Nicholas Collon wordt de nieuwe chef-dirigent en artistiek adviseur van het Residentie Orkest. De 34-jarige Brit heeft getekend voor vier jaar, vanaf seizoen 2018-2019. Hij zal acht weken per seizoen voor het orkest in de hofstad staan. Met deze aanstelling komt er een einde aan de chefloze periode van het orkest, na het vertrek van Neeme Järvi in 2012.

Nicholas Collon is sinds vorig jaar vaste dirigent van het Residentieorkest. Artistiek directeur Sven Arne Tepl beschrijft hem als een ‘jonge, energieke vernieuwer’. De samenwerking beviel de afgelopen jaren zo goed dat het volgens Tepl niet meer dan logisch was hem het chef-dirigentschap aan te bieden.

Nicholas Collon werd internationaal bekend als oprichter van het Londense Aurora Orchestra, dat als een van de weinige orkesten staand optreedt en alles uit het hoofd speelt. In een reactie op zijn aanstelling roemt hij “het streven naar excellentie van de individuele musici en hun bereidheid om te experimenteren.” Hij zegt bovendien dat hij zich, vanwege de komst van de nieuwe concertzaal, “geen betere tijd kan voorstellen dan nu, om deel uit te gaan maken van dit team.” In de Volkskrant van vandaag zegt Collon te verwachten dat de nieuwe zaal in 2020 een buzz zal creëren die hopelijk nieuw publiek oplevert. En gevraagd naar zijn ideeën voor de toekomst, zegt hij een breed repertoire te willen spelen, van barok tot hedendaags. Van jonge dirigenten wordt veel verwacht: Collon zal ook betrokken worden bij educatie, maatschappelijke projecten en talentontwikkeling.