Schrijver en journalist Franca Treur gaat een spannende samenwerking aan met rebellencollectief Pynarello. Het orkest speelt - zonder bladmuziek- Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze van Joseph Haydn, dat hij heeft geschreven voor de viering op Goede Vrijdag. Franca Treur heeft hierbij een actueel verhaal bedacht over de lijdensweg, geschreven vanuit het perspectief van een vluchteling in Amsterdam. In Podium Witteman vertelt ze over dit verhaal en de samenwerking met Pynarello.

De Oostenrijks/Iraanse cellist Kian Soltani heeft onlangs zijn debuut-cd uitgebracht met de titel Home. Op deze cd combineert Kian Soltani bekende klassieke werken met een stuk van de Iraanse componist Reza Vali, dat deze speciaal voor hem heeft geschreven. We horen Soltani in Love Drunk van Reza Vali, begeleid door pianist Yoram Ish-Hurwitz.

Het Amstel Quartet is een veelzijdig saxofoonkwartet dat thuis in repertoire van Bach tot Pärt tot meditatiemuziek. Het kwartet speelt in Podium Witteman een bewerking van het derde strijkkwartet van Philip Glass, oorspronkelijk gecomponeerd voor de film Mishima.

Slagwerk Den Haag is te gast om iets bijzonders te laten horen: de avontuurlijke percussionisten spelen op zes paardenkaken. In Mexico is het traditie om de schedels van gestorven paarden te gebruiken als muziekinstrument, vooral in de aanloop naar de nationale feestdag Día de los Muertos (Dag van de Doden). De slagwerkgroep speelt dan ook een stuk van een Mexicaanse componist.

In Podium Witteman Extra interviewt Emma van der Schalie in het kader van de Boekenweek multitalent Klaas ten Holt. Ten Holt is muzikant, componist én schrijver van zowel fictie als non-fictie.  Hij kent als geen ander de geheimen van de relatie tussen literatuur en muziek. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO Cultura, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Podium Witteman, zondag 11 maart, 18.05u op NPO 2