Het klopt dat de provincie Noord-Brabant vanaf 2018 minder subsidie verstrekt aan de Philharmonie Zuidnederland, 'maar dat gebeurt niet zonder overleg of vooraankondiging.'

Dat zegt de Brabantse gedeputeerde voor cultuur Swinkels vandaag in dagblad BN De Stem. Hij reageert op de kritiek die is losgebarsten na het besluit van de provincie Brabant om te korten op de subsidie aan het orkest.

Volgens Swinkels is de afgelopen 2 jaar in talloze gesprekken steevast kenbaar gemaakt dat voortzetting van een jaarlijkse subsidie van 2 miljoen euro niet vanzelfsprekend is, maar dat het orkest ondanks alle signalen heeft vastgehouden aan het oorspronkelijke bedrag.

Volgens de gedeputeerde is het orkest na de fusie tussen de orkesten van Limburg en Brabant in 2013 relatief groot gebleven. Een onderzoek van adviesbureau Berenschot leverde onder meer scenario’s op voor een kleiner (en dus goedkoper) orkest. Swinkels zegt dat het orkest nooit heeft aangegeven dat die scenario’s niet realistisch zijn.

De gedeputeerde benadrukt dat de provincie nog steeds groot belang hecht aan de Philharmonie Zuidnederland. ‘Met 1,5 miljoen euro subsidie per jaar laten we als Brabant blijken dat we het orkest koesteren.’