Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg
  huidig werk:
  Podium (NTR)

  Gepresenteerd door:

  Hans Haffmans, Dieuwertje Blok

  MA | DI | WO | DO | VR | ZA

  17:30 - 19:00

  De Schatkamer van Willem Jeths

   

  Willem Jeths

  Tussen 2014/16 was Willem Jeths Componist des Vaderland. Hij ontwikkelde een breed scala aan initiatieven om aan deze nieuwe functie inhoud te geven. Een van zijn initiatieven was de 'Schatkamer': een selectie van vergeten werken die volgens Jeths op grond van de kwaliteit en originaliteit nog steeds gehoord moeten worden.

  Na de tien 'portretten' en na het beëndigen van zijn functie als CDV besloot Podium (NTR) door te gaan met Jeths initiatief. Maandelijk zal de Schatkamer door hem verder worden aangevuld met een ten onrechte vergeten werken.

  Biografie Willem Jeths

  • De Schatkamer van Willem Jeths, afl.17: Musique pour l'esprit en deuil (1941/43)

   dinsdag 16 januari 2018

   Rudolf Escher (1912-1980) studeerde vanaf 1931 aan het toenmalige Toonkunst Conservatoriumin Rotterdam. Hij studeerde er piano en compositie bij Willem Pijper. Escher debuteerde als componist in 1935 met zijn Eerste Pianosonate. Bij het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 ging zijn woning en zijn jeugdwerken verloren. Met Musique pour l'esprit en deuil (Muziek voor een rouwende geest) pakte hij de draad weer op. Het werk kreeg in 1946 de Muziekprijs van de gemeente Amsterdam en in 1977 ontving Escher de Johan Wagenaar prijs voor zijn gehele oeuvre.


   Rudolf Escher

   Musique pour l'esprit en deuil, 1941/43

   Rotterdams Philharmonisch Orkest olv. Hans Vonk

   NTR opn. 19 maart 1999


   Beluister het complete werk


   Beluisteren
  • De Schatkamer van Willem Jeths, afl. 16: Oidípous - Calliope Tsoupaki

   dinsdag 7 november 2017

   Biografie

   Calliope Tsoupaki (1963) is een Nederlands-Griekse componiste. Ze werd geboren in Piraeus, Griekenland, en woont en werkt al meer dan twee decennia hoofdzakelijk in Amsterdam. Van 1988 tot 1992 studeerde ze compositie bij Louis Andriessen en elektronischemuziek bij Gilius van Bergeijk aan het Koninklijk Conservatoriumin Den Haag, waar zij nu zelf compositie doceert.

   Componeerstijl

   Haar muziek doet tijdloos aan. Ze streeft ernaar de essentie zo eenvoudig en helder mogelijk uit te drukken en gebruikt in haar composities elementen uit oude én hedendaagse muziek en de muziek van Griekenland en het Midden Oosten. Ze combineert dat vakkundig tot een volkomen eigen muzikaal idioom.

   Haarwerk wordt wereldwijd uitgevoerd door gerenommeerde ensembles/orkesten.

   Bekijk interview met Calliope Tsoupaki over Oidipous (Holland Festival 2014)

   Oidípous - oratorium

   Na haar veelgeprezen Lucas Passie in 2008 kwam Calliope Tsoupaki in 2014 terug in het Holland Festival. Zij presenteert met schrijver Edzard Mik een semi-scenisch oratorium gebaseerd op Sophocles’ tragedie Oidípous te Kolonos.  Centraal staat een uitgerekte flashback naar het moment waarop Oidípous onbewust zijn vader vermoordde. Terugdenkend aan dit even ongelukkige als noodlottige moment lost de woede om zijn ellendig verlopen leven uiteindelijk op in berusting en verlichting uit zijn lijden. 


   Beluister compleet werk


   Uitvoerenden

   Nederlandse Bachvereniging olv. Jos van Veldhoven

   Solisten:

   Marcel Beekman, tenor - Koor

   Nora Fischer, sopraan - Antigone

   Harry van der Kamp, bas - Oidípous


   Opname NTR

   Première Holland Festival 28 juni 2014 Muziekgebouw aan ’t IJ


   Beluister interview  terug

   Hans Haffmans in gesprek met componist Willem Jeths 

   Beluisteren
  • De Schatkamer van Willem Jeths afl. 15 La Veille van Matthijs Vermeulen

   dinsdag 3 oktober 2017

   Matthijs Vermeulen (Helmond 8 februari 1888 - Laren 26 juli 1967) was bij leven al een omstreden componist. Zijn visionaire muziek sloeg niet aan bij de machtige dirigent Willem Mengelberg. Teleurgesteld vestigde Vermeulen zich in 1921 in Frankrijk, waar hij met journalistiek werk in zijn onderhoud voorzag. Zijn oeuvre omvat onder meer 7 hemelbestormende  symfonieën die door hun complexiteit echter zelden worden uitgevoerd. Toch is zijn muziek eerder expressionistisch dan modernistisch. Vermeulen stierf na een slopende ziekte op 79-jarige leeftijd in het Gooise Laren.

   La Veille

   La Veille schreef Vermeulen in 1917 voor mezzosopraan en piano. In 1932 maakte hij een ingrijpende nieuwe versie voor mezzosopraan en orkest. De tekst is afkomstig uit het prozagedicht van François Porché – een fragment uit diens Le Poème de la Tranchée, gepubliceerd in Le Figaro van 19november 1916.

