Paul Witteman ontvangt cabaretier Thomas van Luyn, de Finse sterviolist Pekka Kuusisto, sopraan Urška Arlič Gololičič en tenor Jesús Garcia, Consensus Vocalis, Groot Omroepkoor, Camerata RCO en het Radio Filharmonisch Orkest.

Cabaretier Thomas van Luyn komt vertellen over zijn samenwerking met het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest. Van Luyn kruipt in de huid van de bekende componist Antonín Dvořák. Deze woonde en werkte een tijdlang in Amerika en leerde daar de muziek van de indianen en de zwarte slaven kennen. Hij genoot van de nieuwe indrukken, maar had ook heimwee naar zijn geliefde Tsjechië. In Podium Witteman klinkt een Negro Spiritual en muziek uit Dvořáks Negende Symfonie.

De Finse sterviolist Pekka Kuusisto staat bekend om zijn enorme veelzijdigheid en krachtige podiumpresentatie. Tijdens de BBC Proms van 2016 kreeg hij een volle Royal Albert Hall zover een Fins volksliedje te zingen. In Podium Witteman breekt hij samen met Camerata RCO een lans voor de jonge Amerikaanse componist Nico Muhly. 

Sopraan Urška Arlič Gololičič en tenor Jesús Garcia zingen de hoofdrollen in La traviata van Giuseppe Verdi bij de Nederlandse Reisopera. In Podium Witteman zingen ze het beroemde drinklied, de Brindisi.

Het Cello8ctet Amsterdam speelt muziek van Arvo Pärt.

In Podium Witteman Extra gaat Emma van der Schalie langs bij de Nederlandse Reisopera met de vraag wat de muziek van Verdi zo’n universele aantrekkingskracht geeft. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO Cultura, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.