Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Podium (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Hans Haffmans, Dieuwertje Blok

  MA | DI | WO | DO | VR | ZA

  16:00 - 19:00

  De Schatkamer van Willem Jeths

   

  Willem Jeths

  Tussen 2014/16 was Willem Jeths Componist des Vaderland. Hij ontwikkelde een breed scala aan initiatieven om aan deze nieuwe functie inhoud te geven. Een van zijn initiatieven was de 'Schatkamer': een selectie van vergeten werken die volgens Jeths op grond van de kwaliteit en originaliteit nog steeds gehoord moeten worden.

  Na de tien 'portretten' en na het beëndigen van zijn functie als CDV besloot Podium (NTR) door te gaan met Jeths initiatief. Maandelijk zal de Schatkamer door hem verder worden aangevuld met een ten onrechte vergeten werken.

  Biografie Willem Jeths

  • Afl.14: Reinbert de Leeuw 'Der nächtliche Wanderer'

   dinsdag 4 april 2017

   Reinbert de Leeuw leek met het grootse orkestwerk Abschied in 1974 het componeren vaarwel te zeggen, daarna componeerde hij slechts mondjesmaat. 

   In 2013 presenteerde De Leeuw onverwacht opnieuw een uitgebreid werk voor orkest: Der Nächtliche Wanderer, dat in 2013 in The Londense Proms in première ging. In 2014 was het in de NTR ZaterdagMatinee te horen en de reacties waren ook hier uitzinnig. 

   De Leeuw vond inspiratie in Hölderins gedicht: Der Nächtliche Wanderer. Een onheilspellende nacht waarin de uil op jacht gaat naar zijn prooi. 


   Der nächtliche Wanderer

   Hu!der Kauz! wie er heult,

   Wiesein Furchtgeschrei krächt.

   Erwürgen- ha! du hungerst nach erwürgtem Aas,

   Dunaher Würger, komme, komme.

    

   Sieh!er lauscht, schnaubend Tod -

   Ringsumschnarchet der Hauf,

   Des Mordes Hauf, er hörts, er hörts, im Traume hört' ers,

   Ich irre, Würger, schlafe, schlafe.


   De Leeuw gebruikte naast de symfonische bezetting ook een zg. 'Fernorchester' en voegde een accordeon toe en ook klinken er opgenomen geluiden, onder meer van nachtelijk geblaf van honden en wordt het gedicht letterlijk voorgelezen.


   Beluister het interview van Hans Haffmans met Willem Jeths.


   En beluister HIER het complete werk


   Opname:

   Reinbert de Leeuw

   Der Nächtliche Wanderer (2013)

   Radio Filharmonisch Orkest olv. Reinbert de Leeuw

   mmv. Bart Lelivelt [accordeon] & Steven Scharf [acteur] & Jan Panis sounddesign en techniek

   Opname"NTR ZaterdagMatinee 1 februari 2014

   Beluisteren
  • De Schatkamer van Willem Jeths, afl.13: Joey Roukens 'Morphic Waves'

   dinsdag 14 maart 2017

   MORPHIC WAVES

   Morphic Waves werd geschreven in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar hij gedurende het seizoen 2015/16 'Composer in residence was. Roukens had het idee en stuk te schrijven dat uitsluitend bestond uit texturen opgebouwd uit repeterende noten. Een benadering die hij afzwakte omdat ook het intuïtieve voor hem evenzeer belangrijk is. Leidend werd het idee van in elkaar overvloeiende lagen van repeterende noten, die door hun dynamische beweeglijkheid het idee oproepen van een voortdurende golfbeweging. Het resultaat is een eendelige symfonie die onmiskenbaar het Roukens DNA bevat.


   BIOGRAFIE

   Joey Roukens (Schiedam, 28 maart 1982) is een Nederlands componist.

   Roukens studeerde compositie aan het Rotterdams Conservatorium bij Klaas de Vries en psychologie aan deUniversiteit Leiden. Verder had hij pianoles bij Ton Hartsuiker.

   Zijn idioom wordt gekenmerkt door een directheid en een hoge mate van eclecticisme: in veel van zijn compositiesstreeft Roukens naar een natuurlijk samengaan van elementen uit de meest diverse stijlen, genres en expressievormen. Daarbij is de componist niet wars van het gebruik van diatonische, drieklank-gebaseerde harmonieën, ee nregelmatige ritmische puls, referenties aan populaire muziek, het 'stelen' uit de muzikale erfenis van het verleden en een banale wending op zijn tijd. 

   MEER INFORMATIE

   Beluister het interview dat Hans Haffmans met Willem Jeths had over 'Morphic Waves'. 

   Beluister HIER het complete werk.

   Beluisteren
  • De Schatkamer van Willem Jeths, afl 12: Leo Samama ‘Clarinet Quintet’

   dinsdag 24 januari 2017

   Leo Samama geniet bekendheid als musicoloog en kenner van de Nederlandse muziek in de 20ste eeuw en als auteur van  een reeks boeken over Nederlandse muziek. Maar Samama componeert al sinds zijn jeugd, veelal in opdracht. 

