We volgen het al een tijdje: het voornemen van de provincie Brabant om philharmonie zuidnederland minder subsidie toe te kennen.

Die korting op de Brabantse subsidie van het orkest lijkt nu toch echt een feit. Vanmorgen was er op het provinciehuis in Den Bosch een vergadering over het plan van cultuur-gedeputeerde Henri Swinkels. Alleen Groenlinks en het CDA voerden oppositie. Dat maakte Omroep Brabant begin van de middag bekend.

Swinkels wil de philharmonie zuidnederland vanaf 2018 een half miljoen minder subsidie geven. Vorige week maakte hij bekend dat dat geld niet in de provinciekas blijft, maar wordt gestort in een apart fonds dat de provincie Brabant wil gebruiken voor, quote, ‘symfonische vernieuwing’. De regels daarvoor zijn nu nog onduidelijk. Volgende week gaat Swinkels met verschillende Brabantse instellingen hierover in gesprek.

Philharmonie zuidnederland heeft formeel bezwaar aangetekend.
Volgens Swinkels is de korting van een half miljoen 4 procent van de totale begroting van 12 miljoen euro, en moet de grootste culturele instelling van de provincie zo'n aanpassing aankunnen.

Ook is de vraag wat de andere grote subsidient van het orkest -de provincie Limburg- hiervan vindt. Na de fusie van het Limburgse en Brabantse orkest is er nu één orkest, met een gedeelde verantwoordelijkheid van beide provincies.