Facebook
Twitter
Google +
Luister live
Geen info beschikbaar
Afspeellijst
Afspeellijst
Uw afspeellijst is leeg

  Podium Witteman - 15 oktober

  woensdag 11 oktober 2017
  Schermafbeelding 2017-10-17 om 11.56.01.png
  Deze uitzending te gast: Joop van Zijl, Lonneke van Straalen, Sophiko Simsive, Quirine Viersen, Maria en Anuschka Pedano en Pynarello.

  Paul Witteman ontvangt oud-presentator Joop van Zijl, violiste Lonneke van Straalen, pianiste Sophiko Simsive, celliste Quirine Viersen, Maria en Anuschka Pedano, en ensemble Pynarello.

  Presentator Joop van Zijl is 82 jaar en nog elke dag te horen op de Concertzender in het programma ‘Geen dag zonder Bach’. Binnenkort wordt de 500ste aflevering uitgezonden. Natuurlijk kennen de meeste mensen hem van het Journaal en het Nieuwjaarsconcert vanuit Wenen. In Podium Witteman eren we dé stem van de klassieke muziek op televisie.

  De carrière van de Georgische pianiste Sophiko Simsive zit stevig in de lift. Ze was deze zomer artist-in-residence van het Grachtenfestival. En voorafgaand aan deze uitzending geeft ze een concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze komt daarna meteen naar De Hallen voor een mooi optreden.

  Violiste Lonneke van Straalen heeft onlangs het ensemble Pynarello opgericht. Het orkest noemt zich een rebellencollectief dat de concertpraktijk avontuurlijker en spontaner wil maken. Pynarello speelt staand, zonder dirigent en zonder bladmuziek. In Podium Witteman maakt het orkest van 40 musici zijn televisiedebuut.

  Het Anchiskhati-koor toert momenteel door ons land met het Nederlands Blazersensemble. Het koor zingt traditionele Georgische liederen - rauwe koorzang over de wilde natuur en het leven op het land. In Podium Witteman zingen ze a-capella.

  Mike heeft de zusjes Maria en Anuschka Pedano uitgenodigd. Ze spelen op hobo en altviool, samen met Mike, een lied van Edith Piaff.

  Paul richt een monument op voor de legendarische celliste Jacqueline Du Pré die op 19 oktober 30 jaar geleden is overleden. Celliste Quirine Viersen speelt het langzame deel uit het Celloconcert van Edward Elgar, een lijfstuk van Du Pré. Pynarello begeleidt. 

  In Podium Witteman Extra gaat Emma van der Schalie in gesprek met celliste Quirine Viersen over haar instrument, haar vroeg begonnen loopbaan en de invloeden op haar spel. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO Cultura, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

  Uitzending: zondag 15 oktober 2017, van 18.05 tot 19.05 uur op NPO 2