   Willem Jeths werd getroffen door het derde deel uit zijn Clarinet Quintet.

   Gecomponeerd op verzoek van Internationaal Festival Joodse Muziek Kunst, ter gelegenheid van het vijftig jarige bestaan van de Staat Israël. 

   Het Joodse motief dat in verschillende gedaantes opduikt is ontleend aan een heilig gezang uit het Chazzanoet, een synagonaal zangboek dat Hans Bloemendal, hoofdcantor van de Portugese  Synagoge  van Amsterdam samenstelde. Het lied in kwestie is ‘Ki Hu L’waddô van A. Katz.

   Als componist gebruikt Samama geen vaste methode of systeem. Zoals hij zelf zegt 'Het is zoals een proces van improviseren achter de piano, veel componeren in het hoofd en diep nadenken over het gewenste  eindresultaat'. Hij componeert muziek die een logisch onderdeel is van wat hij zelf is of wie hij wil zijn. In een interview noemt hij dat symbolisch 'de verschillende jassen’ die hij kan aantrekken. In zijn klarinetkwintet trekt hij bijvoorbeeld een‘joodse jas’ aan.

   Samama componeert veelal in opdracht in uiteenlopende genres van kamermuziek tot concerten, van liederen tot koorwerken. In juli vorig jaar publiceerde hij zijn meest recente werk, het opus 89 – Ubuntu voor  (mezzo)sopraan, fluit en piano.

   Onlangs werd  op Etcetera een dubbel CD uitgebracht met zijn kamermuziek van de laatste 20 jaar.

   Beluister Clarinet Quintet

   Leo Samama

   Clarinet Quintet (1998) – 3e deel (Molto Tranquillo EMisterioso)

   Valerius Ensemble & André Kerver [klarinet]

   CD: Leo Samama ‘I fear not wave nor wind!’

   Etcetera  KTC 1561

   Beluister het interview van Hans Haffmans met Willem Jeths.

   Beluisteren
  • De Schatkamer van Willem Jeths, afl 11: Paul Seelig 'Javaanse' composities

   dinsdag 13 december 2016

   Paul Johan Seelig (Dortmund, 1876 - jappenkamp 1945) was een componist, dirigent en pianist, die het grootste deel van zijn leven in Nederlands-Indië leefde. Zijn Duitse vader werkte als militair musicus in Breda. Seelig kreeg zijn opleiding als componist, pianist en cellist in Duitsland, maar verpandde zijn hart aan Nederlands-Indië, waar hij zich in 1900 verstigde. Hij stond in contact Maurice Ravel, Claude Debussy en Richard Strauss, componisten die zijn authentiek exotisme bewonderden.


  • De Schatkamer van Willem Jeths: Afl. 10 Mayke Nas: 'No reason to panic'

   dinsdag 4 oktober 2016

   "No reason to panic ontstond als een experiment. Tijdens een changement voor het 3e pianoconcert van Prokofjevs 3e pianoconcert in 2007 werd het concertgebouw publiek zonder aankondiging vooraf verrast met dit werk van Mayke Nas. De componiste: ‘vrachtwagens piepen, wanneer ze achteruit rijden. ….Hier zakt een deel van het podium naar de catacomben waar de vleugel op wordt gezet en weer naar boven wordt getild. Het orkest slaat met steeds meer alarmgeluiden door elkaar heen op hol. Geen reden voor paniek! Strijkers –behalve contrabassen- ontbreken noodgedwongen omdat ze moesten wijken voor de (hoorbare) bezigheden van de orkestbodes. Mayke Nas: “Het is geen entertainment maar een volwaardige compositie” en “Je kunt gaan bungeejumpen, op een verre reis gaan, maar je kunt ook naar nieuwe muziek luisteren en ineens iets horen wat je nog nooit eerder hebt gehoord” aldus Nas. (tekst Onno Schoonderwoerd, CD boekje bij  'Horizon' RCOLive KCO 10003)

   Aan het eind van het gesprek wordt No reason to panic in zijn geheel gespeeld.

   Mayke Nas

   No reason to panic (2007)

   Koninklijk Concertgebouworkest olv. David Robertson

   CD: Horizon 3

   RCO Live KCO 10003

   Opname AVRO 11 okt. 2008

   Biografie:

   Nas studeerde compositie in twee etappes, eerst bij Daan Manneke aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam (1992 tot 1994) .In 2000 vervolgde ze haar studie compositie bij Martijn Padding en Gilius van Bergeijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het merendeel van haar werken zijn gecompneerd voor ensembles, daarnaast componeerde zij een vijfftal werken voor orkest, vocale composities en electronische muziek en maakte zij installaties.

   Zelf noemt zij zich een 'gelegenheidscomponiste', goed te horen in bijvoorbeeld 'No reason to Panic', dat zij in 2006 in opdracht van het Koninklijk Concergebouworkest schreef.


   Beluisteren