   De handeling van La Veille speelt zich af in een stad, of in een stadje, of een dorp dicht bij het begin van de nacht, ergens in Frankrijk, of ergens overal. Het is oorlog, heel ver weg, misschien dichtbij, maar de dingen weten dat niet; hier hangt overal stilte en rust. Een vrouw sloot juist de luiken van een kamer waar een kind al sluimert. Zij kan de dochter zijn, de bruid, de zuster, de moeder van iemand daarginds waar het oorlog is. Een der miljoenen vrouwen als Antigone, geboren voor de liefde, niet voor de haat, die 's avonds mijmeren over hoe goed alles was en zou kunnen zijn, over al het schrikbarende dat er achter deze vredigheid verscholen ligt en om haar heen rondwaart, in gedachten die zij niet kan afschudden, die haar allengs overmeesteren en vervaard maken. Misschien zal het uur straks slaan voor iemand die haar lief is. Haar weerloos medelijden wordt bidden, zacht, luid en luider. Met alle dingen die reeds schijnen te bidden, bidt zij voor de mensen. 


   LEES MEER

   Opname 

   Utrechts Symfonie Orkest olv. Otto Ketting; Jard van Nes [mezzo-sopraan]; NOS, Opn 10 februari 1978; CD: Vermeulen Complete Composers Voice CV37 

   Beluister interview Hans Haffmans met Willem Jeths. Na verschillende fragmenten wordt het werk in z'n geheel afgespeeld. 

   Beluisteren
  • Afl.14: Reinbert de Leeuw 'Der nächtliche Wanderer'

   dinsdag 4 april 2017

   Reinbert de Leeuw leek met het grootse orkestwerk Abschied in 1974 het componeren vaarwel te zeggen, daarna componeerde hij slechts mondjesmaat. 

   In 2013 presenteerde De Leeuw onverwacht opnieuw een uitgebreid werk voor orkest: Der Nächtliche Wanderer, dat in 2013 in The Londense Proms in première ging. In 2014 was het in de NTR ZaterdagMatinee te horen en de reacties waren ook hier uitzinnig. 

   De Leeuw vond inspiratie in Hölderins gedicht: Der Nächtliche Wanderer. Een onheilspellende nacht waarin de uil op jacht gaat naar zijn prooi. 


   Der nächtliche Wanderer

   Hu!der Kauz! wie er heult,

   Wiesein Furchtgeschrei krächt.

   Erwürgen- ha! du hungerst nach erwürgtem Aas,

   Dunaher Würger, komme, komme.

    

   Sieh!er lauscht, schnaubend Tod -

   Ringsumschnarchet der Hauf,

   Des Mordes Hauf, er hörts, er hörts, im Traume hört' ers,

   Ich irre, Würger, schlafe, schlafe.


   De Leeuw gebruikte naast de symfonische bezetting ook een zg. 'Fernorchester' en voegde een accordeon toe en ook klinken er opgenomen geluiden, onder meer van nachtelijk geblaf van honden en wordt het gedicht letterlijk voorgelezen.


   Beluister het interview van Hans Haffmans met Willem Jeths.


   En beluister HIER het complete werk


   Opname:

   Reinbert de Leeuw

   Der Nächtliche Wanderer (2013)

   Radio Filharmonisch Orkest olv. Reinbert de Leeuw

   mmv. Bart Lelivelt [accordeon] & Steven Scharf [acteur] & Jan Panis sounddesign en techniek

   Opname"NTR ZaterdagMatinee 1 februari 2014

   Beluisteren
  • De Schatkamer van Willem Jeths, afl.13: Joey Roukens 'Morphic Waves'

   dinsdag 14 maart 2017

   MORPHIC WAVES

   Morphic Waves werd geschreven in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar hij gedurende het seizoen 2015/16 'Composer in residence was. Roukens had het idee en stuk te schrijven dat uitsluitend bestond uit texturen opgebouwd uit repeterende noten. Een benadering die hij afzwakte omdat ook het intuïtieve voor hem evenzeer belangrijk is. Leidend werd het idee van in elkaar overvloeiende lagen van repeterende noten, die door hun dynamische beweeglijkheid het idee oproepen van een voortdurende golfbeweging. Het resultaat is een eendelige symfonie die onmiskenbaar het Roukens DNA bevat.


   BIOGRAFIE

   Joey Roukens (Schiedam, 28 maart 1982) is een Nederlands componist.

   Roukens studeerde compositie aan het Rotterdams Conservatorium bij Klaas de Vries en psychologie aan deUniversiteit Leiden. Verder had hij pianoles bij Ton Hartsuiker.

   Zijn idioom wordt gekenmerkt door een directheid en een hoge mate van eclecticisme: in veel van zijn compositiesstreeft Roukens naar een natuurlijk samengaan van elementen uit de meest diverse stijlen, genres en expressievormen. Daarbij is de componist niet wars van het gebruik van diatonische, drieklank-gebaseerde harmonieën, ee nregelmatige ritmische puls, referenties aan populaire muziek, het 'stelen' uit de muzikale erfenis van het verleden en een banale wending op zijn tijd. 

   MEER INFORMATIE

   Beluister het interview dat Hans Haffmans met Willem Jeths had over 'Morphic Waves'. 

   Beluister HIER het complete werk.

   Beluisteren