Dirigent en componist Oliver Knussen op 66-jarige leeftijd overleden. Knussen was een belangrijke dirigent van moderne muziek.
De Schot was ook in Nederland werkzaam. Hij was onder meer vaste gastdirigent van het Residentieorkest en hij dirigeerde regelmatig het Asko|Schönberg.

Oliver Knussen werd in 1952 geboren in Glasgow. Zijn vader was solo-bassist in het London Symphony Orchestra. Hij schreef zijn eerste compositie toen hij 6 jaar oud was en op zijn 15e dirigeerde hij zijn eerste symfonie in de Royal Festival Hall.
Zijn bekendste composities zijn twee kinderopera’s: ‘Where The Wild Things Are’ en ‘Higglety Pigglety Pop’. Hij werkte onder meer met London Sinfonietta en de Birmingham Contemporary Music Group. Knussen was co-artistiek leider van het Aldeburgh Festival en hoofd hedendaagse muziek aan het Tanglewood Music Centre.

Knussen is diverse keren onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de moderne klassieke muziek. Zijn laatste onderscheiding ontving hij vorige week, namelijk een eredoctoraat van de Royal Academy of Music. De academie schreef over Knussen: “Er is geen componist met een fijnere techniek en een beter voorstellingsvermogen, er is geen dirigent preciezer, geen mentor meer genereus en niemand begrijpt nieuwe muziek beter dan hij. Hij is één van de grootste schatten van de academie en van ons land.”