Hoe smaakt een Belgisch biertje nóg lekkerder? Met de perfecte muziek erbij natuurlijk! Radio 4 presentator Hans Haffmans ging op bezoek bij Klara collega Kurt van Eeghem in Brussel en de heren combineerden daar de beste biertjes met Belgische klassieke muziek.
 

 

Kurt en Hans bespreken elke dag in Podium een bijzondere combinatie van Belgisch bier en Belgische muziek.

Aflevering 1: 

Bruegel bier

Vlaamse Dansen van Jan Blockx en Bruegel bier van de Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde, een amberkleurig bier met nagisting, je ziet op het etiket enkele dansende figuren met een doedelzak. 

 

Aflevering 2:

gouden carolus

Gouden Carolus, één van de beste donkere bieren ter wereld wordt gebrouwen door Het Anker in Mechelen. Het is een eerder zwaar bier van hoge gisting. Daar serveren we muziek van Nicolaas Gombert bij die hij schreef voor het Hof van Keizer Karel.

 

 

Aflevering 3:

De Brabandere Wild TripelBrouwerij De Brabandere uit Bavikhove/Harelebeke brouwen al enkele jaren hun Wild Tripel, zwaar amberbier. Misschien is één van de meesterbrouwers Yver Benoit wel familie van componist Peter Benoit. Van deze laatste klinkt het werk ‘In de Velden’, een mooi pastoraal stukje voor hobo en strijkers.

 

Aflevering 4:

Brugse Zot.pngBrugse Zot kan zowel blond of als dubbel worden gedronken. Brouwerij de Halve Maan is een echte stadsbrouwerij. Daar hoort dan ook stadsmuziek bij. De bourgeoisie van Brugge sprak Frans, net als componist Joseph Ryelandt uit wiens oeuvre we een Wiegelied op tekst van Guido Gezelle kunnen kiezen. Zo zie je maar weer dat ook de Franstalige bourgeoisie het werk van Gezelle kon smaken.

 

 

Aflevering 5:

Een goeie Gueuze hoort bij Brussel. Dit bijzonder bier met zijn specifieke zure smaak wordt nog steeds met veel liefde gebrouwen. De meest artisanale onder de gueuzes is het biertje dat brouwerij Cantillon produceert. Gueuze wordt pas gestoken vanaf het midden van de 19e eeuw. Een fraai werk van Eugène Ysaye die in Brussel is gestorven past daar heel goed bij. Zoals bijvoorbeeld een deel uit een solosonate voor viool.

Geuze Lambiek