De 87-jarige topdirigent Bernard Haitink is terug in Nederland. Zestig jaar nadat hij het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) voor het eerst dirigeerde, staat hij deze maand opnieuw voor het orkest. we zenden dit concert op zondag 19 februari vanaf 14 uur rechtstreeks uit. 

Deze hele week zijn uitzendingen van zijn mooiste opnamen en reportages waarin enkele KCO-musici aan het woord komen over het werken met Haitink te horen. Daarnaast zendt het programma Podium een special uit over de hooggewaardeerde dirigent.

NPO Radio 4-presentator Hans Haffmans bezocht de dirigent eind 2016 op zijn vakantieadres in Frankrijk en sprak met hem over zijn carrière, het ambacht en zijn liefde voor Bruckner en Debussy. Bekijk hieronder een voorproefje van een documentaire over Bernard Haitink die later dit jaar verschijnt:

Herinneringen aan Haitink

We roepen jullie op om via de NPO Radio 4-app jullie herinneringen aan Bernard Haitink te delen. De mooiste verhalen en anekdotes worden gebruikt op de radio. Je vindt de app in de App store (iPhone/iPad) of via Google play (Android). Rechtsboven in het menu staat het 'Appje' waarmee je een bericht aan de studio kunt sturen.

Bernard Haitink

Bernard Haitink (1929, Amsterdam) studeerde viool en orkestdirectie aan het Amsterdamsch Conservatorium. In 1957 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Van 1964-1988 was hij werkzaam als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Onder zijn leiding nam de internationale reputatie van het orkest een hoge vlucht. In het buitenland bekleedde Haitink posities bij onder meer het Royal Opera House, de Staatskapelle Dresden en het Chicago Symphony Orchestra. Haitink staat bekend om zijn uitvoeringen en opnames van de muziek van Gustav Mahler, Anton Bruckner en Ludwig van Beethoven.

Haitink op NPO Radio 4

Ma 13 t/m vr 17 februari: Haitinks mooiste opnames in De Klassieken (AVROTROS) (9.00-12.00 uur) en Podium (NTR) (16.00-19.00 uur).

Do 16 februari: Haitinkspecial in Podium (NTR) (16.00-19.00 uur). Met interviews en reportages rond de concerten van Bernard Haitink met het Koninklijk Concertgebouworkest.

Zo 19 februari: Het Zondagmiddagconcert (AVROTROS) (14.00-16.30 uur). Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw te Amsterdam: Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink in muziek van Bruckner en Debussy.

Beluister op de site alvast de mooiste Haitink-opnames uit ons archief --> Naar de concerten