Paul Witteman gaat in een nieuwe serie op zoek naar de oorsprong van de klassieke muziek. En waar kun je dan beter beginnen dan in Wenen? De stad van Mozart en Haydn, de belangrijkste componisten van de klassieke periode, de tijd waaraan de klassieke muziek haar naam te danken heeft.

In die bloeitijd speelde een Nederlander een belangrijke rol: Gottfried van Swieten. Hij was bibliothecaris van de keizerlijke bibliotheek in Wenen en stond bekend als een groot en actief muziekliefhebber. Een verre nazaat van deze Van Swieten is historica Reinildis van Ditzhuyzen. Met haar gaat Paul Witteman langs enkele belangrijke plekken. O.a. de Nationale Bibliotheek waar veel muziekhandschriften van Mozart en Haydn worden bewaard. 

Ook bariton Raoul Steffani kent de stad op zijn duimpje. Hij studeerde aan de  Musikuniversität in Wenen. Hij kent het gebouw waarin de Nederlandse ambassade is gevestigd als een plek waar Richard Strauss nog gewoond heeft. Steffani zingt een prachtig lied van Strauss.

Floris Kortie gaat op bezoek bij het eerbiedwaardige Stift Heiligenkreuz. De  monniken van dit klooster zijn bekend om hun Gregoriaanse gezang en boeken met hun cd’s astronomische verkoopcijfers.

De veelzijdige Mike Boddé gaat graag een uitdaging aan. In Wenen gaat hij op jodelles. Mike wil een lied van Beethoven kunnen jodelen!