/block concert-->
ZaterdagMatinee: Voorbij het minimalisme

Deze ZaterdagMatinee staat volledig in het teken van de Amerikaanse componist John Adams. Op het programma een dwarsdoorsnede uit zijn oeuvre waarin adams klank geeft aan het niemandslandschap tussen de klassieke muziektraditie en 20e eeuws modernisme.

John Adams componeert Slonimsky's earbox in 1995 en combineert hierin minimalistsiche technieken met complexere vormen die hij later zou toepassen in grote werken voor orkest.

The dharma at Big Sur is het meest recente werk op dit programma. Het staat gebroederlijk naast het vroege Harmonium uit 1980. Direct bij de première is al duidelijk dat John Adams een andere weg is ingeslagen dan zijn collega minimalisten. Hij combineert de repititieve elementen met grootste romantische gebaren en traditionele vormen.

 

Media
Programmaboekje ZaterdagMatinee 22 april 2006

Slonimsky's earboxJohn Adams
 • The dharma at Big SurJohn Adams
 • Tromba lontanaJohn Adams
 • Harmonium, 1981John Adams
 • /block concert-->
  ZaterdagMatinee: Johns Adams - On the transmigration of souls

  Naast de Negende symfonie van Ludwig van Beethoven klinkt in dit concert de Nederlandse première van het werk On the transmigration of souls van John Adams. Het werk voor koren, orkest en elektronica bevat tekst die bestaat uit de namen van slachtoffers en ooggetuigenverslagen van de aanslagen op Washington en New York van september 2001.

  Media
  Programmaboekje ZaterdagMatinee 6 september 2003

  On the transmigration of soulsJohn Adams
 • Symfonie nr.9, op.125 in d kl.t. - compleetLudwig van Beethoven
 • /block concert-->
  Adams’ Nixon in China

  De eerste opera van John Adams

  De Amerikaanse minimalisten Reich, Glass en Adams veroorzaakten in de jaren zeventig en tachtig een revolutie in de muziek. Zij veroverden bovendien een nieuw territorium voor de opera. Philip Glass en John Adams liepen daarin voorop. De première in 1987 van Nixon in China, Adams’ eerste opera, opende de weg voor een groot muziekdramatisch oeuvre. Onderwerp: het bezoek dat president Richard Nixon in 1972 aan het communistische China en diens leider Mao bracht, een politieke aardverschuiving van jewelste. Omdat de toenmalige Nederlandse Opera mede opdrachtgever van de compositie was, vond de Europese première een jaar later in Amsterdam plaats onder leiding van Adams-ambassadeur Edo de Waart.

  Meer dan minimalist

  Adams ziet zichzelf niet als een strikte minimalist. Deze opera bevat ook romantische lyriek en melancholie, jazz en big band-elementen. De minimalistische foxtrot waarin Chairman Mao zich op de dansvloer waagt vormt daarvan het hilarische hoogtepunt. Juist deze foxtrot was de eerste muziek van Adams die ooit (meteen in 1987) in de ZaterdagMatinee klonk. 

  Nixon in China ; Akte I - compleetJohn Adams
 • Nixon in China ; Akte II - compleetJohn Adams
 • Nixon in China ; Akte III - compleetJohn Adams
 • /block concert-->

  John Adams 70 jaar

  Andere thema's

  Fragmenten