit een serie glazen schalen, die aan een as ronddraaien. Mozart en Beethoven schreven er muziek voor. Later gebruikten ook Ennio Morricone en Tom Waits het in hun composities. Een van de weinige experts, de Amerikaan Dennis James, komt naar Zutphen om het instrument daar te bespelen. 

Do 9 t/m woe 22 aug
MEER INFORMATIE

 

Gratis concert Ricciotti Ensemble

Wie zin heeft in een concert in Cubaanse sferen moet dinsdagmiddag in Amersfoort zijn: het Ricciotti ensemble geeft samen met de Cubaanse jazzpianist Ramón Valle een gratis optreden in openluchttheater Cabrio, om 15.00 uur. Op het programma: bekende en minder bekende Cubaanse muziek: klassiek, jazz en popmuziek!

Mocht je van plan zijn te gaan morgen, en je hebt thuis nog een vioolsnaar liggen, of een hoboriet – neem het mee! Het Ricciotti Ensemble zamelt kleine muziekaccessoires in om tijdens hun tournee in Cuba, in november, uit te delen aan jeugdorkesten, muziekscholen en straatartiesten.

MEER INFORMATIE

 
Summerschool van Cor Bakker

Gratis online Summerschool
MEER INFORMATIE

 

NJO Muziekzomer

Het Gelderse zomerfestival voor jong muziektalent de zogeheten NJO muziekzomer is begonnen. 

9 tot 19 augustus
MEER INFORMATIE

 

Mezzosopraan Olivia Vermeulen opent het seizoen bij NTR Zaterdagmatinee

Za 8 sep bij NTR Zaterdagmatinee. Dan zingt ze de rol van Fjodor in Moessorgski’s opera ‘Boris Godoenov’.
Met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Pablo Haras-Casado
MEER INFORMATIE

 

Bernstein met Beethoven 9 in Berlijn

Met kerst 1989 werd in Berlijn een concert gegeven door een koor en orkest bestaande uit musici uit Oost- en West-Duitsland.
Het concert werd in meer dan 20 landen uitgezonden op televisie. Op het programma stond de 9e symfonie van Ludwig van Beethoven. Het concert werd een kerstboodschap namens Berlijn aan de hele wereld.
Dirigent Bernstein paste de tekst van Schiller aan. Ode an die Freude werd Ode an die Freiheit. 
Bekijk hier het hele concert.

 

Holland Music Sessions

125 studenten uit 30 landen en ruim 150 concerten in Noord-Holland en Friesland: dat zijn The International Holland Music Sessions. Elk jaar – tijdens de zomer – verzorgen jonge musici uit de hele wereld masterclasses, workshops en concerten op prachtige locaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van muziek op kasteel Muiderslot? Woensdagavond speelt daar het Ingenium Trio met musici uit Hongarije en China. Op het programma  het Pianotrio van Beethoven, Rachmaninoff en Tsjaikovski.
Het internationale muziekfestival duurt tot en met 31 augustus.

MEER INFORMATIE

 

Orgelfestival Limburg

Net begonnen is het Orgelfestival Limburg. De jaarlijkse zomermanifestatie die de Limburgse orgeltraditie levend wil houden. Maar liefst 62 concerten worden gegeven op veertig locaties in Limburg en in plaatsen net over de grens in België en Duitsland. Bij sommige van die concerten wordt de organist vergezeld door andere instrumentalisten of zangers. En er zitten grote namen tussen, zoals Leo van Doeselaar, Joost Langeveld en Léon Berben. 

Overigens omvat het festivalprogramma ook twee educatieve orgeldagtochten, een orgelwandeling en de Open Orgeldag. Kijk voor alle gegevens op onze website.

MEER INFORMATIE