Podium
NTR

Pepe Romero: Ambassadeur voor de Spaanse gitaar

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Klassiekchevron right
  2. Pepe Romero: Ambassadeur voor de Spaanse gitaar

De naam Pepe Romero is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Spaanse gitaar. Als solist is en ook met Los Romeros, het kwartet dat hij samen met zijn vader en zijn broers vormde. Pepe Romero is een onvermoeibare ambassadeur voor het instrument. Hij nam meer dan 60 albums op en gaf heel veel concerten – onder meer in het Witte Huis en voor Koningin Beatrix. Afgelopen vrijdag is Pepe Romero 80 jaar geworden en hij is nog steeds actief. Deze maand geeft hij concerten in Italië en volgende week viert hij zijn verjaardag in Duitsland. Wij vieren zijn verjaardag deze week in Podium met zijn mooiste opnames.

Maandag

Joaquín Rodrigo
Concert voor 2 gitaren en orkest, "Concierto madrigal" - deel I, "Fanfarre"

Pepe Romero [gitaar] & Ángel Romero [gitaar] & Academy of St. Martin-in-the-Fields o.l.v. Neville Marriner

Gouden Opnamen: Pepe Romero - maandag

Dinsdag

Celedonio Romero
Noche en Málaga
Los Romeros

Antonio Vivaldi

Concert voor 4 violen, cello en strijkorkest RV.580, op.3 nr.10 in b kl.t. - compleet (Arr.)

Angel Romero [gitaar] & Celedonio Romero [gitaar] & Celín Romero [gitaar] & Pepe Romero [gitaar] & Dennis Vigay [cello]
Academy of St. Martin-in-the-Fields o.l.v. Iona Brown

Gouden Opnamen: Pepe Romero - dinsdag

Donderdag

Joaquín Rodrigo
Concert voor gitaar en orkest, "Concierto de Aranjuez" - deel I, "Allegro con spirito" + deel II, "Adagio"

Pepe Romero [gitaar] & Academy of St. Martin-in-the-Fields o.l.v. Neville Marriner

Gouden Opnamen: Pepe Romero - donderdag

Pepe Romero is in 1944 geboren in Málaga. Spanje verkeert in grote financiële problemen. Die problemen zijn het gevolg van de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Zijn ouders hebben het moeilijk en de eerste strategie was dan ook: overleven. Toch vinden de ouders van Pepe een manier om hun drie zoons de liefde voor muziek bij te brengen, om zo de ellende die zij om zich heen zien te laten vergeten. Vader Celedonio Romero was een groot gitarist. Hij liet zijn drie zoons ook gitaar spelen. Als Pepe (de tweede zoon uit het gezin) zeven jaar oud is, geeft hij zijn eerste concert in Sevilla. In 1957 vlucht het gezin Romero weg uit Spanje naar de Verenigde Staten. Ze gaan wonen in de omgeving van San Diego. Twee jaar later maakt hij zijn eerste opname, waarbij flamenco muziek centraal staat. Als hij 16 jaar oud is, geeft hij zijn eerste concert met zijn vader en broers.

Concierto d’Aranjuez

Pepe Romero speelt tijdens zijn carrière wereldpremières van werken van onder meer Joaquín Rodrigo. Hij schreef ook werken voor Romero. Hij heeft het Concierto d’Aranjuez ontelbaar vaak gespeeld. In een interview zegt hij daarover: “Ik zou niet kunnen zeggen hoe vaak ik het Concerto d’Aranjuez heb gespeeld. Het is onmogelijk alle concerten bij te houden en te tellen hoevaak je een bepaald stuk hebt gespeeld. Ik zou niet eens een schatting kunnen geven. De eerste keer moet ik een jaar of 19 of 20 zijn geweest. Mijn broer Ángel dirigeerde. Niet veel later, misschien slechts een maand, speelde ik het concert met Neville Marriner.” Hij heeft Joaquín Rodrigo goed gekend. De componist kwam vroeger vaak over de vloer bij de familie Romero. “Het was alsof hij één van mijn ooms was. Ik heb het concert vaak met hem op de piano gespeeld. Dat geldt trouwens ook voor zijn andere concerten. We speelden ook concerten van andere componisten. Bijvoorbeeld van Mauro Giuliani. Hij vond ze geweldig en improviseerde graag op de piano terwijl ik de gitaarpartij speelde. Hij was een groot improvisator en had daar veel plezier in. We hebben het vaak samen gehad over het Concierto d’Aranjuez en wat hem motiveerde muziek te schrijven. Eén van de complimenten die hij mij gaf, vergeet ik nooit. Hij zei: “Pepin, wanneer je mijn muziek speelt, weet je wat er in mijn hart leeft.” Deze intimiteit komt voort uit een diep vertrouwen en genegenheid door de diepe gesprekken die wij voerden. En niet wij alleen. Rodrigo voerde die gesprekken met mijn hele familie.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Royal Family

Het gitaarkwartet van de familie Romero “Los Romeros”, dat in de jaren ’50 voor het eerst te horen was, bestaat nog steeds. De samenstelling is echter wel een beetje veranderd. Oorspronkelijk bestaat het kwartet uit vader Celedonio met zijn drie zoons: Celin, Pepe en Angel. Het kwartet is heel succesvol en wordt soms zelfs “The royal familie of the guitar” genoemd. Het kwartet geeft veel concerten en maakt ook opnames. Een aantal componisten schrijft werken speciaal voor het kwartet. Overal waar zij spelen, zijn ze een sensatie. De leden van het kwartet treden ook op als duo of als trio. In 1990 stopt Ángel met het kwartet. Zijn plek wordt ingevuld door Celino, de zoon van Celin. En als in 1996 Pater Familias Celedonio Romero sterft, neemt Ángels zoon Lito zijn plek in. Het is dus nog steeds een familie-ensemble, dat nu bestaat uit 3 generaties gitaristen. Ook veel andere familieleden delen mee in het succes van de Royal Family of the guitar. Pepe Romero junior (zoon van Pepe Romero) is luthier en bouwt zijn eigen gitaren. Pepe Romero gaat nog altijd regelmatig op tournee met de gitaren die zijn eigen zoon heeft gebouwd. De dochter van Pepe Romero is Angelina. Zij is het eerste familielid dat niet kiest voor de gitaar, maar voor de piano. Kleinzoon Bernardo Romero is net als zijn oom ook gitaarbouwer.

Ster advertentie
Ster advertentie