Afgelopen vrijdag maakte Bernard Haitink na afloop van de uitvoering van de Negende symfonie van Mahler een val op het podium van het Concertgebouw. Een schok ging door de zaal maar Haitink stond gewoon weer op. Hij was van plan de matinee zondagmiddag gewoon zelf te dirigeren, maar besloot die ochtend het concert over te laten aan zijn assistent Kerem Hasan. Die nam het concert zonder verdere repetitietijd voor zijn rekening.

Maar nu laat Haitinks agent in een verklaring weten dat hoewel de maestro slechts oppervlakkige verwondingen aan zijn val heeft overgehouden, de dokter hem toch geadviseerd heeft om de komende tijd rust te houden. Daardoor heeft Haitink de geplande concerten met het Tonhalle Orkest in Zürich volgende week moeten afzeggen. De maestro dankt in de verklaring zijn assistent Kerem Hasan ‘die het stokje op zo’n voorbeeldige wijze heeft overgenomen. Dat heeft gezorgd voor een zilveren randje langs de wolk’, aldus Bernard Haitink

Komende zondag is de uitvoerig van Mahler 9 door het Concertgebouworkest olv Keram Hasan te horen in het Middagconcert op Radio 4.