Kent Nagano, dirigent van de Hamburgse Staatsoper, heeft een nieuwe reconstructie gemaakt van de derde akte van Alban Bergs opera Lulu.

Berg worstelde tot aan zijn dood in 1935 met het voltooien van Lulu. De derde akte bleef steken in enkele muzikale schetsen. Bij uitvoeringen van de opera werden later alleen de eerste twee akten opgevoerd, met delen van een ander stuk van Berg, de Lulu-Suite, als afsluiting. Het was de Oostenrijkse componist Friedrich Cerha die in 1979 de derde akte voltooide.

In Kent Nagano’s versie van de derde akte klinkt geen orkest, maar drie soloinstrumenten. Pas als de hoofdpersoon Lulu gedood is, komt het orkest weer in actie, en wordt een ander werk van Berg, het Vioolconcert, gespeeld. Regisseur Christoph Marthaler ensceneerde de slotscène als een droom, waarbij het Lulu-personage door meerdere actrices werd gespeeld.

De nieuwe Lulu-versie werd afgelopen zondag door het Hamburgse publiek enthousiast ontvangen. Luid applaus was er voor sopraan Barbara Hannigan als Lulu en voor Anne Sofie von Otter die de rol van hertogin vertolkte.