Radio 4 beloont Tania Kross voor haar streven om klassieke muziek zo dicht mogelijk bij een nieuw en jonger publiek te brengen.

Op zondag 16 februari 2014 reikt Radio 4 de prijs uit tijdens een speciaal concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Tania Kross mag als winnares van de Radio 4 Prijs de programmering van dit concert vormgeven. Daarnaast krijgt ze een prijs van 5000 euro, die ze zal schenken aan de jeugdopleiding van de Reisopera.

Radio 4 zendermanager Marwil Straat licht de jurykeuze toe: “Tania Kross is een veelzijdige zangeres, die op inspirerende wijze bruggen slaat, zowel binnen als buiten de muziek. Ze koppelt vakmanschap aan een brede blik op het muziekveld, waarbij muzikale en culturele scheidslijnen vervagen en zij een directe verbinding met het publiek aangaat. Zij brengt op haar aanstekelijke wijze de klassieke muziek bij een nieuw en jonger publiek”.

Tania Kross in Radio 4 studio.jpg

Radio 4 Prijs

Wij reiken de Radio 4 Prijs jaarlijks uit aan een musicus, ensemble of concertinstelling die zich op onderscheidende manier heeft beziggehouden met het presenteren van klassieke muziek aan een breder publiek. Aan de prijs is een sculptuur verbonden en een geldbedrag van 5000 euro, te besteden aan een zelf te kiezen goed doel.Theo Olof, Jaap van Zweden, het Nederlands Blazers Ensemble en Jan Willem de Vriend ontvingen eerder de Radio 4 Prijs.

Tania Kross

Mezzosopraan Tania Kross, geboren te Curaçao, studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens haar opleiding won ze de eerste prijs van het Stichting Jong Muziektalent Nederland. Kross mag zichzelf bovendien winnaar noemen van prestigieuze concoursen, zoals de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts (New York) en het Cristina Deutekom Concours en het Concertgebouw verkoos haar tot “Rising Star”.

Na haar studie was Tania Kross lid van de Opera Studio in Amsterdam en zong ze tijdens een wereldtournee in onder andere Parijs, Salzburg, Wenen, Athene, Birmingham, Keulen en New York. In 2003 vertegenwoordigde Kross Nederland bij de BBC Singer of the World Contest.

Met haar opera Katibu di Shon, die op 1 juli in première ging, brengt ze de eerste opera in het Papiaments. Kross draagt zo bij aan de culturele ervaring van de Antillianen in Nederland en op de Antillen. Ze speelt met klassieke muziek en andere genres in haar Kross Over Tour.

De mezzosopraan valt op door haar gedrevenheid en innemende persoonlijkheid.

Tania Kross is een boegbeeld voor de muziek. Kross was ambassadeur voor Muziek telt!, een project om het muziekonderwijs aan kinderen te stimuleren en ze is Forumlid van de stichting Lezen en Schrijven.

Luister naar concerten met een hoofdrol voor Tania Kross in het Radio 4 Concerthuis.