Het zal je maar gebeuren: je bent aan het shoppen – het is uitverkoop – je telefoon gaat. Je neemt op. Iemand vraagt of je nog diezelfde avond de ‘Koningin van de Nacht’ wilt zingen in Mozarts opera ‘Die Zauberflöte’.

Het overkwam afgelopen zaterdag de piepjonge Vlaamse zangeres (23) Emma Posman. De directie van de Salzburger Festspiele belde haar omdat de leading lady van de festivalproduktie van Die Zauberflöte plotseling ziek was geworden. Posman was in Salzburg, omdat ze de rol van Koningin van de Nacht zingt in een Zauberflöte-produktie voor kinderen.
Binnen drie uur stond ze op het podium van de prestigieuze Salzburger Festspiele.

In een interview in een Vlaamse krant vertelde ze later: ‘Toen ik de vraag kreeg, dacht ik eerst dat mijn hart het begaf, maar toen schakelde ik over op de automatische piloot.

Tijdens de schmink en het passen van mijn jurk kreeg ik aanwijzingen van de dirigent en de regisseur.’ Zonder repetitie, met summiere regieaanwijzingen via een oortje, verscheen Emma even later op het podium én op televisie. De voorstelling werd namelijk live uitgezonden op ARTE.


Emma’s optreden werd met luid applaus ontvangen en haar telefoon staat vol felicitaties. ‘Ik heb onverwacht een enorme stap gezet in mijn carrière.’